«Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη»: Εκθέσεις σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών

Αφροδίτη Λίτη.



Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη»
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας «Η Φιλοσοφία του Αριστοτέλη», που διοργανώνεται - μετά από ανάθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών - από τη Διεθνή Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας, την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και τη Φιλοσοφική Εταιρεία Κύπρου, πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έως τις 28 Ιουλίου.
Το συνέδριο και οι εκθέσεις εντάσσονται στις εκδηλώσεις για το «Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη», όπως ανακηρύχθηκε το 2016 από την Unesco.

Kelly.
«Απολογητική στον Αριστοτέλη» Στην έκθεση «Απολογητική στον Αριστοτέλη» (εκθεσιακός χώρος Banquet), συμμετέχουν με έργα, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Τάκης Ζερδεβάς, Δημήτρης Ζουρούδης, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Μανουσάκης, Κυριάκος Μορταράκος, Βαγγέλης Πλοιαρίδης, Ξενής Σαχίνης, Γιώργος Σκυλογιάννης, Μάκης Φάρος, Γιάννης Φωκάς και Γιώργος Χαρβαλιάς.
Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ρεγγίνα Αργυράκη, σημειώνει: «Όλοι οι εικαστικοί και δάσκαλοι, που καταθέτουν τις δημιουργίες τους σε αυτήν την έκθεση, έχουν, επί τούτου, δομήσει έργα, που συνδιαλέγονται με τις αριστοτελικές προτάσεις. Επομένως, έργα που μας επισημαίνουν με τον πιο καθαρό οπτικό τρόπο πόσο μινιμαλίσαμε την προ - εννοιακή εμπειρική σκέψη και πόσο καταλήξαμε θυμικά ευάλωτοι σε πολιτικά, διαφημιστικά και άλλα μηνύματα της καθημερινής οπτικής ροής, με αποτέλεσμα να καταντούμε επιλήσμονες ψηφοφόροι και κακοί δημοκράτες».
Γιώργος Σκυλογιάννης.
«Αρχαίος ικέτης - Σύγχρονος πρόσφυγας» Στην έκθεση «Αρχαίος ικέτης - Σύγχρονος πρόσφυγας» (εκθεσιακός χώρος «Ν. Σκαλκώτας»), συμμετέχουν με έργα, που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για την έκθεση αυτή, οι: Kelly, Όλγα Ζιρώ, Σοφία Λιάρου, Νατάσα Μεταξά, Βίκυ Μπέτσου, Αθηνά Νικολάου, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη και Βασιλική Σοφρά.
Έχοντας αναλάβει την επιμέλεια της έκθεσης, η Ρεγγίνα Αργυράκη και η Τζίνη Γεννηματά αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι Γυναίκες, όπως κάποτε οι υπεύθυνες των ιερατείων, καλούνται πλέον να ομαλοποιήσουν και να απορροφήσουν τους κραδασμούς της αντιμετώπισης του Ξένου, τόσο σε επίπεδο ενδοοικογενειακών δεδομένων, όσο και σε επίπεδο κοινωνικής αρένας. Όλες αυτές οι γυναίκες εικαστικοί, που λαμβάνουν μέρος στην έκθεση και που - εκτός από εγνωσμένης ικανότητας δημιουργοί - είναι θυγατέρες, μητέρες, δασκάλες και περιθάλπτριες, μας φέρνουν προ των ευθυνών μας, ακριβώς επειδή μας επισημαίνουν πόσο πολύ λησμονήσαμε τα διδάγματα των προγόνων μας, του Λυκείου του Αριστοτέλη, και πόσο ένοχοι πρέπει να νιώθουμε για τούτο».
Ξενής Σαχίνης.                                                                                                                             http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!