Σπάνιο βακτριανό νόμισμα στοιχίζει όσο ένα δυάρι διαμέρισμα!
Νοέμβριος 24, 2011.
Ένα σπάνιο αρχαίο ελληνο-ινδικό νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή του Πακιστάν απεικονίζει την ελληνικότητα της περιοχής, τρεις περίπου αιώνες μετά την κατάληψη της από το Μέγα Αλέξανδρο!
Πρόκειται για το χρυσό νόμισμα του βασιλιά της Βακτρίας – του Ελληνο-Ινδικού Βασιλείου και ανάγεται στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ.
Στο νόμισμα μπορούμε να διακρίνουμε με ευκρίνεια : ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΛΙΟΔΟΤΟ Υ στη μορφή διαδήματος γύρω από τη προτομή του Έλληνα Βασιλιά Ηλιόδοτου. Ο Ηλιόδοτος απεικονίζεται με ένα λοφιοφόρο κράνος, χαρακτηριστικό της περιοχής, το οποίο είναι διακοσμημένο με κέρατα και αυτί ταύρου!
Στην πίσω όψη το νόμισμα αυτό απεικονίζει τον Ηρακλή όρθιο στεφανωμένο και ο οποίος στο αριστερό του χέρι κρατά το φοίνικα και τη λεοντή του, ενώ δεξιά του φαίνεται κάποιο απροσδιόριστο μονόγραμμα.
Πρόκειται για πραγματικά μοναδικό νόμισμα του Ηλιόδοτου, ένα όνομα βασιλιά του πάλαι ποτε Βασιλείου της Βακτριανής, όπως μαρτυρείται και από μια ελληνική επιγραφή της ίδιας εποχής που βρέθηκε στο Τατζικιστάν, που ήταν τα βόρεια σύνορα του Ελληνο-ινδικού κράτους των ελληνιστικών χρόνων.
Η απεικόνιση του νομίσματος έχει σαφώς στρατιωτικό χαρακτήρα, το οποίο υπενθυμίζει τα νομίσματα του Ευκρατίδη, όταν πρώτος αυτός έκοψε ελληνικά νομίσματα στο ελληνικό κράτος της Ινδίας.
Η πίσω όψη με τον Ηρακλή είναι γνωστή απεικόνιση των ελληνικών νομισμάτων της Βακτριανής, όπως στο νόμισμα του Λυσία του Ανίκητου περί το 120-110 π.Χ.
Τα ελάχιστα νομίσματα του Ηλιόδοτου και η εύρεσή τους στο βόρειο μέρος της Βακτριανής υποδηλώνουν – σύμφωνα με τους ιστορικούς- ότι η παρουσία του, στην ηγεμονία της χώρα αυτής, είναι πολύ σύντομη. Την εποχή, πάντως, αυτή έχουμε τις μεγάλες επιδρομές βαρβαρικών λαών στα βόρεια σύνορα της χώρας , όπως των Μογγόλων Γιουέζι που άρχισαν στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.
Σήμερα το νόμισμα του Ηλιόδωρου τίθεται σε δημοπρασία με αρχική τιμή 75 χιλιάδες δολάρια!
--
Σχόλια