Η Συνθήκη της Λωζάνης και τα Ίμια....















Όταν ο Ερντογάν άρχισε να αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης, οι περισσότεροι αλλού νόμιζαν ότι στόχευε αλλά εγώ θεωρώ πως στόχευε στην κυριαρχία του Αιγαίου που συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί με την εφεύρεση του όρου, γκρίζες ζώνες

Δύο χαρακτηριστικά άρθρα αυτής της συνθήκης βάζουν την Τουρκία στην γωνία. 
Το άρθρο 12 και το άρθρο 15. 
Το άρθρο 12, που περιληπτικά σας αναφέρω...
το περιεχόμενο του, λέει πως όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και αναφέρονται ονομαστικώς ένα ένα, εκτός από τα ονομαστικώς αναφερόμενα Ιμβρος, Τένεδος και Λαγούσαι νήσοι ανήκουν στην Ελλάδα πλήν των Δωδεκανήσων που αυτά αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο 15
Νήσοι που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από την τουρκική ακτή παραμένουν υπό τουρκική κυριαρχία. Αυτά λέει το άρθρο 12. 

Το άρθρο 15 λέει πως η Τουρκία παραιτείται υπερ Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων και αναφέρονται ονομαστικά ένα ένα τα Δωδεκάνησα. Και δεν λέει μόνο για αυτά τα νησιά αλλά προσθέτει "και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων..."
Τέτοιες νησίδες είναι και τα Ιμια. Ολο αυτό το "πακέτο" το παρεχώρησε η Ιταλία το 1947 με την Συνθήκη των Παρισίων, όπου σημειωτέον η Τουρκία δεν συμμετείχε, στην Ελλάδα και φυσικά μέσα σε αυτό το "πακέτο" ήσαν και τα Ιμια. 
Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν γιαυτό άρχισε το παραμύθι της Λωζάνης και των κακών Τούρκων που τότε την υπέγραψαν. 
Το ερώτημα είναι γιατί οι Ελληνικές κυβερνήσεις παίζουν το παιγνίδι της Τουρκίας και δεν καταφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο για να τελειώνουμε κάποτε με αυτή την ιστορία. 
Αν έχουμε δίκιο γιατί δεν πάμε; 
Αν δεν έχουμε, τότε κάποιο δίκιο πρέπει να έχει και η Τουρκία. 
Εγώ χωρίς να είμαι βέβαια νομικός και επικαλούμενος όπως διαβάζω και παλαιότερους επίσημους τουρκικούς χάρτες όπου τα Ιμια αποκαλούνται Ιμια και όχι Καρντάκ και είναι χρωματισμένα με το ίδιο χρώμα των υπόλοιπων ελληνικών νήσων, καταλήγω στο συμπέρασμα πως έχουμε δίκηο. 
Τώρα γιατί δεν το διεκδικούμε επίσημα, δεν το γνωρίζω. 
Έχοντας όμως άμεση άποψη, ως θύμα της υπόθεσης, από τον όλο χειρισμό του θέματος της ελληνικής μειονότητας της Κων/πολης, της Ιμβρου και Τενέδου από την Ελλάδα, κατά ολοφάνερη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, σχεδόν αντιλαμβάνομαι το θέμα.....

ΥΓ Και αν κάποιος σκεφτεί μήπως η Τουρκία επικαλείται το άρθρο 12, η απόσταση των Ιμίων από τις τουρκικές ακτές είναι 3,65 μίλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!