Οι Τούρκοι επιδιώκουν «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο – Ξεκάθαρες οι προειδοποιήσεις Κοτζιά


Οι Τούρκοι επιδιώκουν «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο – Ξεκάθαρες οι προειδοποιήσεις Κοτζιά

Συνεχίζεται το γαϊτανάκι των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Μετά το προβοκατόρικο επικοινωνιακό σόου του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια προ μηνός και το επικίνδυνα χοντροκομμένο περιστατικό προ εβδομάδος, με τουρκικό πολεμικό πλοίο να κάνει βολές εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Φαρμακονήσι, τώρα συνεχίζονται τα παιχνίδια με τη φωτιά και πάλι στα Ίμια.

Στο μεταξύ, στο Αιγαίο βρίσκεται από χθες και άγνωστο για πόσο ακόμη το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», ενώ η Τουρκία έχει δεσμεύσει με ναυτική οδηγία τις μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, στη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Θάσο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καλεί την Άγκυρα να «ξανασκεφτεί αυτά τα «παιχνίδια»», τονίζοντας πως «πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντηση μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».

Πάντως, την Τρίτη σημειώθηκε στα Ίμια ένα περιστατικό, το οποίο κρίνεται από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως σοβαρό.

Κι αυτό, διότι, εκτός των άλλων, έγινε νύχτα, κάτι το οποίο δίνει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ενέργεια.

Ειδικότερα, ένα ταχύπλοο του τουρκικού Λιμενικού προσέγγισε τις βραχονησίδες περί τις 10.30 τη νύχτα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δεν υπήρχε εκεί και φουσκωτή λέμβος, όπως αναφέρθηκε σε μερίδα MME, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα επιχειρείτο απόβαση στα Ίμια.

Επί τόπου υπήρχε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ενώ αμέσως όταν έγινε αντιληπτή η κίνηση του τουρκικού σκάφους, ενεργοποιήθηκαν τα υπάρχοντα σχέδια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Νέα πρόκληση

Νωρίτερα, το απόγευμα, στην περιοχή των Ιμίων, σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο, βρέθηκαν το ελληνικό «Νικηφόρος» και το τουρκικό «Μπαντίρμα».

Το τελευταίο απομακρύνθηκε ύστερα από προειδοποιήσεις της ελληνικής κανονιοφόρου.

Χθες, επίσης, τα τουρκικά MME πρόβαλαν φωτογραφίες και βίντεο από ταχύπλοο του τουρκικού Λιμενικού να βρίσκεται πολύ κοντά στα Ίμια, με τα μέλη του πληρώματος του να φωτογραφίζονται (!).

Ωστόσο, το ελληνικό Λιμενικό, σκάφος του οποίου βρισκόταν επί τόπου, διέψευσε ότι έλαβε χώρα ένα τέτοιο συμβάν προχθές το πρωί.

Επιπλέον, ερευνάται εάν το βίντεο που εδόθη στη δημοσιότητα είναι αυθεντικό.

Παρά ταύτα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έδωσε τη δική του οπτική για την ένταση που υπάρχει στο Αιγαίο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα είπε είναι γειτονική μας χώρα. Διαλέγεις το φίλο σου αλλά όχι το γείτονα. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς, στην εσωτερική πολιτική σκηνή μειώθηκε η στήριξη (σ.σ. προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.), και η Τουρκία είναι ένα καλό προϊόν. Γι’ αυτό, βάζουν στην ατζέντα τους την Τουρκία».
Μήνυμα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην ένταση που εξάγει στο Αιγαίο η Τουρκία, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό, ΣΚΑΪ, σημείωσε πως «κάνει λάθος η Τουρκία να νομίζει ότι, επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Κάνουν μεγάλο λάθος. Επειδή έχουμε οικονομικά προβλήματα, η φροντίδα μας για την ασφάλεια της χώρας και της κυριαρχίας μας είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Και κατέληξε: «Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο». Μιλώντας, επίσης, για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ίδιος έδωσε και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος.

«Η Τουρκία είπε έχει μπροστά της μια πάρα πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εξαρτάται και από εμάς και από την Κύπρο.

»Είναι η τελωνειακή ένωση Τουρκίας – Ε.Ε. Η τελωνειακή ένωση είναι μια υπόθεση 60 – 80 δισεκατομμυρίων. Πολλά λεφτά για μια Τουρκία που κάμπτεται η οικονομία της. Και αλλά πολλά».

Και τόνισε: «Υπάρχουν, λοιπόν, εργαλεία με τα οποία όμως μπορούμε να δουλέψουμε, να προσελκύσουμε την Τουρκία προς έναν ευρωπαϊκό δρόμο και ταυτόχρονα να την πιέζουμε να εγκαταλείπει αυτά που σήμερα κάνει».

Τέλος, στην επισήμανση ότι η Τουρκία επιμένει στην άρση της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ο ίδιος είπε πως «ό,τι νέο στοιχείο δώσει η τουρκική πλευρά στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα το λάβει υπόψη της και θα κρίνει ανάλογα».
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ στον Ελεύθερο Τύπο,http://hellnewsgr.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!