Το Βερολίνο αναβάλλει την νέα βοήθεια…

merkel_0012
Η πρόοδος σχετικά με τα δύο από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ευρωζώνης -που περιέχουν τις κρίσεις σε Ελλάδα και Ισπανία — αντιμετωπίζει καθυστερήσεις από τη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι απρόθυμη να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει σχετικά με τα μέτρα που είναι πιθανόν να αυξήσουν την έντονη αντίδραση μέσα στο δικό της συνασπισμό.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης που ενδέχεται να απαιτήσει περισσότερο γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τη Γερμανία και τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Αλλά οι βοηθοί της κας Μέρκελ ψάχνουν για έναν τρόπο να κλείσει το έλλειμμα χωρίς να ζητήσει από τους γερμανούς νομοθέτες περισσότερα χρήματα.

Η απόφαση της Ισπανίας για το αν θα επιδιώξει παρέμβαση στην αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές ελπίζουν, είναι επίσης σε εκκρεμότητα. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η Γερμανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί από την Ισπανία να κάνει αυτή την κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε αίτημα για νέες διασώσεις θα παρακινούσε πιθανώς έναν πολιτικά επιζήμιο αγώνα στο κατώτερο κοινοβούλιο της Γερμανίας, το Bundestag. Τα μέτρα αυτά είναι πιθανό να αποκτήσουν πέρασμα με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμα, οι ψήφοι θα μπορούσαν να διασπάσουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό της κας Μέρκελ μπροστά από τις γερμανικές εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013. Ένας αυξανόμενος αριθμός των συντηρητικών βουλευτών άνευ χαρτοφυλακίου αντιτίθενται στην περαιτέρω ενίσχυση των φορολογουμένων για τα άλλα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην οποία πολλοί Γερμανοί συντηρητικοί θεωρούν ότι έχουν «ρίξει» καλά χρήματα μετά από το κακό που έχει προκαλέσει.
Η κυβέρνηση φοβάται επίσης ότι η φορολογική ενίσχυση για την Ισπανία θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί στους νομοθέτες σε μια εποχή που η Ισπανία είναι σε θέση να πωλήσει ομόλογα άνετα σε ιδιώτες επενδυτές, και που η χορήγηση ισπανικού αιτήματος βοήθειας θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά στο να εκπαιδεύσει το βλέμμα της για τον επόμενο στόχο , την Ιταλία.
Αν η κα Μέρκελ πρέπει να θέσει νέα μέτρα διάσωσης στη Bundestag, θα προσπαθήσει να το κάνει με μία κίνηση, λένε Γερμανοί αξιωματούχοι. «Δε μπορούμε να πηγαίνουμε στη Bundestag ξανά και ξανά. Πρέπει να ομαδοποιήσουμε αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε ένας από τους υπαλλήλους. Εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση για την Ισπανία και την Ελλάδα, η Κύπρος αναμένεται να αναζητήσει ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα πρέπει επίσης να λάβει την έγκριση της Bundestag.
Οι αξιωματούχοι Του Βερολίνου είχαν προειδοποιήσει τους ομολόγους τους στη Γαλλία σχετικά με την ανάγκη τους να συγκεντρώσουν τα μέτρα διάσωσης σε ένα ενιαίο πακέτο για την ελαχιστοποίηση μια σπασμωδικής κίνησης της Bundestag, σύμφωνα με δύο Γάλλους αξιωματούχους. Για να συμβιβαστεί με την κα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande έχει συμφωνήσει να μετριάσει τις απαιτήσεις της Γαλλίας ότι η Ισπανία θα αιτηθεί σύντομα βοήθεια, λένε οι εν λόγω υπάλληλοι.
Η προσέγγιση της κυβέρνησης «θα περιμένουμε και θα δούμε» ενέχει κινδύνους, παραδέχονται μερικοί Γερμανοί αξιωματούχοι. Η παρούσα ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι βραχύβια, εάν οι επενδυτές δουν ότι τα πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να απωθήσουν την Ισπανία ή την Ιταλία από το να επωφεληθούν από τη στήριξη της ΕΚΤ στις αγορές των ομολόγων. Επίσης, η αντιστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή, αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ παρεμβαίνει μόνο όταν το επόμενο κύμα πανικού απειλεί την αγορά ομολόγων της Ισπανίας.
