Παγκόσμιο σοκ: Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με 51,9%, το οριστικό αποτέλεσμα



Παγκόσμιο σοκ: Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit με 51,9%, το οριστικό αποτέλεσμα

Είναι οριστικό. Οι Βρετανοί επέλεξαν το Brexit. Σύμφωνα με το SkyNews, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Το 51,9% των Βρετανών, δηλαδή 17.410.741 ψηφοφόροι, ψήφισε υπέρ του Brexit, ενώ το 48,1%, δηλαδή 16.141.241 Βρετανοί, ψήφισαν υπέρ της παραμονής.

Οι Βρετανοί ψήφισαν μαζικά στο δημοψήφισμα, με τη συμμετοχή, παρά την κακοκαιρία, να φθάνει στο 72%.
Ο ηγέτης του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής της εκστρατείας του Leave, στις 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) πανηγύρισε για τη νίκη του Brexit, λέγοντας: «Αυτή την αυγή τολμούμε να ονειρευτούμε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν οι προβλέψεις είναι σωστές, αυτό θα είναι μια νίκη για τους πραγματικούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους, για τους αξιοπρεπείς ανθρώπους. Αγωνιστήκαμε ενάντια στις πολυεθνικές. Παλέψαμε ενάντια στο ψέμα και στην εξαπάτηση».

Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ψήφισαν Σκωτία και Λονδίνο και υπέρ του Brexit η Ουαλία και η Βόρεια Αγγλία.
Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις είναι πράγματι δραματικές, αφού το Brexit δεν θα σημάνει απλά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, με τις όποιες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα προκαλέσει και ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξων.
Εκτός του ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν για τους περισσότερους αναλυτές θεωρούνται ήδη παρελθόν, το Brexit ίσως προκαλέσει μια σειρά αποσχιστικών τάσεων, με τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία, που ψήφισαν υπέρ της παραμονής, να στέλνουν ήδη τα δικά τους μηνύματα ότι οι ίδιοι θεωρούν ότι παραμένουν μέλη της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση από στιγμή σε στιγμή αναμένεται δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον.
LIVE OI EΞΕΛΙΞΕΙΣ
09:49 Το γράφημα του Guardian για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα λέει όλα:

