Ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των Πομάκων – Αναγνωρίζεται η γλώσσα τους από το Ελληνικό Κράτος


Πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς ήταν η πειραματική λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων με την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή να έχουν το θέμα ψηλά στις προτεραιότητες τους. Ο σκοπός δεν ήταν άλλος από το να αποκτήσουν τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας επαφή μόνο με την τουρκική γλώσσα και να ξεχάσουν την Μητρική τους που στο εσωτερικό της μειονότητας επικρατεί αυτή των Πομάκων και Ρομά.

Έτσι με το Πρόγραμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει 6 νηπιαγωγεία στην Θράκη όπου θα εισαχθεί η Μητρική γλώσσα των παιδιών της μειονότητας. Από τα 6 νηπιαγωγεία 3 είναι στην Κομοτηνή και 3 στην Ξάνθη. Μάλιστα τα 2 στην Ξάνθη είναι στα Πομακοχώρια και 1 σε οικισμό των Ρομά. 
Ουσιαστικά με το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζεται η Πομακική ως επίσημη γλώσσα των Πομάκων αφού ως Πομάκοι δεν μπορούν να έχουν ως μητρική κάποια άλλη. Μάλιστα σε αυτό το γεγονός υπήρχε και ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τον Χουσεϊν Ζεμπεϊκ να φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την εξέλιξη αυτή. Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σκοπός του προγράμματος είναι «ισορροπημένη γλωσσική ανάπτυξη καθώς και ἡ επιδίωξη της κατάκτησης από τα νήπια τής γνωστικής επάρκειας στην άνετη χρήση δύο γλωσσών, προφορικά και γραπτά» . Είναι σαφής η αναφορά του Χουσεϊν Ζεμπεϊκ για επάρκεια στην γνώση δύο γλωσσών, αυτή της Ελληνικής και αυτή της Πομακικής και Ρομά
Έτσι με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται ένα πάγια έτοιμα των Πομάκων να διδαχθούν την δική τους γλώσσα αποκόπτωντας το Τουρκικό προξενείο από την προσχολική εκπαίδευση όπου θα μπορούσε να αποκρύνει τους Πομάκους και τους Ρομά από την Ελληνική.

Λύνεται η «γλώσσα» των αυτοδιοικητικών 

Για πολλά χρόνια οι αυτοδιοικητικοί είχαν διαγράψει την λέξη Πομάκος αφού ψηφοθηρικοί λόγοι τους απαγόρευαν να αναφερθούν στις λέξεις Πομακοχώρια και Πομάκοι. Μετά από αυτή την εξέλιξη όμως δεν έχουν κανένα λόγο να μην αναφέρονται αφού με τον πιο επίσημο τρόπο μέσω του προγράμματος, την αναφορά του Κοτζιά στην λέξη Πομάκος αλλά και την ικανοποίηση του Χουσεϊν Ζεϊμπέκ η λέξη Πομάκος μπαίνει στην καθημερινότητα μας.
Μάλιστα ο Δήμος Ξάνθης θα πρέπει άμεσα αντικαστήσει στα έγγραφα του τον όρο «Ορεινή Περιοχή» με αυτή «Πομακοχώρια»

Ο Δήμαρχος των Πομακοχωρίων θα αντικαταστήσει την ενημέρωση από τα Τουρκικά στα Πομάκικα;

Αυτός όμως που θα ζοριστεί ιδιαίτερα είναι ο δραστήριος Δήμαρχος των Πομακοχωρίων αφού θα κληθεί πλέον να ενημερώνει τους Πομάκους στην Μητρική τους γλώσσα και όχι τουρκική που όπως φαίνεται έκανε λανθασμένα μέχρι σήμερα. Αυτό θα είναι και μια νίκη του Δήμου αφού όλα τα χωριά στα Πομακοχώρια κατοικούνται από Πομακούς οι οποίοι πλέον θα έχουν το Δήμαρχο τους που μπορούν να τον αποκαλούν και Πομάκο Δήμαρχο με περηφάνια                                             www.xanthipress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!