Ενα ένα τα χτυπήματα -Μετά την έκτακτη εισφορά διατηρείται και το χαράτσι στα ακίνητα


Ενα ένα τα χτυπήματα -Μετά την έκτακτη εισφορά διατηρείται και το χαράτσι στα ακ

Δεν ήταν τελικά και τόσο «αναίμακτη» η τελευταία διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό» 2013- 2014, καθώς τα νοικοκυριά φορτώθηκαν για μια ακόμα χρονιά την αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα διαρθρωτικά μέτρα δεν ήταν αρκετά.

Η... έκπληξη του Μνημονίου ήταν λοιπόν η παράταση της έκτακτης εισφοράς και στα εισοδήματα του 2016, άρα και στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, καθώς όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε να καλυφθεί η «τρύπα» που άνοιγαν η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους. Ωστόσο, αυτή η έκπληξη μπορεί να αποδειχθεί μικρή εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες της Τρόικα και για τον Ενιαίο Φόρο.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτό που έρχεται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν διατυπώνει κατ' αρχήν έντονες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο δημοσιονομικό σχεδιασμό, η υπερφόρτωση των νοικοκυριών στο δεύτερο εξάμηνο με φόρους εισοδήματος και ακινήτων, οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στη συλλογή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η μικρότερη του αναμενομένου ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι η Κομισιόν κρούει εκ νέου το κώδωνα στο οικονομικό επιτελείο, για τον σχεδιαζόμενο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο στην πραγματικότητα ποτέ δεν πείστηκε.
Έχοντας ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οριστική αξιολόγηση του νέου Φόρου θα γίνει το Σεπτέμβριο, με στόχο έσοδα 2,7 δισ ευρώ ή 2,9 δισ ευρώ εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Όπως τονίζεται, όμως, εάν δεν διασφαλίζεται με σιγουριά ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη παράταση των μέτρων που ισχύουν ήτοι τη διατήρηση του Τέλους μέσω της ΔΕΗ, για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!