Έρχεται η... Super League της Ευρώπης
Δίνουν και παίρνουν οι μυστικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο το μέλλον της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο για κρυφή συνάντηση πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί ποιοι συμμετείχαν, όμως αυτό που αρχικά πληροφορούμαστε είναι ότι η Γερμανία, εκτός από τις αλλαγές της Συνθήκης της ΕΕ που ετοιμάζει, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλαμπ κρατών εντός και εκτός της Ευρωζώνης που θα λέγονται «υγιείς» χώρες και θα έχουν αυξημένο λόγο και δραστηριότητα στις αποφάσεις που αφορούν τους 27.
Το project λέγεται «Super League» και σκοπό έχει να «μαλακώσει» την στάση των χωρών εκτός της ευρωζώνης (κυρίως της Βρετανίας) ώστε όλοι να συναινέσουν στις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που επιδιώκει ο γαλλογερμανικός άξονας. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει την πόρτα και για τον σταδιακό διαχωρισμό της ευρωζώνης μεταξύ Βορρά και Νότου.
Οι συνεχιζόμενη κρίση και η αδυναμία δυναμικών και αποτελεσματικών αποφάσεων από μέρους των ηγετών, έχει ανοίξει ένα άνευ προηγουμένου παρασκήνιο καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές
1. Η υποβάθμιση του Βελγίου ξεκίνησε ένα νέο κύκλο αποσταθεροποίησης των αγορών.
2. Οι διαρροές ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κινούνται συντονισμένα ώστε να ζητήσουν κούρεμα του χρέους τους βάσει του ελληνικού προτύπου έχει σπείρει τον πανικό στις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ και ιδιαίτερα τη Γαλλία οι τράπεζες της οποίας είναι υπερεκτεθειμένες σε Ιρλανδικά ομόλογα.
3. Η πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει στήριξη από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF δημιουργεί άλλο ένα πονοκέφαλο στις σκληροπυρηνικές χώρες που αρνούνται πεισματικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αυξηθούν τα κονδύλια του μηχανισμού.
4. Η άρνηση της Ιταλίας να διαψεύσει δημοσίευμα ότι η νεοσύστατη κυβέρνηση Μόντι σχεδιάζει να ζητήσει δάνειο-μαμούθ από το ΔΝΤ ώστε να αποσυρθεί από τις αγορές, αλλάζει τις ισορροπίες δυνάμεων μέσα στη ζώνη του ευρώ και αυξάνει την δυναμική των αποφάσεων εκ μέρους του Ταμείου.
Όπως διαφάνηκε την περασμένη Παρασκευή, οι εξελίξεις αυτές απασχόλησαν την Γερμανία, την Ολλανδία και την Φιλανδία στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο οι υπουργοί οικονομικών των χωρών αυτών. Και μπορεί το προπέτασμα της συνάντηση να ήταν η έκτη δόση του δανείου για την Ελλάδα, και η κοινή στάση που θα κρατήσουν οι τρεις χώρες απέναντι σε μας ενόψει του eurogroup, δημοσιογραφικές πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η πραγματική συζήτηση αφορούσε την «επόμενη μέρα» και τον σταδιακό διαχωρισμό του Βορρά από τον Νότο.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τρεις χώρες για ενεργότερη συμμετοχή του ΔΝΤ στις δανειοδοτήσεις αποκαλύπτει και την απροθυμία τους να αυξήσουν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών μηχανισμών για μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Την ίδια στιγμή σε επίπεδο αρχηγών κρατών, Γαλλία και Γερμανία επεξεργάζονται το τελικό σχέδιο που θα προτείνουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για αλλαγές - express στη Συνθήκη οι οποίες θα επικυρώνονται από την κάθε χώρα ξεχωριστά ώστε να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες διαδικασίες των Βρυξελλών. Βερολίνο και Παρίσι επιδιώκουν να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές το 2012 ώστε να επιτρέπεται άμεσα και η απευθείας παρέμβαση στα δημοσιονομικά της κάθε χώρας και από τις κυβερνήσεις.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται και η πρόωρη ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού ESM ώστε να επιτρέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών σε πιθανά κουρέματα χρεών.
Για την Ελλάδα τα καλά μαντάτα σταματούν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου την Τρίτη στο eurogroup καθώς ο νέος πονοκέφαλος των Βρυξελλών αφορά στον αυξανόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του 2011.
Πάντως η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί η "μαύρη τρύπα" να καλυφθεί με νέα δημοσιονομικά μέτρα και έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες για επίσπευση της είσπραξης των ποσών από την φοροδιαφυγή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα εάν εφαρμοστούν στο ακέραιο αυτά που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, (κάποια από αυτά κρίνονται πλέον από τις Βρυξέλλες ως υπερ-αισιόδοξα) η απόφαση θα παρθεί με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Euro2day
Σχόλια