Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από τον κατ' εξοχήν και σταθερό παραβάτη του διεθνούς δικαίου


Σκληρή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου, στον Τούρκο ομόλογό του για τα περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Κω

«Μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ' εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, την Παρασκευή, ότι «η στρατιωτική άσκηση στην Κω αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
AdTech Ad

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».
«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
Και πρόσθεσε: «η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία "res inter alios acta"».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χουσεΐν Μουφτούογλου, αναφερόμενος σε «είδηση στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις ασκήσεις που αφορούν την ανάπτυξη αλεξιπτωτιστών των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων» στην Κω δήλωσε ότι «η Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι απαγορεύει όλα τα είδη των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης» στο νησί. Η Κως «παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία, με την προϋπόθεση ότι θα ήταν και παραμένει αποστρατιωτικοποιημένη», αναφέρει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η εν λόγω στρατιωτική εκπαίδευση στο νησί είναι συνεπώς μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου»http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!