Γυναίκα συμπροεδρεύουσα στην ηγεσία των Κούρδων ανταρτών


Γυναίκα συμπροεδρεύουσα στην ηγεσία των Κούρδων ανταρτών
Η Μπεσέ Χοζάτ με την αντάρτικη στολή σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον τουκρικό Τύπο 

Την προεδρία του Συμβουλίου του KCK, της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος, αναλαμβάνει ο εκ των συνιδρυτών του ΡΚΚ και ένας από πλέον ιστορικά στελέχη του, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, γνωστός με το πολεμικό όνομα Τζουμά, επικουρούμενος από την Μπεσέ Χοζάτ, υπεύθυνη στο παρελθόν για τις γυναικείες οργανώσεις του ΡΚΚ.


Ο μέχρι τώρα επικεφαλής του KCK, Μουράτ Καράγιλαν, μετατέθηκε στην ηγεσία του HPG, της ένοπλης πτέρυγας του ΡΚΚ. Ο Καράγιλαν θεωρείται ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα για να κρατηθεί οργάνωση μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν το 1999.

Στην ηγεσία της διοικούσας επιτροπής του κόμματος του Kongra-Gel, όπως έχει μετονομαστεί τα τελευταία χρόνια το PKK τοποθετήθηκε το επίσης έμπειρο στέλεχος του κινήματος, Ρεμζι Καρτάλ και μία άλλη γυναίκα, η Χατζέρ Ζάγκρος.

Οι αλλάγες εκτιμάται ότι έγιναν καθ’ υπόδειξη του φυλακισμένου στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας ηγέτη του ΡΚΚ΄, με στόχο να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία που δρομολογήθηκε με την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη η απόσυρση των Κούρδων ανταρτών από το τουρκικό έδαφος προς τις βάσεις τους στο Βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τουρκική Hurriyet, την αλλαγή στην ηγετική πυραμίδα φέρεται να ζήτησε ο ίδιος ο Οτζαλάν, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφευχθούν πιθανά «ατυχήματα».

Με την αλλαγή στην ηγεσία της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης περιορίζεται και η επιρροή των θεωρούμενων σκληροπυρηνικών ανταρτών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Συρία. Επικεφαλής του HPG, πριν από τον Καράγιλαν ήταν ο Μπαχόζ Ερντάλ, Κούρδος γεννημένος στη Συρία, ο οποίος διατηρεί τη θέση του ως μέλος της Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Στο 9o Συνέδριο του ΡΚΚ, που  πραγματοποιήθηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στο Βόρειο Ιράκ, αποφασίστηκε επίσης η οργάνωση να βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα σε περίπτωση που αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Γ.Μ.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»