IΔΟΥ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΔΕΣΦΑ Οι τουρκόφωνοι Αζέροι κατηγορούν την Ελλάδα για πώληση όπλων στην Αρμενία



Το Αζερμπαιτζάν, με το οποίο η κυβέρνηση υπέγραψε τη συμφωνία για τον αγωγό TAP και πανηγυρίζει για την ενεργειακή αυτή επιτυχία (να περνάει αγωγός φυσικού αερίου από τη χώρα μας χωρίς να καταβάλλονται ούτε καν τέλη διέλευσης όπως έχει αποκαλύψει το defencenet.gr), κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι προμήθευσαν με όπλα την Αρμενία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογραφικού οργανισμού EurasiaNet,  που επικαλείται το Αζέρικο Πρακτορείο Ειδήσεων (APA), οι Αζέροι χρεώνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο πώληση γαλλικών και γερμανικών αντιαεροπορικών ρουκετών και εκτοξευτών στην Αρμενία, μεταξύ των οποίων «Milan», όπως επίσης πολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Τα όπλα αυτά, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές των Αζέρων, πουλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Η ελληνική πρεσβεία στο Μπακού έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή στην υπόθεση αυτή, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα. Ωστόσο είναι χαρακτηριστική η επίθεση που δέχεται η χώρα μας με νωπή ακόμη την υπογραφή της συμφωνίας για τον TAP και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR αντί του ευτελούς ποσού των 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Το Αζερμπαιτζάν και η Αρμενία διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σχετική με το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα θέμα που τους έχει φέρει σε σύγκρουση, με το τελευταίο «θερμό επεισόδιο» να λαμβάνει χώρα τον Ιανουάριο του 2013.
Τόσο το Αζερμπαιτζάν όσο και η Τουρκία έχουν ανέκαθεν εχθρική στάση απέναντι στην Αρμενία, που παραδοσιακά συνδέεται με την Ρωσία. Άλλωστε οι Αζέροι λειτουργούν ως δορυφόρος της Άγκυρας. Και το στοιχείο ότι κατηγορούν την Ελλάδα για πώληση όπλων στην Αρμενία, όταν η Άγκυρα επιχειρεί να μας εμπλέξει ότι εκπαιδεύουμε τρομοκράτες μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη «παραδίδοντας» τον ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, αφού πρώτα υποκύπτοντας στις πιέσεις της Κομισιόν διέλυσε τους διαύλους επικοινωνίας με τη ρωσική Sintez που είχε καταβάλλει πρόταση υπερδιπλάσιου ποσού για την εξαγορά της επιχείρησης.
Θεωρεί ωστόσο success story τον αγωγό TAP, ο οποίος δεν πρόκειται να προσδώσει σχεδόν τίποτα στην ελληνική οικονομία, αφού ακόμη και τη συντήρηση του ανέλαβε η αζέρικη SOCAR, ενώ τα «κλειδιά» της διαχείρισης του φυσικού αερίου και του αγωγού κρατούν οι Τούρκοι.                                                                                                                                         http://www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!