Οι γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική

oil-on-water
H Total SA δηλώνει ότι οι εταιρείες ενέργειας δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες εξορύξης για αργό πετρέλαιο στα ύδατα της Αρκτικής, που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ένα σημαντικό μέλος της πετρελαιικής κοινότητας μιλάει δημοσίως εναντίον υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή.

Ο Christophe de Margerie, ο διευθύνων σύμβουλος της Total, δήλωσε στους Financial Times ότι ο κίνδυνος μιας πετρελαιοκηλίδας σε μια τέτοια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή ήταν απλά πάρα πολύ υψηλός. «Πετρελαιοκηλίδα στη Γροιλανδία θα ήταν καταστροφή», είπε σε συνέντευξη του. «Μια τέτοια διαρροή θα έκανε τεράστια ζημιά στην εικόνα της εταιρείας».
Την περασμένη εβδομάδα, η Royal Dutch Shell αναγκάστηκε να αναβάλει μέχρι το επόμενο έτος προσπάθειες εξορύξης σε πετρώδη κοιτάσματα πετρελαίου στην ακτή της Αλάσκα, μετά την καταστροφή μέρους του εξοπλισμού ασφαλείας κατά τη διάρκεια δοκιμών. Έχει ήδη δαπανήσει $ 4,5 δισ. και επτά χρόνια προετοιμασίας.
Η ExxonMobil, η ENI της Ιταλίας και η Statoil της Νορβηγίας έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες για την εξορύξη πετρελαίου στην Αρκτικά νερά της Ρωσίας, ενώ άλλοι έχουν εξασφαλίσει άδειες για γεωτρήσεις στα ανοικτά της Γροιλανδίας.
Ο κ. de Margerie τόνισε ότι ο ίδιος δεν ήταν αντίθετος με την εξερεύνηση της Αρκτικής, κατ 'αρχήν. Η  Total  έχει μια σειρά από επιχειρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης συμμετοχής στο ευρύ πεδίο Shtokman στη Θάλασσα Μπάρεντς της Ρωσίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, δήλωσε ότι οι διαρροές φυσικού αερίου ήταν πιο εύκολα διαχειρήσιμες από ότι οι πετρελαιοκηλίδες.
Τα σχόλιά του έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην παρουσία των Big Oil σε αυτή τη σχεδόν παρθένα περιοχή του πλανήτη.
«Η βιομηχανία πετρελαίου θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την προειδοποίησή του,» δήλωσε ο Ben Ayliffe, επικεφαλής της Αρκτικής εκστρατείας της Greenpeace. «Δεδομένων των κινδύνων, οι εταιρείες θα πρέπει να μείνουν μακριά από την Αρκτική.»
Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει. Έχει δηλώσει και στο παρελθόν ότι είναι καλά προετοιμασμένη για τυχόν διαρροές, με ομάδες σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο στο North Slope της Αλάσκας και ένα στόλο ειδικών σκαφών σε θέση πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων.
Σύμφωνα με μελέτη του 2008 από το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η Αρκτική περιέχει πάνω από το ένα πέμπτο του ανακτήσιμου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Η τήξη των πολικών πάγων έχει κάνει την περιοχή πιο προσιτή για τις μεγάλες εταιρείες από ποτέ.
Οι προκλήσεις της περιοχής είναι τεράστιες, από παγόβουνα το μέγεθος πόλεων ως τις καταιγίδες, το σκοτάδι και το ανελέητο κρύο. Επίσης, δεν υπάρχει βεβαιότητα για επιτυχία: η Αγγλική εταιρία εξόρυξης Cairn Energy έχει δαπανήσει $ 1 δισ. σε έρευνες στα ανοικτά της Γροιλανδίας και απέτυχε να εντοπίσει εμπορεύσιμες ποσότητες πετρελαίου.
Οι αρκτικές επιχειρήσεις της Total συγκεντρώνονται στη Ρωσία. Εκτός από τη συμμετοχή της στο Shtokman, έχει συμφέροντα σε μια σειρά από δραστηριότητες στην ξηρά, όπως μια μεγάλη επιχείρηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μακρινό Βορρά της Ρωσίας γνωστή ως Yamal LNG. Λειτουργεί, επίσης, και την επιχείρηση εξόρυξης Kharyaga στη Σιβηρία.
Η Gazprom ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ανέβαλε το έργο στο Shtokman λόγω υπερβολικού κόστους. Ωστόσο, ο κ. de Margerie είπε ότι για εκείνον συνεχίζονταν ακόμα. «Η Gazprom ποτέ δεν μου είπε γραπτώς ότι το έργο έχει τελειώσει», είπε. «Οι συζητήσεις δεν είναι ...όσο ενεργές όσο θα ήθελα. [Αλλά] τα κοιτάσματα είναι ακόμα εκεί.»http://www.sofokleous10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!