Η Bundestag είναι πιθανό να συνεχίσει να εγκρίνει τις αιτήσεις ενίσχυσης της ευρωζώνης, όπως έχει γίνει σε όλες τις περιπτώσεις από τότε που η Ελλάδα για πρώτη φορά εξασφάλισε πακέτο διάσωσης το Μάιο του 2010, χάρη στην υποστήριξη των αριστερών τάσεων, των ευρώ-φιλικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλά η έλλειψη πλειοψηφίας της κας Μέρκελ στο δικό της συντηρητικό στρατόπεδο για τις διασώσεις της ευρωζώνης -εμφανής σε αρκετές ψήφους της Bundestag κατά το παρελθόν έτος- είναι πολιτικά ενοχλητική και απειλεί να αυξήσει τις διαιρέσεις εντός της ευερέθηστης κυβέρνησης. Πολλοί νομοθέτες στο συνασπισμό υποδεέστερων συνεργατών της κας Μέρκελ, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της ελεύθερης αγοράς και η συντηρητική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, είναι εχθρικές προς περαιτέρω δάνεια για την Ελλάδα και επιφυλακτικοί σχετικά με τις αγορές ισπανικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο Συνασπισμός της Καγκελαρίου ήδη αντιπαρατίθεται για μία σειρά από εσωτερικά θέματα, από την επέκταση των οικογενειακών παροχών έως τις ποσοστώσεις για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Νέες συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να βλάψουν την κυβέρνηση ενόψει των γερμανικών εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 2013, φοβούνται οι αξιωματούχοι.
Παρά το γεγονός ότι η προσφορά της ΕΚΤ τον Αύγουστο για να στηρίξει τις παραπαίουσες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών ότι το ευρώ θα επιβιώσει, η λίστα του μπλοκ του νομίσματος με τα αναπάντητα ερωτήματα εξακολουθεί να παραμένει.
Εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο, η Πορτογαλία είναι πιθανό να χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης μέχρι το επόμενο έτος και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λαϊκή αντίδραση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Η επιδείνωση των οικονομικών της Σλοβενίας εγείρει ανησυχίες ότι, επίσης, θα χρειαστεί βοήθεια.
Η Γερμανία και η Γαλλία αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με το πώς να μετατρέψουν την ΕΚΤ σε αρχή εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την πολιτική πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η Ιταλία αφού ο μεταρρυθμιστής Premier Mario Monti αποχωρήσει την επόμενη άνοιξη.
Η κα Μέρκελ θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση από τους άλλους ηγέτες για την επίλυση των ελληνικών και ισπανικών ζητημάτων κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 18 Οκτωβρίου. Αλλά μια κρίσιμη έκθεση από διεθνείς επιθεωρητές σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι τότε, και η συζήτηση για το πώς να διατηρηθεί η Ελλάδα στη ζωή θα μπορούσε να συνεχιστεί το Νοέμβριο, λένε αξιωματούχοι του Βερολίνου.
Η Γερμανία αποθαρρύνει ανοιχτά οποιαδήποτε γρήγορη αίτηση ενίσχυσης από την Ισπανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε την άποψή του την Παρασκευή ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται περαιτέρω οικονομική βοήθεια. "Η Ισπανία δεν χρειάζεται πρόγραμμα γιατί έχει ήδη κάνει τα σωστά πράγματα και θα είναι επιτυχής", είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Για να προκαλέσει παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της, η Ισπανία θα πρέπει πρώτα να εφαρμόσει μια προληπτική πιστωτική διευκόλυνση από τα κεφάλαια διάσωσης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης , τα οποία θα υποχρέωναν τη Μαδρίτη να υπογράψει ένα μνημόνιο για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η εφαρμογή των οποίων θα ελεγχόταν από τους επιθεωρητές της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Mariano Rajoy δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση για ενίσχυση. Είναι σε συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ για να καθορισθούν οι συνθήκες της πολιτικής που θα πρέπει να προσαρτώνται σε κάθε κρατική ενίσχυση.
Η Ισπανία προσπαθεί να διαπραγματευτεί επιεικείς όρους που δε θα υπερβαίνουν τις δικές της προσπάθειες αναθεώρησης, να ελαχιστοποιήσει την πολιτική ζημιά του κύρους που ένα τέτοιο μνημόνιο θα περιλαμβάνει. Η Ισπανία ήδη πρόκειται να λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα ξεχωριστό πακέτο δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της.                  sofokleous 10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»