Μελέτη του Άντερς Άσλαντ για τις επιπτώσεις τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Πήτερσον στην Ουάσιγκτον

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη; Στο ερώτημα απήντησε ο οικονομολόγος Άντερς Άσλαντ του Ινστιτούτου Πήτερσον για την Διεθνή Οικονομία, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Η μελέτη του Άντερς Άσλαντ επικεντρώνεται στους κινδύνους που διατρέχει η Ελλάδα σε περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωζώνη καθώς επίσης και στις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εΟ κ. Άσλαντ πιστεύει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν είναι λύση. Υποστηρίζει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και η οικονομία της θα αποδιοργανωθεί πλήρως.

 «Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα» επισημαίνει «είναι να μεταρρυθμίσει ριζικά την οικονομία της και να περικόψει μισθούς και αυτό μπορεί να γίνει μέσα στη ευρωζώνη.  Επίσης οι δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές αν η Ελλάδα παραμείνει στη νομισματική ένωση».
 

Άντερς Άσλαντ
​​​Αντί για αποχώρηση από την ευρωζώνη ο κ Ασλαντ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εσωτερική υποτίμηση ανάλογη με εκείνη που έκανε η Λετονία.  «Βασικά εσωτερική υποτίμηση σημαίνει περικοπή του κόστους και μείωση των μισθών», είπε. «Για παράδειγμα, οι Λετονοί σε ένα χρόνο μείωσαν κατά 26% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και κατά 10% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Άσλαντ επισημαίνει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας σημειώνει πτώση τα τελευταία 5 χρόνια ενώ της Λετονίας, η οποία επέλεξε τον δρόμο της εσωτερικής υποτίμησης, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σημειώνει τώρα σταθερή ανάπτυξη ύστερα από δύσκολη προσπάθεια δύο χρόνων.

Ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Πήτερσεν επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κινηθεί αποφασιστικά στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Τονίζει με έκπληξη ότι ακόμα και κατά την περίοδο της πολιτικής λιτότητας ο αριθμός των δημοσίων υπάλληλων αυξήθηκε κατά 5.000 στο διάστημα μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι στην 80η θέση του Διεθνούς Δείκτη Διαφάνειας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του βαθμού διαφθοράς κάθε χώρας και στην 100η θέση στον κατάλογο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βαθμολογεί το πόσο εύκολη είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε χώρα.

Τι θα γίνει όμως αν πράγματι Ελλάδα εξέλθει από την νομισματική ένωση?

Ο κ. Άσλαντ τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ βορά και νότου στη Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και αυτό «σημαίνει ότι αν μια χώρα εξέλθει από το ευρώ θα σημειωθεί μία πολύ μεγάλη μετακίνηση τραπεζικών καταθέσεων από τις ασθενείς χώρες προς τις ισχυρές, τη Γερμανία, τη Φιλανδία την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Αποτέλεσμα θα είναι να κλείσουν τράπεζες και να καταρρεύσει το σύστημα πληρωμών».

Τον τελευταίο αιώνα κατέρρευσαν στην Ευρώπη τρείς νομισματικές ενώσεις προκαλώντας στην κάθε περίπτωση υπερπληθωρισμό. Επίσης οι μισές από τις χώρες τους δεν κατάφεραν να ανακτήσουν το κατά κεφαλή ΑΕΠ που είχαν πριν τη διάσπαση παρά μόνον 20 με 25 χρόνια αργότερα

Οι τρείς αυτές νομισματικές ενώσεις που εξετάζει η μελέτη είναι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας που καταλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας 1920, της Γιουγκοσλαβίας η οποία διαλύθηκε το 1991 και του οικονομικού συνασπισμού των κρατών του Ανατολικοευρωπαϊκού μπλοκ, που κατέρρευσε το 1992-93.

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα διάχυτος φόβος ότι η χώρα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το Ευρώ.  Ο κ Άσλαντ διαφωνεί.  Η Ελλάδα ήδη δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της, επισημαίνει, και εξακολουθεί να παραμένει στην ευρωζώνη.  Προσθέτει μάλιστα ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όλες έχουν χρέη που ξεπερνούν το 100% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Προβλέπει λοιπόν ότι είναι πιο πιθανή μία αναδιάρθρωση ή κούρεμα του χρέους τους παρά η αποχώρησή τους από την νομισματική ένωση.   http://gr.voanews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!