Η διαστημική κάψουλα τύπου Σογιούζ προσεδαφίστηκε στην πόλη Ζεζκασγκάν, στο Καζακστάν

 Επέστρεψαν στη Γη οι τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό



Πέρασαν έξι μήνες σε απόσταση αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη, ωστόσο από το Σάββατο (18/6) βρίσκονται ξανά στο «σπίτι», καθώς ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και επέστρεψαν στον... πλανήτη.

Μία διαστημική καψούλα τύπου Soyuz προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στη στέπα κοντά στην πόλη Ζεζκασγκάν στο Καζακστάν. Η διαστημική καψούλα μετέφερε τους τρεις αστροναύτες από τη Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου Βρετανού αστροναύτη, Τιμ Πικ. Ο Πικ, μαζί με έναν Ρώσο κι έναν Αμερικανό αστροναύτη, είχαν αναχωρήσει από το διαστημικό σταθμό περίπου τρεις ώρες νωρίτερα, αφού συμπλήρωσαν έξι μήνες σε διαστημική τροχιά γύρω από τη γη.

Η καψούλα προσγειώθηκε με το πλευρικό τμήμα της ατράκτου της, εξαιτίας των ανέμων που επικρατούν στη στέπα, μετά την ελεύθερη πτώση της με αλεξίπτωτο για περίπου 14 λεπτά. Αμέσως μετά, ομάδα εντοπισμού και διάσωσης έβγαλε τους τρεις αστροναύτες από το εσωτερικό της διαστημικής καψούλας.

Ο Πικ δήλωσε ότι απολαμβάνει «τις μυρωδιές της γης» και τον φρέσκο αέρα σε αντίθεση με την τεχνητή οξυγόνωση και την υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του διαστημικού σταθμού, ενώ στη συνέχεια εξετάστηκε από ειδικούς γιατρούς. Μαζί του, ήταν ο αρχηγός της διαστημικής αποστολής Γιούρι Μαλετσένκο, αλλά και ο αστροναύτης της NASA, Τιμ Κόπρα.                                         http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!