Γιούνκερ: Ισως η τελευταία ευκαιρία για Ελλάδα

Γιούνκερ: Ισως η τελευταία ευκαιρία για Ελλάδα
 Στήριξη αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στη σημερινή κυβέρνηση (και τις μελλοντικές) ο επικεφαλής της Κομισιόν. Χρειάζεται περισσότερη πολιτική στήριξη, πλήρης ιδιοκτησία, πλήρης εφαρμογή. Δεν υπάρχει θεωρία συνομωσίας. Η χώρα γυρίζει σελίδα, χρειάζεται καλύτερο κράτος.

Δεν θέλω να είμαι ωμός αλλά ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και καλό για την Ελλάδα, τόνισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ξεκάθαρο: Περισσότερη πολιτική στήριξη, πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος, πλήρης εφαρμογή.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν το κάνουμε για τους πιστωτές και τις Βρυξέλλες αλλά για το μέλλον της χώρας και τους πολίτες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει καμία συνωμοσία κατά της Ελλάδας. Μόνο γνήσια ελπίδα ότι θα πετύχει η χώρα», τόνισε.
Πρέπει να δούμε όλες τις επόμενες κυβερνήσεις (Αλέξη η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία, τόνισε συμπληρώνοντας ότι έχει την καλύτερη σχέση με τον νυν πρωθυπουργό) να σέβονται τη συμφωνία, είπε, αποστροφή που δείχνει να απευθύνεται και στην αντιπολίτευση, η οποία ασκεί κριτική για το πρόγραμμα και τους στόχους. Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τους Ελληνες αλλά η εμπιστοσύνη επιστρέφει, συμπλήρωσε και η χώρα «γυρίζει σελίδα».
Χάρη στην Ευρωπαική Επιτροπή η χώρα απολαμβάνει ειδικούς όρους προνομιακής χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων και κάλεσε τις αρχές της χώρας να τα αξιοποιήσουν.

Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη

Τα επιτεύγματα της Ευρώπης δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα τόνισε ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ. Εστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας για την Ελλάδα. Η χώρα πρέπει να χτίσει ένα μοντέρνο κράτος που θα δουλεύει για τους ανθρώπους.
Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, αυτό δεν είναι νέο, τόνισε. Ακόμα και πριν αναλάβω την προεδρία της Κομισιόν δούλεψα με ελληνικές κυβερνήσεις για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη. Το 2012 προχωρήσαμε στο PSI και θα δούμε ξανά το χρέος.
Λάθη έγιναν από όλες τις πλευρές και αυτό θέλησα να το αλλάξω. Ηθελα μια τρόικα πιο δημοκρατική και το ευρωκοινοβούλιο να παίζει ισχυρότερο ρόλο, υπογράμμισε.
Η διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν μια πολιτική και δημοκρατική επιλογή, τόνισε και θύμισε τις μακρές νύχτες στις Βρυξέλλες, την πίεση από τις αγορές και τα ΜΜΕ.
Δεν μου άρεσαν τα φαντάσματα του παρελθόντος και το ότι είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της. Πολέμησα για μια απλή ιδέα: Στην Ευρώπη υπευθυνότητα και αλληλεγγύη πάνε μαζί.
Είναι σημαντικό η θέση μας αυτή να επικρατήσει. Το Grexit θα ήταν καταστροφικό για όλους και κυρίως για τους απλούς Ελληνες. Με τη συμφωνία η χώρα μπορεί να χτίσει το μέλλον της, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν συχνά ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα. Αυτή είναι ότι έγιναν πολλά στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα και την πίεση για νέες στρατηγικές και τομείς ανάπτυξης.
Σημείωσε τις αλλαγές που έγιναν στην ίδια την Κομισιόν για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία και στήριξη των κρατών-μελών.
Πιέζουμε για μια ισχυρή κοινωνική ατζέντα, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, θυμίζοντας ότι δημιουργήθηκαν τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά το 2013.
Η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε μια ευκαιρία, σημείωσε. Το πρόγραμμα δεν είναι μόνο το δημοσιονομικό αλλά αφορά και την βελτίωση του κράτους, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στο προσφυγικό και την γενναιοδωρία των πολιτών και κάλεσε τόσο την Ελλάδα όσο και τις άλλες χώρες να κάνουν ότι τους αναλογεί για την μετεγκατάσταση.

Η Βρετανία

Οι πολίτες της χώρας θα πάρουν την σημαντικότερη απόφαση για μια ολόκληρη γενιά, τόνισε. Εχουμε μάθει ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.                     http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!