48 ώρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit -Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


48 ώρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit -Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις


Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος μετά από τη δολοφονία μιας βουλευτίνας η οποία είχε ταχθεί υπέρ της ΕΕ.
Τρίτη δημοσκόπηση όμως έδειξε ότι οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου «Brexit» προηγούνται με απόσταση αναπνοής.

Μεθαύριο Πέμπτη οι Βρετανοί αποφασίζουν για το αν θα αφήσουν την Ενωση, στην οποία προσχώρησαν το 1973, μια απόφαση που θα έχει μακροπρόθεσμες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη Βρετανία και όλη την Ευρώπη.
Νωρίτερα χθες, ενώ κέρδιζε έδαφος η εκτίμηση ότι η Βρετανία θα μείνει στην ΕΕ, η αγγλική στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων επτά χρόνων.
Στο μεταξύ, ο Τζορτζ Σόρος, ο δισεκατομμυριούχος ο οποίος στοιχημάτισε έναντι της στερλίνας το 1992, είπε ότι η ψήφος για έξοδο θα δρομολογούσε μια μεγαλύτερη υποτίμηση στο νόμισμα της Βρετανίας και θα προκαλούσε διαταραχή μεγαλύτερη από την πτώση της "Μαύρης Τετάρτης", όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το νόμισμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Συναλλαγµατικών Ισοτιµιών (ERM).
Η δραστηριότητα των δύο πλευρών, υπέρ ή κατά της παραμονής, ανεστάλη για τρεις μέρες αφότου η δολοφονία της Τζο Κοξ, μιας βουλευτίνας και ένθερμης υποστηρίκτριας της παραμονής στην ΕΕ, οδήγησε σε μεγαλύτερη ενδοσκόπηση για την καμπάνια και τον τόνο της κάθε πλευράς. Η Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε στην εκλογική περιφέρειά της.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% να τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.
Αντίθετα, όμως, μια σφυγμομέτρηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.
Πριν από τον θάνατό της, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κοινή γνώμη έτεινε προς την αποχώρηση από την ΕΕ με μεγαλύτερα ποσοστά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!