Ο Ερντογάν, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και το Δίκαιο του Δερβέναγα


Γράφει ο Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Εδώ και περίπου οκτώ μήνες, αμέσως μετά το πέρας του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, με το οποίο εδραιώθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας, η προκλητικότητα των γειτόνων βρίσκεται υπό διαρκή κλιμάκωση.


Ο «τόπος του εγκλήματος» είναι γνωστός: το Αιγαίο. Είτε από αέρος είτε από θαλάσσης, οι Τούρκοι επιδίδονται σε έναν αγώνα να αποδείξουν ότι το «Δίκαιο του Δερβέναγα» είναι ανώτερο από το Διεθνές Δίκαιο. Άλλοτε αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης, επιμένουν στην ανιστόρητη θεωρία για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αρχιπέλαγος, προκαλούν με δηλώσεις τους ή προπαγανδίζουν ανύπαρκτα θερμά επεισόδια, μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ως προς το τελευταίο, η επαναλειτουργία της τουρκικής «μονταζιέρας» που έστησε υποτιθέμενες ναυμαχίες στα Ίμια με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anandolu («Ανατολή»).
Άλλοτε πάλι, φωτογραφίζονται με φόντο τα Ίμια κι άλλοτε πραγματοποιούν εκπαιδευτικές βολές με πραγματικά πυρά έξω από το Φαρμακονήσι, δεσμεύοντας κατά το δοκούν περιοχές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις.
Το περιστατικό της Παρασκευής (17/02/2017) με το τουρκικό περιπολικό σκάφος «Κουσάντασι» αποδεικνύει περίτρανα ότι η Άγκυρα δεν λογαριάζει πλέον τις συμπεριφορές καλής γειτονίας με τους απέναντί της. Το μόνο που κάνει, απλώς, είναι να κερδίζει χρόνο.

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση...»


Ουσιαστικά, πίσω από το προσωπείο της ισχυρής και κραταιάς χώρας που προβαίνει σε επιδείξεις πυγμής με φόντο το Αιγαίο, κρύβεται ένας Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή θέση άμυνας.
Το βλέμμα του Τούρκου προέδρου είναι καρφωμένο, εδώ και καιρό, στο ημερολόγιο σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία: 16 Απριλίου 2017. Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, η γειτονική χώρα θα πραγματοποιήσει το δικό της δημοψήφισμα.
Οι Τούρκοι θα προσέλθουν υποχρεωτικά στις κάλπες, για να επισφραγίσουν και τυπικά τις υπερεξουσίες του Ερντογάν έως το 2029, με ένα νέο Σύνταγμα. Αυτή η ανάγκη «εσωτερικής συσπείρωσης» είναι, ουσιαστικά, η απεγνωσμένη προσπάθεια ενός ανθρώπου να διατηρηθεί στην εξουσία, προσεταιριζόμενος τις πλέον ακραίες εθνικιστικές φωνές της χώρας του, μεταξύ των οποίων είναι και οι «Γκρίζοι Λύκοι».
Σημειώνεται πως το κόμμα αυτό συγκεντρώνει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξεως του 15%, που για τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα των Ισλαμιστών αποτελεί «κλειδί» για την περαιτέρω εδραίωσή τους στην εξουσία.
Ως αντάλλαγμα, ο Τούρκος πρόεδρος τους τάζει νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα οικειοποιείται με το «έτσι θέλω» τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο, τα οποία δεν του ανήκουν.
Ο Ερντογάν υιοθετεί, επομένως, το δόγμα του «ψευτοτσαμπουκά», αναζωπυρώνει το νεο – οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό, για να φτάσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου πιο ισχυρός από ποτέ, ως ένας μοντέρνος ισλαμιστής Σουλτάνος.
Γνωρίζει, άλλωστε, πως αυτή η τακτική είναι μονόδρομος για την παραμονή του στην εξουσία. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για το καθεστώς του η Ελλάδα συνιστά το τέλειο θύμα: βάλλεται από τους δανειστές και τα Μνημόνια και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς την Ευρώπη.

Επαγρύπνηση και προσοχή


Θα ήταν μάλλον αφελές να πιστέψει κανείς πως οι Τούρκοι θα χαλαρώσουν το ανθελληνικό «παραλήρημα» εναντίον της Ελλάδας μέσα στο επόμενο διάστημα. Αντίθετα, θα δημιουργούν σε καθημερινή βάση προβλήματα, άλλοτε κανονικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και άλλοτε «γιαλαντζί», δηλαδή ψεύτικα, χρησιμοποιώντας τη γνωστή «μονταζιέρα».
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο την περασμένη Τετάρτη (15/02/2017) τουρκικά μαχητικά παραβίασαν 25 φορές τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ καταγράφηκαν και επτα παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Από τα επτά αεροσκάφη, τα τέσσερα ήταν οπλισμένα και αναπτύχθηκαν σε διάταξη των δύο. Τρία ακόμη τουρκικά κατασκοπευτικά τύπου CN-235 παραβίασαν τα όρια του ελληνικού χώρου στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ανάμεσα στις 25 παραβιάσεις περιλαμβάνεται η υπερπτήση ενός ζεύγους F-16, πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 26.000 ποδιών.
Οι συνθήκες, συνεπώς, που δημιουργούνται στο Αιγαίο, όσο θα πλησιάζει ο καιρός του τουρκικού δημοψηφίσματος θα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.
Η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Πηγή: newsbomb.grhttp://ht.ly/f3eG509DFUq

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!