Όταν αποτυγχάνει η σοσιαλδημοκρατία δεν φταίνε οι αγορές

Άστραψαν και βρόντηξαν οι Μέρκελ και Σόιμπλε. Η σχολή του Σικάγο, ο Μίλτον Φρίντμαν, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης φταίνε για τον Τιτανικό της Ευρώπης. Σήμερα μαθαίνουμε πως η Γαλλία ζητάει δικαστική διερεύνηση των οίκων αξιολόγησης. Υποθέτω πως μετά το ξόρκισμα των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αρχίσουν να ξορκίζουν την βαρύτητα, τον αέρα, την θάλασσα ακόμα και τις μαύρες τρύπες του διαστήματος.
Διότι για τις μαύρες τρύπες του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου με φιλελευθερισμό για επίφαση (φιλελευθερισμός μόνο στα ναρκωτικά, στις κάθε είδους μειονότητες κλπ) δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι.

Το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο βασίστηκε σε μια αφελή παραδοχή. Πως όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει άρρωστοι και ανίκανοι να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, όποτε έρχεται εδώ η έννοια της κοινωνίας η οποία πρέπει να προστατευτεί και να προστατεύσει. Και για να προστατευθούν όλοι οι εν δυνάμει σακατεμένοι, φορολογούνται όλοι αδιακρίτως. Άλλα επειδή δεν μπορούν να φορολογηθούν όλοι τόσο ώστε το κοινωνικό κράτος να παρέχει για όλους προστασία, πρέπει να βγει το κράτος στις αγορές και να δανειστεί.

Κακά τα ψέματα δεν έχουν αποτύχει οι αγορές, ούτε οι οίκοι αξιολόγησης, ούτε η χρηματοοικονομία. Απέτυχε ένα μοντέλο αναδιανεμητικού κοινωνικού κράτους που συσσώρευσε χρέη. Αυτό το κοινωνικό κράτος είναι λίαν αντικοινωνικό, αφενός μεν γιατί στέλνει τον λογαριασμό στους αγέννητους, αφετέρου γιατί το κομμάτι του λογαριασμού που πληρώνουν οι ζωντανοί, πληρώνεται από τους πλέον παραγωγικούς πολίτες. Όμως το παραμύθι της κοινωνικής προστασίας κάπου τελειώνει. Σήμερα οι γενιές που γεννήθηκαν από το 1970 και μετά βλέπουν πως το κοινωνικό κράτος στρέφεται εναντίον τους. Στρέφεται εναντίον τους με το σκάσιμο των χρεών και των ολοένα και πιο κακών υπηρεσιών παιδείας, υγείας και πρόνοιας που λαμβάνουν γιατί κοστίζουν όλο και πιο πολύ και περισσότερο χρέος δεν μπορεί να δημιουργηθεί.

Αυτό που ξορκίζουν οι Ευρωπαίοι (οι αγορές) είναι αυτό που εκθέτει την αποτυχία του μοντέλου που θέλουν να διαιωνίσουν. Δηλαδή το μεγάλο κράτος. Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό στην Ελλάδα εμμένει η αφελής πίστη, σχεδόν όλων, πως η φιλελευθεροποίηση της χώρας θα έρθει από αυτούς ξορκίζουν τις αγορές και που βγάζουν φλύκταινες ακούγοντας το όνομα του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγο. Στην Ελλάδα πιστεύουμε τον Σόιμπλε, τον Όλι Ρεν και την Μέρκελ περισσότερο από την Θάτσερ και τον Φρίντμαν. Καλά να πάθουμε!   blemilo.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!