Σαμαράς: 18 χρόνια είναι πολλά κ. Γκρούεφσκι

Σε αρκετά αιχμηρό ύφος απάντησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και στα όσα πρότεινε και ανέφερε σε επιστολή με θέμα την ονομασία της γειτονικής χώρας.
Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός η πρόταση του Γκρουέφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή δεν προσφέρει “προστιθέμενη αξία” στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει “πλήρη πολιτική εντολή” στον εκπρόσωπό της Πρέσβυ κ. Βασιλάκη και τονίζει ότι η Ελλάδα ήδη έκανε ορισμένες ενδεικτικές κινήσεις καλής θέλησης - όπως όταν συμφώνησε στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΠΓΔΜ.

“Εάν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές είχαν επιδείξει την ίδια πολιτική βούληση, το ίδιο πολιτικό θάρρος και την ίδια επιθυμία για επίλυση, το ζήτημα αυτό θα είχε προ πολλού διευθετηθεί” σημειώνει ο πρωθυπουργός και παρατηρεί ότι “η ουσία έγκειται προφανώς αλλού” αφήνοντας αιχμές για προσχηματική δέσμευση της ΠΓΔΜ.
“Δεκαοκτώ έτη, κ. πρωθυπουργέ, είναι πολύ μακρά περίοδος για να την αποδώσει κάποιος στο «καπρίτσιο» και μόνον μίας χώρας, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνετε στο πρόβλημα αυτό”, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην πρόσκληση για απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών επισημαίνει ότι ανάλογες συναντήσεις, για να μην εξελιχθούν σε “ασκήσεις δημοσίων σχέσεων”, θα πρέπει να συνοδεύονται “από χειροπιαστά στοιχεία πολιτικής δέσμευσης”.
Προσθέτει, δε, ότι “οι σχέσεις καλής γειτονίας που συνδέονται αναπόσπαστα με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας”, κατά “αυτονόητο” τρόπο τίθενται “ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας όλων των χωρών και άρα κατέχουν περίοπτη θέση στις προτεραιότητες της ΕΕ”.
Τέλος, υπενθυμίζει στον κ. Γκρουέφσκι, πως η χώρα του δεν απάντησε στην ελληνική πρόταση πριν από δύο μήνες για διμερές Μνημόνιο που βασιζόταν στη διαδικασία Νίμιτς - "η υπογραφή του οποίου όχι μόνο θα επιτάχυνε την εξεύρεση λύσης αλλά και θα επέφερε σημαντικές αλλαγές στις διμερείς και τις ευρύτερες σχέσεις".

Αντιδράσεις στα Σκόπια
 
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σχολιάζουν ότι "η αρνητική απάντηση του κ.Σαμαρά επιβεβαιώνει την αδιαφορία της ελληνικής πλευράς για το θέμα του ονόματος".
 
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφεραν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «ΜΙΑ» ότι "στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζεται ότι δεν υφίσταται ανάγκη για πρόοδο και ώθηση στη διαδικασία για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων".
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "ο κ. Σαμαράς δεν επιδεικνύει διάθεση για συμμετοχή σε στοχευμένο και εντατικό διάλογο για την υπέρβαση της διαφοράς στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ, επιχειρεί δε να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την παρεμπόδιση της ενταξιακής πορείας της χώρας".
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!