Ερντογάν: Φοβάται διαμελισμός της Τουρκία από τον Τραμπ

Ο μεγάλος φόβος του καθεστώτος της Άγκυρας, σύμφωνα με άρθρο του Ιμπραήμ Καραγκιούλ στη σκληρά ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία θεωρείται το απευθείας φερέφωνο του Ερντογάν, είναι η θέληση του Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει «ζώνες ασφαλείας» στη Συρία.
Περιοχές δηλαδή που θα επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια για τους αμάχους. Ο Καραγκιούλ ομολογεί ότι το σχέδιο «ζωνών» του Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με παρόμοιους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Ο Καραγκιούλ φοβάται ότι ο Τραμπ επιθυμεί να ανακηρύξει ως «ζώνη ασφαλείας» το συριακό Κουρδιστάν, δηλαδή να ενσαρκώσει τον χειρότερο εφιάλτη της Τουρκίας.

«Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας… Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αποφάσισαν ότι η εκεχειρία στη Συρία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί.
Κάθε προσπάθεια να καταστραφεί αυτή ίσως να σημαίνει μια [πολεμική] επιχείριση όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην Τουρκία. Ο κίνδυνος εδώ θα είναι από τη συμπεριφορά της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε για μια «ζώνη ασφαλείας» που ίσως να μην είναι το ίδιο σχέδιο ζώνης ασφαλείας που η Τουρκία δεν κατάφερε να τους πείσει να δεχθούν.
Δίνοντας ο Τραμπ μια τέτοια εντολή, αμέσως μετά που διαδέχτηκε τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος απέρριψε αυτή τη θεωρία και έσυρε τη Συρία σε αδιέξοδο, ίσως να μην είναι μια «ζώνη ασφαλείας», ίσως να σχετίζεται με το σχέδιο του «τρομοκρατικού διαδρόμου».
Οι ΗΠΑ, που ανακήρυξαν το σχετιζόμενο με το PKK κουρδικό κόμμα της Συρίας PYD εταίρο τους, ενάντια στη σύμμαχό τους Τουρκία, αλλά απέτυχαν να δημιουργήσουν τον «τρομοκρατικό διάδρομο» με αυτή την οργάνωση, ίσως εφαρμόζουν το ίδιο σχέδιο ονομάζοντάς το «ζώνη ασφαλείας».  Προσπαθώ να τραβήξω την προσοχή σε έναν μεμονωμένο κίνδυνο.
Η εκεχειρία θα συνεχιστεί, το συριακό ζήτημα θα λυθεί, η συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν θα συνεχιστεί. Οι ΗΠΑ καταστρέφοντας όλα αυτά και ξεκινώντας τον πόλεμο ξανά θα καταλήξει [ο πόλεμος] με την πολιορκία της Τουρκίας.
Είμαι βέβαιος ότι η χώρα μας και οι ηγέτες του κράτους γνωρίζουν αυτό τον κίνδυνο».
Η Τουρκία από το 2014 ζητούσε άδεια από τους Αμερικανούς να εισβάλει στη βορειοδυτική Συρία για να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» δυτικά του Ευφράτη, δήθεν για να προστατεύσει τους εκτοπισμένους Σύρους αμάχους.
Ο πραγματικός λόγος που η Τουρκία ήθελε να εισβάλει στη Συρία ήταν για να δημιουργήσει μια «σφήνα» ανάμεσα στα κουρδικά εδάφη ώστε να μην επιτρέψει τη δημιουργία ενιαίας κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία.
Αυτή η συριακή κουρδική επικράτεια στη βόρεια Συρία, που φτάνει σχεδόν μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, είναι ο λεγόμενος «κουρδικός διάδρομος».
Από τον κουρδικό διάδρομο, με νέους αγωγούς, θα μεταφέρονται πετρέλαια και φυσικά αέρια στη Μεσόγειο από το Ιράκ και το Ιράν δίχως να περνάνε μέσα από την Τουρκία.
Εκεί ίσως θα συναντιόνται με τον ελληνοϊσραηλινό υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και θα τροφοδοτούν την Ευρώπη.
Το σχέδιο αυτό είναι η Συμμαχία των Αρχαίων Λαών (Ancient Nations Alliance), δηλαδή Ελλήνων, Ισραηλινών, Κούρδων και Ασσυρίων στη Μέση Ανατολή.
Αυτό τον κουρδικό διάδρομο είναι που οι Τούρκοι αποκαλούν «τρομοκρατικό διάδρομο», δίνοντας αγώνα να μην υπάρξει, γιατί έτσι θεωρούν ότι θα τεθεί η Τουρκία σε πολιορκία και στη συνέχεια θα διαμελιστεί.
Για αυτό και στις 24 Αυγούστου 2016 εισέβαλαν στη βορειοδυτική Συρία, με άδεια των Ρώσων και όχι των Αμερικανών, για να πάρουν τα εδάφη που ήθελαν ώστε να μην επιτρέψουν το άνοιγμα του κουρδικού διαδρόμου.
Τώρα τι μας λέει ο Καραγκιούλ; Παραδέχεται ότι δεν έχουν τον Τραμπ μαζί τους. Και φοβούνται, αυτό ομολογεί στην ουσία, ότι ο Τραμπ θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος για την Τουρκία.                                                  http://www.menoeuropi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!