Ευρωπαίοι σε Βρετανία: Πρόσβαση σε ενιαία αγορά μόνο αν συνεισφέρετε στον προϋπολογισμό της ΕΕ


 TUSK
Βαθιά λύπη αλλά και την πρόθεση να σεβαστούν την ψήφο υπέρ του Brexit εκφράζουν οι «27» βάσει του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος της πρώτης Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», αλλά «το συντομότερο δυνατόν», και επαναλαμβάνει ότι έως τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την ΕΕ.
Ο ίδιος εμφανίστηκε προσεκτικός στο ζήτημα της Σκωτίας, λέγοντας ότι το Εδιμβούργο κέρδισε το δικαίωμα να ακουστεί, αλλά η Κομισιόν δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το θέμα της Σκωτίας, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, απασχολεί και την Ισπανία, λόγω των κινήσεων της Καταλονίας.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι η Σκωτία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα να διαπραγματευθεί είσοδο στην ΕΕ. «Αν φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο, φεύγει και η Σκωτία» είπε χαρακτηριστικά.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε από την πλευρά του ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τι αναφέρεται στο προσχέδιο
Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται».
Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση, πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».
«Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» επισημαίνεται στην κοινή δήλωση.
Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι.
Ειδικότερα, αναφέρεται: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».
«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι' αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ),http://www.huffingtonpost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!