09:47  Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. «Θα εφαρμόσει την απόφαση του βρετανικού λαού. Ηταν σαφές ότι θα παραμείνει και θα το πράξει», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο Sky News.
09:44  "Το αποτέλεσμα αυτό έχει σαφώς πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία, όπως και για τη Βρετανία και για την ΕΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης η οποία συγκάλεσε σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. "Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το πρωί για να συζητήσει για το αποτέλεσμα. Μετά την συνάντηση αυτή, ο πρωθυπουργός θα κάνει επίσημη ανακοίνωση", καταλήγει η ιρλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.
09:43 Στην Καγκελαρία έχει μεταβεί ήδη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ πραγματοποιεί ήδη «πυρετώδεις τηλεφωνικές επαφές» με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τη Δευτέρα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, δεν αποκλείεται ωστόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να επισπεύσει τις διαδικασίες.
09:35 Σύμφωνα με το Sky News, ο Κάμερον θα κάνει δήλωση στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδος (8 π.μ. στη Βρετανία).
09:31 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πρέπει να παραιτηθεί μετά την ήττα του στην εκστρατεία που πραγματοποίησε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ. "Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε έναν πρωθυπουργό του Brexit», συμπλήρωσε, ενώ πρότεινε για πιθανούς νέους πρωθυπουργούς τον Μάικλ Γκόουβ, τον Μπόρις Τζόνσον, ή τον Λίαμ Φοξ, δεν ξέρω", κατέληξε.
09:30 Πριν από λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Έχει αναλάβει τον εκτενή σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Οικονομικών, άλλες εθνικές αρχές όσο και τις κεντρικές τράπεζες στο εξωτερικό. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αναταποκριθεί στις ευθύνες της για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
09:05 Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10:00 ώρα Ελλάδος και μετά θα ακολουθήσει η επίσημη ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου.
09:00 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και αναμένει ότι έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση, που προαναγγέλλει νέο σχολιασμό αργότερα.
08:55 Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
08:53 Η Μεγάλη Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε: «Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα».
08:52: «Από το Brexit στο Frexit: Είναι πλέον καιρός να εισάγουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Οι Γάλλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν», έγραψε στο Twitter η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η ανιψιά της επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν.
08: 51 Ο οίκος αξιολόγησης STANDARD & POOR'S ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.
07:44 Από τους πρώτους που αντέδρασαν εκφράζοντας την άποψή τους για το πρτοβάδισμα του Brexit είναι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Ανάθεμα! Μία κακή μέρα για την Ευρώπη».
07:32 Το στρατόπεδο του LEAVE λαμβάνει 15,705 εκατ. ψήφους, αυτό του REMAIN 14,584 εκατ. ψήφους με καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων, μετέδωσε το ITV.
07:31 «Ο σεισμός του Brexit έγινε, θα χρειαστεί χρόνια για να εκκαθαριστούν στα συντρίμμια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου του πολιτικού αναλυτή Ράφαελ Μπερ της εφημερίδας The Guardian.
06:53 Στο 51,7 μπροστά το Brexit σταθερά στο φινάλε
Στις 326 από τις 382 περιφέρειες το Brexit είναι κοντά στο 52%.
06:34 Μπροστά με 51,7 το Brexit
Σε 297 περιφέρεις το Brexit συνεχίζει να είναι μπροστά με 51,5%, Πολύ δύσκολα πια να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
06:23 Σταθερά με 51,4 το Brexit
51,4% το Brexit έναντι 48,6% το αποτέλεσμα σε περίπου 60% των εκλογικών κέντρων (270.382)
06:14 Με 51,1% το Brexit σε 256 περιφέρειες
06:10 Φάρατζ: «Νικήσαμε με πολλή δουλειά»
«Μπορώ να πω ότι ξημερώνει μια νέα ημέρα για μια ανεξάρτητη Μεγάλη Βρετανία. Αν οι προβλέψεις αποδειχτούν σωστές, τότε θα πρόκειται για μια νίκη του λαού, του αξιοπρεπούς βρετανικού λαού. Αγωνιστήκαμε κατά των πολυεθνικών, κατά των... αξιοπρεπών πολιτικών και της διαφθοράς και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι νικήσουμε. Το καταφέραμε με πολλή δουλειά» είπε πριν λίγο ο Νάιτζελ Φάρατζ μιλώντας για νίκη του Brexit.
06:03 Με 51% το Brexit σε 235 περιφέρειες
05:58 «Πάμε σε εκλογές»
Βουλευτής της συμπολίτευσης στη βρετανική τηλεόραση: «Αυτό το δημοψήφισμα θα φέρει εκλογές»
05:55 Κατρακυλά η στερλίνα
Η διαφαινόμενη επικράτηση του Brexit, μετά και από μια ακόμη απώλεια περιφέρειας που το στρατόπεδο της παραμονής λογάριαζε ως κάστρο της όπως το Σέφιλντ, η στερλίνα έχει πλέον πέσει κατά 8%, με την ισοτιμία της με το δολάριο να καταγράφεται στο 1,36. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση σε μια μέρα που έχει σημειώσει ποτέ (είχε πέσει 7% το 2008).
05:52 Σταθερά μπροστά το Brexit
Προβάδισμα για το Brexit με 51,4% στις 212 εκ των 382 περιφερειών.
05:41 Στο 51,5% το Brexit
Με 51,5% μπροστά το Brexit, σε 176 εκ των 382 περιφερειών με το Bremain στο 49,5%.
05:33
Το γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες που δίνει σε μια νίκη του Brexit ανέρχονται στο 63%. Μέσα σε λίγα λεπτά, το Betfair αύξησε επανειλημμένα το ποσοστό αυτό, από το 51% στο 57% και κατόπιν στο 63%.
05:31
Οι Εργατικοί σκοπεύουν να ζητήσουν την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, δουλεύοντας τα επόμενα πολιτικά τους βήματα με δεδομένο πως το Brexit θα είναι ο νικητής. Η Guardian παρόλα αυτά σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα είναι απαραίτητο, αφού ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα αποχωρήσει από το αξίωμα αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
05:27
Πέφτει η λίρα όσο παίρνει κεφάλι το Brexit
05:20 Στο 51,3% το Brexit
Με 51,3% μπροστά το Brexit, σε 157 εκ των 382 περιφερειών με το Bremain στο 48,7%.
05:16 Νέα ανατροπή! Το Brexit μπροστά
Το Brexit σε 138 περιφέρεις από τις 382, είναι μπροστά με 50,7%, ενώ το Bremain έχει 49,3%.
05:02 Στο 50,1% το Bremain
Με 50,1% μπροστά το Bremain, σε 123 εκ των 382 περιφερειών με το Brexit στο 49,9%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!