Πόση διαφάνεια αντέχει η ΕΚΤ;
O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ
«Οι συζητήσεις στην ΕΚΤ είναι πιο σύνθετες»
Η πρωτοτυπία αυτή της ΕΚΤ οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο της, καθώς το Εκτελεστικό της Συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, υποστηρίζει ο Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς, διευθυντής του Ινστιτούτου Τραπεζικής Οικονομίας του πανεπιστημίου της Κολωνίας. «Πράγματι, οι συζητήσεις στην ΕΚΤ είναι πιο σύνθετες, καθώς εκφράζονται στο πλαίσιο τους διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Και αυτό δεν τον έχουμε σε άλλες κεντρικές τράπεζες μεμονωμένων κρατών», εξηγεί ο Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς.
Το απόρρητο των συζητήσεων εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου οι εκπρόσωποι των διαφόρων κρατών να μπορούν απερίσπαστοι από τις εθνικές τους υποχρεώσεις να αφοσιωθούν στις κύριες αρμοδιότητες της ΕΚΤ και ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου. Και όπως λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ: «Η μη δημοσίευση των πρακτικών στόχευε στην προστασία των εκπροσώπων των διαφόρων κρατών από κακόβουλες επιθέσεις στις χώρες τους όταν αυτοί εγκρίνουν κάτι προς το συμφέρον της Ευρώπης, το οποίο δεν συνάδει με τις απόψεις που επικρατούν στις χώρες τους».
«Η ΕΚΤ έχει διευρύνει το πεδίο της εντολής της»
Ωστόσο, εκτιμά ο κ. Κρέμερ, το επιχείρημα αυτό έχει χάσει πλέον την ισχύ του. Η ΕΚΤ έχει αλλάξει και ο ρόλος της δεν περιορίζεται πλέον στη διαμόρφωση του βασικού επιτοκίου. «Η ΕΚΤ έχει διευρύνει το πεδίο της εντολής της και χρηματοδοτεί de facto με την εκτύπωση νέου χρήματος τις δαπάνες των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Πρόκειται για χρηματοδότηση κρατών. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των κρατών εκφράζουν και εθνικά συμφέροντα, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν αρχικά. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό σημαίνει ότι η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι εκφράζει ο κάθε εκπρόσωπος στο Συμβούλιο και με ποια επιχειρήματα», τονίζει ο Γιοργκ Κρέμερ.
Αντίθετα ο Τόμας Χάρτμαν-Βέντελς θεωρεί επιζήμια την δημοσίευση των πρακτικών της ΕΚΤ, κυρίως όταν πρόκειται για συζητήσεις που αφορούν διαφιλονικούμενα θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στις αγορές: «Γνωρίζοντας οι εκπρόσωποι ότι οι απόψεις τους καταγράφονται και θα δημοσιευθούν σύντομα, δεν θα μιλούν ελεύθερα. Θα προτιμούν προσεκτικές διατυπώσεις και κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τη διαδικασία αναζήτησης της ορθής απόφασης».
Επισήμως πάντως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο ζήτημα της δημοσίευσης των πρωτοκόλλων της. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «ευρωτράπεζας», την σχετική απόφαση θα λάβει το Εκτελεστικό Συμβούλιο και μάλιστα με απλή πλειοψηφία.
Σχόλια