Ανέφικτος ο στόχος των 100 δις στο ελληνικό PSI+…. Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης έρχεται credit event και πληρωμή των CDS – To colpo grosso των hedge funds – Ύποπτος ο ρόλος της BNP Paribas



Λανθασμένο τρόπο έχουν επιλέξει το IIF και η Ελλάδα να διαπραγματευτούν με  τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στο PSI.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.


Γιατί η Ελλάδα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση εν γνώσει βεβαίως του IIF και της ΕΕ;
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που επιφέρει σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες.
Ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκά hedge funds που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα με στόχο να μην συμμετάσχουν στο PSI και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν εκτελέσει ένα σχέδιο με το οποίο ποντάρουν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.
Τα hedge funds όταν θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες για το psi και το haircut 50% δεν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην αναδιάταξη του χρέους.
Θα απαιτήσουν να πληρωθούν τα CDS που έχουν αγοράσει.
Δηλαδή έχουν αγοράσει ομόλογα και ταυτόχρονα διατηρούν μεγάλες θέσεις σε CDS με στόχο να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός.
Αν μάλιστα ενεργοποιηθούν ρήτρες συλλογικής δράσης τότε η ενεργοποίηση του credit event θα είναι γεγονός.
Πολλοί θεωρούν ότι είναι λάθος που ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στο πιστωτικό γεγονός…
Προφανώς από άγνοια, το σύστημα χρειάζεται μια εκτόνωση και η εκτόνωση για την Ελλάδα θα έρθει μέσω της πληρωμής των CDS.
Μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική είναι ότι με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο στόχος να συγκεντρωθούν 100 δις ευρώ είναι ανέφικτος.
Με βάση πληροφορίες αν συγκεντρωθούν από την εμπλοκή των ιδιωτών 65-75 δις ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη η διαδικασία.
Στην Ευρώπη οι ζυμώσεις είναι εντονότατες.

Ο ύποπτος ρόλος της BNP Paribas

Συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI). Όπως έγινε γνωστό, αντιπρόεδροι της εν λόγω επιτροπής θα είναι ο C. Dallara, γενικός διευθυντής του IIF και o J. Lemierre, σύμβουλος της BNP Paribas επιβεβαιώνοντας πλήρως το www.bankingnews.gr
Σε δηλώσεις του ο Dallara επισήμανε ότι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων πρέπει να παραμείνει εθελοντική, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των αρμόδιων πλευρών για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτωβρίου.
"Είμαι αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας για το ελληνικό PSI θα ξεκινήσουν άμεσα", τόνισε χαρακτηριστικά ο Dallara και πρόσθεσε ότι στόχος είναι μέχρι τα τέλη του έτους να έχει σχηματιστεί μια προσφορά εθελοντικού χαρακτήρα για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.
"Η διαδικασία βασίζεται σε μείωση των ομολόγων κατά 50%", σημείωσε από την πλευρά του ο Lemierre.
Το παιχνίδι με τα CDS αρχίζει και γίνεται πολύ στημένο, οι εκδότες είναι πιθανό εσκεμμένα να εξαπατούν τους κατόχους των CDS με στόχο να αποφύγουν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
Η εκτίμηση αυτή είναι μια εικασία ή στηρίζεται σε στοιχεία;
Η περίπτωση της BNP Paribas έρχεται να αποδείξει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο κόλπο εξαπάτησης των επενδυτών με επίκεντρο τα CDS.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Η BNP Paribas πρόσφατα όπως είχε αποκαλύψει το www.bankingnews.gr αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα με το αιτιολογικό της αφερέγγυας χώρας και του σχεδόν προβληματικού τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια ώρα η BNP Paribas είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου – μεταξύ άλλων – για το haircut των ομολόγων.
Ταυτόχρονα η BNP Paribas είναι μέλος της ISDA που θα αξιολογήσει αν πρόκειται να συντελεστεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα λόγω του εθελοντικού haircut.
Επίσης η BNP Paribas είναι μια από τις πολλές τράπεζες που εξέδωσαν ελληνικά CDS με στόχο την άγρια κερδοσκοπία κατά των ελληνικών ομολόγων.
Στον διεθνή τύπο αναφέρεται ότι κατά παράδοξο τρόπο στέλεχος της BNP Paribas η Belle Yang είναι μέλος της ISDA και ταυτόχρονα συμμετέχει στην διαδικασία του ελληνικού haircut.
Τι μας δείχνουν όλες αυτές οι περίεργες συμπτώσεις;
Ότι απλά δεν είναι συμπτώσεις.
Υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο ώστε οι εκδότες των CDS να αποφύγουν να πληρώσουν τα CDS ώστε να μην υποχρεωθούν να καταβάλλουν 25 με 30 δις δολάρια για τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χώρας τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων.
Η περίπτωση της BNP Paribas αποδεικνύει ότι το παιχνίδι είναι στημένο, εξαπάτησαν τους κατόχους CDS πουλώντας το παραμύθι ότι θα πληρωθούν και τώρα που φθάνει η χρονική στιγμή της πληρωμής κάνουν ότι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η πληρωμή τους.
Η στάση της BNP Paribas ίσως ωχριά μπροστά στις απίστευτες αλχημείες που έκαναν άλλες τράπεζες.
Από άγνοια πολλοί πιστεύουν ότι είναι κακό να πληρωθούν τα CDS.
H αθλιότητα αυτή θα έχει επιπτώσεις. Όταν στρεβλώνονται οι κανόνες της αγοράς είναι λάθος να πιστεύουν κάποιοι ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις….

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Baking News.gr
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.g

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!