Τουρκικές προκλήσεις: Σε επιφυλακή για άλλες 50 καυτές ημέρες στο Αιγαίο

Τουρκικές προκλήσεις: Σε επιφυλακή για άλλες 50 καυτές ημέρες στο Αιγαίο
Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο με συνεχείς αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, παρουσιάζοντας διαδοχικά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, για 28η μέρα, ενώ το τεταμένο κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί κι άλλο  μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά το αίτημα ασύλου των δύο Τούρκων κομάντος που πέρασαν παράνομα στην χώρα.

Όπως μεταδίδουν, ενώ από το πρωί η τουρκική ακτοφυλακή κάνει περιπολίες, οι ελληνικές δυνάμεις μέχρι και τις απογευματινές ώρες δεν είχαν βγει για περιπολία και μιλούσαν μόνο μέσω ασυρμάτου.

Τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής περιμένουν στην περιοχή σε περίπτωση που υπάρξουν παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα ελληνικά σκάφη, όπως ισχυρίζονται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Τούρκοι ψαράδες πήγαν και σήμερα μπροστά από τα Ίμια για ψάρεμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. 

Μιλώντας σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά, δήλωσε πως, "αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε".

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μπήκαν στην Ελλάδα παράνομα μέσω Έβρου ζητώντας άσυλο και κρατούνται σε ασφαλή χώρο όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, ενώ καταζητούνται στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Σαμπάχ. 

Πάντως, η Αθήνα προετοιμάζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο,  καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά και ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Χθες τα τουρκικά ΜΜΕ «ανακάλυψαν» νέο θερμό επεισόδια κοντά στα Ίμια. Συγκεκριμένα, την ώρα που το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και της Ψερίμου καταγράφοντας τις συνεχείς περιπολίες του ελληνικού λιμενικού σώματος και του πολεμικού ναυτικού η τουρκική κινηματογραφία....γύριζε άλλο ένα σενάριο  έντασης σύμφωνα με το οποίο η κανονιοφόρος «Αήττητος» εκδιώχθηκε από τα τουρκικά ύδατα 3,8 ναυτικά μίλια από τα Ίμια κοντά σε νησίδα που την ονομάζουν Τσατάλ, και που αποκλειστικά μόνο εκείνοι γνωρίζουν αφού το όνομα Βόλος, όπως είναι η μετάφραση δεν αντιστοιχεί σε κάποιο ελληνικό νησί της περιοχής.  

Οι Τούρκοι, πάντως, παρά τους λεονταρισμούς μάζεψαν το ωκεανογραφικό πλοίο Τσεσμέ από το Αιγαίο. Η αναγγελία μέσω naftex των ερευνών ήταν έτσι κι αλλιώς άκυρη διεθνώς αφού είχε εκδοθεί από τον μη εξουσιοδοτημένο σταθμό της Σμύρνης για ελληνική θαλάσσια περιοχή. Την ίδια ώρα τουρκικές στρατιωτικές πηγές, μέσω της Χουριέτ, δυναμιτίζουν κι άλλο το κλίμα καθώς ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά σκάφη "το έβαλαν στα πόδια" όταν αντίκρυσαν την τουρκική ακτοφυλακή την ημέρα που πήγε ο Χουλουσί Ακάρ στα Ίμια. 

Το τουρκικό παραλήρημα συνεχίστηκε και με ένα δημοσίευμα καταγγέλλοντας τον αρχηγό ΓΕΣ επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία στις Οινούσες. Ωστόσο, ξεκάθαρο μήνυμα – απάντηση έστειλε ο  αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, λέγοντας χαρακτηριστικά «ξέρουμε να κάνουμε την δουλειά μας, ο ελληνικός λαός, μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

Την ίδια ώρα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προχωρούσαν σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!