Πράσινο φως για τον ζεόλιθο "made in Greece"
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Άδεια εκμετάλλευσης λατομείου ζεόλιθου στην περιοχή "Κόκκαλο" Πετρωτών Έβρου εξασφάλισε η εταιρεία Όλυμπος.
Πρόκειται για την πρώτη άδεια για εξόρυξη και εκμετάλλευση του ζεόλιθου που χορηγεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη από το ελληνικό υπέδαφος του ορυκτού με τις πολλαπλές χρήσεις.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν δεν εμφανιστούν στον ορίζοντα πιθανά προσκόμματα, όπως προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια, τότε τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι εκχερσώσεις με στόχο τη διάνοιξη του λατομείου που βρίσκεται σε έκταση 83,4 χιλιάδων στρεμμάτων στα Πετρωτά.
Τη διάνοιξη του ορυχείου θα διαδεχτεί η σταδιακή διάθεση στην εγχώρια αγορά του ζεόλιθου, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής στα Πετρωτά σε μία περίπου διετία από την έναρξη της εξορυκτικής διαδικασίας.
Αυτή τη στιγμή, ο ζεόλιθος εισάγεται σε τιμή, ανά τόνο, της τάξης των 300 ευρώ. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr από την εταιρεία Όλυμπος, ο "made in Greece" ζεόλιθος θα διατίθεται στην ελληνική αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Ο ζεόλιθος
Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση του ερευνητή Νίκου Λυγερού, ο ζεόλιθος διαθέτει πολλαπλές χρήσεις. Συμβάλει στη βελτίωση του εδάφους και της ποιότητας των καρπών, τη μείωση του κόστους των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων και απορροφά τις τοξικές ουσίες.
Ως φυσικό ορυκτό δίχως καμία χημική επεξεργασία χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και συγκεκριμένα στην εκτροφή των ζώων. Ως προσθετικό διατροφής βοηθά σημαντικά στη βελτίωση ανάπτυξης του ζωικού κεφαλαίου, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων και συμβάλει στην αύξηση παραγωγής γάλακτος και στην ποιότητα του κρέατος.
Χρησιμοποιείται ακόμη από τη βιομηχανία καυσίμων για τη δημιουργία βενζίνης από ορυκτέλαια, τη βιομηχανία απορρυπαντικών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή καταλυτών αυτοκινήτων.
Οι περιπέτειες της Geovet
Η Geovet υπήρξε από τις πρώτες εταιρείες που επιδίωξε να εκμεταλλευτεί τον ελληνικό ζεόλιθο, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Αιτία υπήρξε η "διάσταση απόψεων” με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορά την μίσθωση (από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης), χωρίς διαγωνισμό, στην εταιρεία, το 2011, λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στα Πετρωτά Έβρου. Η τότε ηγεσία του υπουργείου θεωρούσε ότι πρέπει να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ακυρώνοντας τη διαδικασία και ως αποτέλεσμα η διένεξη εταιρείας και Δημοσίου έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.
Σχόλια