Το συστημικό σοκ αυξάνεται – Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης – Έπονται βίαια γεγονότα εντός και εκτός Ελλάδος και άγρια κερδοσκοπία από τις αγορές – Απόλυτη προτεραιότητα η Προστασία Κεφαλαίου….Στο βάθος έρχεται το Νότιο Ευρώ


Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η κρίση χρέους είναι ιλιγγιώδης και όπως διαφαίνεται δεν υπάρχει τρόπος να ανακοπεί ο κατήφορος της Ευρώπης.
Η δύναμη του χρέους και η αστάθεια που έχει προκληθεί συντονισμένα από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών κατατείνουν στο ότι το χειρότερο σενάριο μπορεί να επαληθευτεί.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρώπης, της ευρωζώνης και του ευρώ έχει αυξηθεί δραματικά και για πρώτη φορά μπορεί να ειπωθεί ότι ΝΑΙ είναι αλήθεια ο κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης έχει αυξηθεί δραματικά.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις άπαξ και η Γερμανία επιμένει στην τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να διασπαστεί στα δύο.
Στην μια ζώνη που θα αποτελεί και τον σκληρό πυρήνα του ευρώ θα βρίσκεται η Γερμανία και οι υγιείς οικονομίες και στην άλλη ζώνη που θα δημιουργηθεί για τις προβληματικές χώρες πιθανότητα θα δημιουργήσουν ένα νέο νόμισμα το ΝΟΤΙΟ ΕΥΡΩ το οποίο θα είναι υποτιμημένο κατά 40% έως 50% σε σχέση με το κανονικό ευρώ.
Η κρίση εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και στο βάθος των εξελίξεων έρχεται άγρια κερδοσκοπία του δίκαιου κεφαλαίου που θα επιζητήσει την πληρωμή των CDS αλλά και βίαια γεγονότα όχι σε επίπεδο κοινωνικής σύγκρουσης αλλά συμπεριφορών των αγορών.
Η αλληλουχία των γεγονότων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει εφησυχασμό αλλά μόνο ανησυχία

Η Bank of America προβλέπει διάσπαση του ευρώ

Οι διεθνείς οίκοι ανησυχούν σφόδρα για την συνοχή του ευρώ…
Πιθανή χαρακτηρίζει τη διάσπαση της Ευρωζώνης σε νέο report προς τους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch, προσφέροντας μια ακόμη ένδειξη της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, εάν υπάρξει διάσπαση της ζώνης του ευρώ, τότε τα νέα νομίσματα που θα εισάγουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία θα είναι σημαντικά υποτιμημένα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Αντίστοιχα, τα νέα νομίσματα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας θα ενισχυθούν έναντι του δολαρίου.
Εάν υπάρξει διάσπαση της Ευρωζώνης ή αποχώρηση ενός κράτους μέλους από αυτή, δεν θα συμβεί με ελεγχόμενο τρόπο, επισημαίνει ο οίκος.

Οι δημοπρασίες στην Ιταλία σόκαραν


Οι δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία σόκαραν  καθώς τα επιτόκια εκτοξεύθηκαν δραματικά. Στο 6μηνο έντοκο η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,504% από 3,53% στην προηγούμενη έκδοση ενώ η Ιταλία προχώρησε και σε έκδοση 2ετούς zero coupn με επιτόκιο 7,81%... Η εξέλιξη αυτή επέδρασε άκρως αρνητικά στις αγορές...
Το ευρώ έχει κατρακυλήσει στα 1,3237 δολάρια μετά την υποβάθμιση του Βελγίου, με χαμηλό ημέρας τα 1,3225 δολάρια.
Αφού το ευρώ έσπασε τα 1,33 δολάρια που είναι τεχνικό σημείο θα υποχωρήσει προς τα 1,31 δολάρια. Ωστόσο οι short παίρνουν μερικώς λίγα κέρδη....

Η Ισπανία θα καταλήξει σε μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ

Η Ισπανία βρίσκεται κοντά σε μηχανισμό στήριξης; Έντονη είναι η φημολογία την τελευταία ώρα στην αγορά ότι η Ισπανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει εξωτερική βοήθεια...
Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμά του το Reuters, η Ισπανία είναι έτοιμη να ζητήσει βοήθεια....
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτημα για να λάβει εξωτερική βοήθεια.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, αυτό συνιστά μια από τις επιλογές της Ισπανίας προκειμένου να διορθώσει τη δημοσιονομική της κατάσταση.
Τις πληροφορίες αυτές φέρεται να επιβεβαιώνουν πηγές κοντά στο Λαϊκό Κόμμα, νικητή της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης εβδομάδας.
Το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία "κληρονόμησε" μια οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης, με δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, ένα τραπεζικό σύστημα γεμάτο προβλήματα και εν μέσω ραγδαίας αύξησης του κόστους δανεισμού.
"Δεν θεωρώ ότι η απόφαση να ζητήσει βοήθεια η Ισπανία έχει ήδη ληφθεί. Ωστόσο μοιάζει να είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται και έχουν πέσει στο τραπέζι", φέρεται να δηλώνει Ισπανός αξιωματούχος.
"Ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και πρόσθετες πληροφορίες στην τρέχουσα συγκυρία" προσθέτει η ίδια πηγή.

Η Standard & Poor's υποβαθμίζει το Βέλγιο

Σε ΑΑ από ΑΑ+ προηγουμένως υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Βελγίου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's.
Ο οίκος θέτει το outlook σε αρνητικό (negative), κάνοντας λόγο για αυξημένους κινδύνους στον χρηματοοικονομικό τομέα της χώρας.
Oι κίνδυνοι αυτοί προκύπτουν από τις αυξημένες πιέσεις στις αγορές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες αναζήτησης χρηματοοικονομικής στήριξης από της Βρυξέλλες. Παράλληλα, το καθαρό γενικό χρέος της βελγικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ", σύμφωνα με την S&P.
Ο οίκος παράλληλα, κάνει λόγο για την αυξημένη πιθανότητα υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης για τη χώρα, λόγω της γενικότερης αστάθειας του χρηματοοικονομικού τομέα της ευρωζώνης. Με εξαγωγές άνω του 80% του ΑΕΠ το Βέλγιο είναι εξαιρετικά επιρρεπές στην αδυναμία της εξωτερικής ζήτησης.
Τέλος, ο S&P επισημαίνει ότι η ικανότητα των βελγικών αρχών να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πιέσεις (εσωγενείς και εξωγενείς) υποδεικνύεται και από το γεγονός αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα της χώρας το 2011 αναμένεται να φτάσει στο 3,6% του ΑΕΠ, αλλά η κατάσταση επιβαρύνεται από την περίπτωση της Dexia.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!