Ο μεθοδικός εκτουρκισμός των νήσων Ίμβρου και Τενέδου το 1964 .

 
 Εικόνα: Το Σχολείο των Αγ. Θεοδώρων στην Ίμβρο την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, 1932 - 1933.)

Σαν σήμερα το 1964, γίνεται αποδεκτή από την ολομέλεια τής τουρκικής βουλής πρόταση γιά υποχρεωτική εκπαίδευση των ελληνοπαίδων τής Ίμβρου και Τενέδου μόνο στην τουρκική.
Τριάντα οκτώ τούρκοι βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, γιά την επαναφορά τού νόμου 1151/1927, τού οποίου το άρθρο 14, «….καθιστά υποχρεωτική την εξ ολοκλήρου εκπαίδευση στην τουρκική». Η πρόταση, που προέβλεπε ότι «….η εκπαίδευσις εις τας σχολάς Ίμβρου και Τενέδου γίνεται τουρκιστί και είναι γενική, δωρεάν και λαϊκή», έγινε αποδεκτή από την ολομέλεια στις 30 Ιουνίου 1964 «διά βοής, άνευ ουδεμίας αντιδράσεως». Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την 23η Ιουλίου 1964, αναγκάζοντας τα ελληνορθόδοξα σχολεία να κλείσουν ερμητικά τις πόρτες τους επί σχεδόν μισό αιώνα.

Στο μεσοδιάστημα από το 1927 έως το 1964, τον Μάιο τού 1950, η Εθνοσυνέλευση τής «τουρκικής Δημοκρατίας», ψήφισε ειδικό νόμο που έφερνε την κατάργηση τού 14ου άρθρου τού νόμου. Τραγική ειρωνεία είναι ότι το 1964, την χρονιά που απαγορεύτηκε εκ νέου η εκπαίδευση, είχαν αναγερθεί σε κάθε χωριό μέχρι και νηπιαγωγεία. Ταυτόχρονα η τουρκία προχώρησε σε μαζικές απαλλοτριώσεις και εποικισμό των νησιών με τούρκους εποίκους. Παρά την μακραίωνη ελληνική παρουσία στα νησιά, τελικά πέρασαν με την Συνθήκη τής Λωζάνης το 1923 στην κατοχή τής τουρκίας.
Έκτοτε ξεκίνησε αργά και μεθοδικά ο εκτουρκισμός τους, γιά να μετατραπεί σε βίαιο την κρίσιμη δεκαετία τού 1960, με αφορμή το Κυπριακό, υπό συνθήκες φρικιαστικές όπως τις χαρακτήριζε σε απόρρητη έκθεσή του ο Αμερικανός καθηγητής τού Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέιμς Π. Σέντον (James P. Shenton), από αυτοψία που διενήργησε σε κατ’ ιδίαν μετάβασή του κατά την διάρκεια εμπιστευτικής αποστολής του. Την επίσκεψη πραγματοποίησε κατόπιν προτροπής τού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου.
_____________________________________

[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!