«Για εσωτερική κατανάλωση το δήθεν πρόβλημα με τους Τσάμηδες»



Ιούνιος 9, 2016.
Τίρανα.
 
Η ελληνική διπλωματία έχει ισχυρά ερείσματα και δεν διστάζει να συζητήσει οποιαδήποτε θέμα, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκτιμώντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
«Έχουμε κάνει θετικά βήματα στις διμερείς σχέσεις. Είναι σημαντικό ότι κατά τη συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, που διάρκεσε μιάμιση ώρα,  δεν αναφέρθηκε  καθόλου στο αμφιλεγόμενο θέμα (των Τσάμηδων), για το οποίο είχε μιλήσει το περασμένο Σάββατο», είπε ο Έλληνας υπουργός.
 «Ακόμη και με τον κ. Μπουσάτι, ο οποίος κατ’ επανάληψη τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις σχετικά με το ζήτημα των Τσάμηδων, συζητήθηκε η συνεργασία μας με τη δημιουργία μιας ομάδας Γενικών Γραμματέων μας, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν κατά  τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου  τον οδικό χάρτη, με όλα τα προβλήματα που ελπίζουμε να λύσουμε από τις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Κοτζιάς σύμφωνα με την ελληνική κρατική υπηρεσία.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος εξήγησε στον Αλβανό ομόλογό του, και άλλους συνομιλητές, ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εφόσον συμπεριφέρεται με ευρωπαϊκό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μην υπάρχει σε αυτήν τη συμπεριφορά οποιοδήποτε εθνικιστικό στοιχείο.
Ερωτηθείς, αν έθεσε και με ποιον τρόπο στην αλβανική ηγεσία το θέμα των Τσάμηδων, καθώς και τη συγκέντρωση των διαδηλωτών μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών (στα Τίρανα) παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες για πρόσβαση σε αυτό, ο Κοτζιάς δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα γνωστό πρόβλημα. Μερικοί  προσπαθούν με τα εσωτερικά θέματα να κάνουν εξωτερική πολιτική. Η Αλβανία έχει εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία  μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και όλοι αναζητούν συμμαχίες για μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση. Αν θα είχε ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική μόνο και μόνο για εσωτερική κατανάλωση, δεν θα υπήρχε στην έκφραση αυτή διεθνής διπλωματία. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν καταλαβαίνουν την εξωτερική πολιτική, δεν γνωρίζουν από διπλωματία, αλλά απλώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν κάποιες από τις ακραίες θέσεις τους».
--
http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!