Ερευνήτριες της Αμφίπολης εντόπισαν 866 νομίσματα του Μέγα Αλέξανδρου


του Γιώργου Ροδάκογλου
To νομισματοκοπείο της Αμφίπολης κατατάσσεται στη πρώτη θέση με το μεγαλύτερο πλήθος νομισμάτων που βρίσκονται σε συλλογές ανά τον κόσμο. Παράλληλα  σε δυο νομισματοκοπεία των Σερρών κόπηκαν ισλαμικά νομίσματα, ενώ σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από τον Καστά υπάρχει μόνο ένας θησαυρός ο οποίος χρονολογείται στο -58 π.Χ. και βρέθηκε στην περιοχή της Καβάλας .
Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία  αναμένεται να αποκαλύψουν  δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  που με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους μιας έρευνας, εντόπισαν  σε 13 συλλογές συνολικά 2035 νομίσματα κοπής της Αμφίπολης  από τα οποία τα 866 αφορούν την περίοδο βασιλείας του Αλέξανδρου .


Οι δύο γυναίκες  με καταγωγή η μια από της Σέρρες και η άλλη  από το Άνυδρο της Πέλλας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την Αμφίπολη λόγω της ανακάλυψης του μεγαλοπρεπούς μνημείου το 2014   εστιάζοντας  το ενδιαφέρον τους  στα νομίσματα της περιόδου όπου και χρονολογείται.
Επί 18 χρόνια  οι δυο καθηγήτριες διδάσκουν πληροφορική στη δημόσια εκπαίδευση σε Θεσσαλονίκη και Πέλλα  και στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος Τεχνολογίες Ιστού και Ανάλυση Δεδομένων Ιστού  με υπεύθυνο καθηγητή  τον  Ευθύμιο Ταμπούρη ανακάλυψαν ένα μεγάλο θησαυρό γνώσης για το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.
Η Γιάννα Φλώρου και η Θωμαή Τσακπίνη είναι οι μοναδικές ερευνήτριες  που ασχολούνται  επισταμένα  με τα νομίσματα της  συγκεκριμένης περιοχής και μια ενδεχόμενη  συνεργασία τους  με την ανασκαφική ομάδα του τύμβου Καστά,  ίσως βοηθήσει  στην ερμηνεία  αποτελεσμάτων κάτι το οποίο και επιθυμούν.
Στην έρευνα, μέρος της οποίας θα δημοσιεύσει κατά αποκλειστικότητα  τις επόμενες ημέρες το xronometro.com, καταγράφονται   πολύ σημαντικά στοιχεία αφού οι δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες  του ΠΑΜΑΚ είχαν πρόσβαση  στα αρχεία του Αρχαιολογικού Μουσείου της Lliria, του Βερολίνου του Κλασσικού  Μουσείο του Δουβλίνου  του Μουσείου Τέχνης Harvard, του Μουσείο Προϊστορίας της Βαλένθια  του Μουσείο Τέχνης Fralin Πανεπιστημίου Βιρτζίνια  του Βρετανικό Μουσείου και της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας.

Πρωταγωνιστές  στα νομίσματα είναι οι  Φίλιππο ΙΙ, Αλέξανδρο και Ολυμπιάδα και απεικονίζουν  σημαντικές στιγμές του καθενός ξεχωριστά στην κοινωνία της εποχής εκείνης. Από αυτά  τα 1169 έχουν αναφορά στην Ολυμπιάδα και στο Φίλιππο με εξαιρετικές παραστάσεις που προσθέτουν πολλές πληροφορίες που έως τώρα δεν ήταν γνωστές.
Η σπουδαιότητα του υλικού που εντοπίσθηκε  χρίζει περαιτέρω μελέτης από νομισματολόγους και ειδικούς επιμελητές που θα έχουν τη δυνατότητα  να ερμηνεύσουν τις απεικονίσεις ώστε να επιχειρηθεί μια πρώτη επίσημη ταύτιση  των στοιχείων που παραπέμπουν σε  ευρήματα ανασκαφών της περιοχής.
Οι συλλογές με το μεγαλύτερο πλήθος αντικειμένων είναι αυτές  της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας  με 36338 αντικείμενα, ποσοστό 45.9%  και του  Βρετανικού Μουσείου  με 29440 αντικείμενα, ποσοστό 37.2% .
Ως  προς το πλήθος των  ελληνικών νομισμάτων που βρέθηκαν ανά νομισματοκοπείο  στην πρώτη θέση κατατάσσεται το νομισματοκοπείο της Αμφίπολης, με το  μεγαλύτερο πλήθος ελληνικών νομισμάτων  ύψους 2035, ακολουθεί της Βαβυλώνας με 1094 και της  Αντιοχείας με 1056.
Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα ελληνικά νομίσματα, ο Μέγας Αλέξανδρος ηγείται στη κατάταξη ως προς το πλήθος νομισμάτων με βάση την αρχή έκδοσης  τους, με 3523 νομίσματα, ακολουθεί  ο Τραϊανός (53μ.Χ. -117μ.Χ) με 2542 και τέλος ο Νέρων (37μ.Χ – 68μ.Χ) με 1254.


«Εστιάζοντας στο νομισματοκοπείο της Αμφίπολης , το πλήθος  νομισματικών αντικειμένων που έχουν καταχωρηθεί  και έχουν κοπεί στην Αμφίπολη βρήκαμε πως είναι συνολικά 2035, χρονολογούνται στην περίοδο από το -336 π.Χ. έως το -280 π.Χ. και στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευασμένα από ασήμι και ως προς τη νομισματική αξία τα 1907 είναι  τετράδραχμα. Επίσης η νομισματική αξία των υπόλοιπων νομισμάτων είναι Hemidrachm, Drachma, Half unit, 1/4 unit, Didrachm, Diobol, Obol και Hekte.
Από το σύνολο των παραπάνω νομισμάτων αυτά που αντιστοιχούν στην περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336 – 323πΧ.) είναι συνολικά 820 ασημένια νομίσματα και 46 μπρούντζινα που κόπηκαν στο νομισματοκοπείο της Αμφίπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οκτώ χρυσοί στατήρες από τους οποίους οι πέντε χρονολογούνται στο -294π.Χ. και οι τρεις στο -280π.Χ.  καθώς και δύο ασημένιοι στατήρες που χρονολογούνται στο -336π.Χ.
Τα νομίσματα που ανήκουν στο νομισματοκοπείο της Αμφίπολης ήταν όλα ελληνικά νομίσματα. Σε μία απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από την Αμφίπολη υπήρχαν και άλλα νομισματοκοπεία τα οποία εξέδωσαν ελληνικά νομίσματα όπως αυτό του Τράγιλου (Tragilus ),  της Ακάνθου (Acanthus), των Φιλλίπων (Philippi) κ.α. Στην ίδια περιοχή υπήρχαν και νομισματοκοπεία στα οποία εκδόθηκαν ισλαμικά νομίσματα και είναι δύο, των Σερρών (Serres) και το Sidre Qapisi.
Αναζητώντας θησαυρούς που βρέθηκαν σε απόσταση πενήντα χιλιομέτρων από την Αμφίπολη, υπάρχει μόνο ένας θησαυρός ο οποίος χρονολογείται στο -58 π.Χ. και βρέθηκε στην περιοχή της Καβάλας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!