Κρατάει μούτρα ο Μουσταφά Ακιντζί: Ο Πρόεδρος τον κάλεσε να επιστρέψει στο διάλογο


Του Κώστα Βενιζέλου 
Αναζητείται η φόρμουλα για να επανέλθουν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μετά την αποχώρηση του κατοχικού ηγέτη. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια κίνηση χθες καλώντας τον Μουσταφά Ακιντζί να είναι παρών στην προγραμματισμένη επόμενη συνάντησής τους, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Πέμπτη. 
Ο κατοχικός ηγέτης και χθες ζήτησε διορθωτική κίνηση για να επανέλθει, παραπέμποντας σε ακύρωση της απόφασης της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική για συνέχιση των συνομιλιών, πλην όμως είναι πρόδηλο θα καταβληθούν έντονες προσπάθειες και από τρίτους.
Η ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται καθοριστική για το μέλλον της διαδικασίας. Εάν την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, αυτό σημαίνει πως θα θεωρείται, λίγο-πολύ, δεδομένη και αυτή των Αναστασιάδη και Ακιντζί της Πέμπτης. 
Την προηγούμενη ημέρα, τη Δευτέρα, αναμένεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από τις επαφές του με την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος θα καθοριστεί και η τακτική καθώς και η στάση που θα τηρηθεί έναντι της διαδικασίας. 
Την ίδια ώρα, πρωτοβουλίες ανέλαβαν τα δυο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Η Πινδάρου προχώρησε χθες και κατέθεσε τροποποίηση του νόμου περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε, την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη να έχει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. 
Η κίνηση αυτή σαφώς αφορά και συνδέεται με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα και μπορεί να θεωρηθεί ως τη διορθωτική που αναμένει ο κ. Ακιντζί. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, πραγματοποίησε χθες διά του Γ.Γ. του κόμματος, Άντρου Κυπριανού, διαδοχικές επαφές στα κατεχόμενα. Στόχος των επαφών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τη μια και η δημιουργία συνθηκών επανόδου του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που διακόπηκαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!