Ένα τέταρτο του αιώνα υπό την προστασία του πυρηνικού «Βοεβόδα»


МБР Р-36М2 Воевода SS-18 Satan

Ακριβώς πριν 25 χρόνια στη μαχητική επαγρύπνηση τέθηκε ο Voevoda (Βοεβόδας) – ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος R-36M2. 

Όντας πανίσχυρος σε καταστροφική δύναμη και μοναδικός στις δυνατότητες εξουδετέρωσης οποιωνδήποτε συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, αυτός ο πύραυλος έγινε ένας από τους θρύλους του «ψυχρού πολέμου». Σχετικά με το ρόλο που έπαιξε αυτό το πυραυλικό σύστημα στην παγκόσμια πολιτική πυρηνικής αποτροπής και τι θα το αντικαταστήσει, στη «Φωνή της Ρωσίας» μιλούν εμπειρογνώμονες.

Ο σοβιετικός βαλλιστικός πύραυλος R-36M2 στην ταξινόμηση του ΝΑΤΟ έχει λάβει την εκφοβιστική επωνυμία «Σατανάς». Η κούρσα των εξοπλισμών που συνόδευε όλη τη μεταπολεμική περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, έχει δημιουργήσει πολλά τέρατα. Εκατοντάδες αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο έχουν γεμίσει με δεκάδες στρατηγικά βομβαρδιστικά, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουν για τη Ρωσία και στα βάθη του Παγκόσμιου ωκεανού πηγαινοέρχονται πυρηνοκίνητα πυραυλοφόρα υποβρύχια, εφοδιασμένα με πυρηνικούς πυραύλους, ικανούς να κάνουν τη Γη νεκρό πλανήτη. Σταδιακά η κούρσα των εξοπλισμών μεταφέρθηκε στο διάστημα. Όπως είπε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο πρώην αρχηγός του Κεντρικού Επιτελείου Πυραυλικών Στρατευμάτων Στρατηγικού Προορισμού Ρωσίας Βίκτωρ Γιέσιν, η αμερικανική αντίληψη των «Αστρικών πολέμων», που προνοούσε την καταστροφή των πυρηνικών κεφαλών μάχης σε περίγεια τροχιά, παρόλο που ήταν μπλόφα, εντούτοις έλαβε μια αρκετά πραγματική απάντηση:
- Η απόφαση για τη δημιουργία του πυραυλικού συστήματος Voevoda υιοθετήθηκε στην περίοδο, κατά την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρήγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Στρατηγικής Άμυνας (SDI). Πρόκειται για την ανάπτυξη ευρείας κλίμακας αντιπυραυλικής άμυνας κλιμάκωσης επίσης βάθος με συστήματα κρούσεως στο διάστημα. Ακριβώς για τη διάσπαση μιας τέτοιας άμυνας χρειάστηκε το εν λόγω πυραυλικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταφέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο.
Το κύριο πλεονέκτημα του Voevoda ήταν η μεγάλη ανυψωτική του ικανότητα. Μεταφέροντας στο έδαφος του εν δυνάμει εχθρού ταυτόχρονα μερικές κεφαλές μάχης, αυτό το σύστημα δεν άφηνε πιθανότητες σε κανένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Εν τω μεταξύ το Voevoda έχει ένα μειονέκτημα – τη σταθερή τοποθέτηση. Στις σημερινές συνθήκες αυτό το γεγονός αυξάνει την ευπάθεια του πυραυλικού συστήματος. Εξάλλου και μια τόσο καταστροφική ισχύς δεν χρειάζεται πλέον στο όπλο αποτροπής, είναι πεπεισμένος ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ:
- Η περίοδος που ήταν απαραίτητοι τόσο βαριοί πύραυλοι έχει περάσει. Τώρα πρέπει να αναπτύξουμε νέους πυραύλους, που θα έχουν μικρότερο αρχικό βάρος και, κατά συνέπεια, μικρότερο αριθμό κεφαλών μάχης, όμως θα ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες θέσεις σχετικά με τη μείωση των πυρηνικών όπλων.
Σήμερα τα συστήματα Voevoda σταδιακά αποσύρονται από τη μαχητική υπηρεσία και η περίοδος εγγυημένης αποθήκευσης των πυραύλων λήγει χωρίς τη δυνατότητα περαιτέρω παράτασής της. Εν τω μεταξύ η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τη δυνατότητα διάθεσης βαριών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Όπως επεσήμανε ο Βλαντίμιρ Γιεβσέγιεφ, την προσεχή δεκαετία στη μαχητική επαγρύπνηση το Voevoda θα αντικατασταθεί απο το νέο σύστημα Sarmat.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!