Ίχνη αρχαίων γιγαντιαίων τσουνάμι ανακαλύφθηκαν στον Άρη
Γιγαντιαία τσουνάμι σε ένα αρχαίο ωκεανό στον Άρη μπορεί να έχουν διαμορφώσει τη επιφάνεια του και να έχουν αφήσει ενδείξεις για το αν κάποτε ήταν κατοικήσιμος πλανήτης.
Τα γιγαντιαία κύματα, πιστεύεται ότι έφθαναν μέχρι 120 μέτρα και θα μπορούσε να είχαν προκληθεί από δύο μεγάλους μετεωρίτες που χτύπησαν στην επιφάνεια του Άρη.
«Τα τσουνάμι μπορεί να ήταν αρκετά ισχυρά ώστε να διαμορφώσουν ένα μεγάλο μέρος των αρχαίων ακτογραμμών στον Άρη», είπε ο J. Alexis Palmero Rodriguez, από το Planetary Science Institute στην Tucson, στην Arizona, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
«Φανταστείτε ένα γιγάντιο κόκκινο κύμα να έρχεται προς το μέρος σας, με ύψος μέχρι 120 μέτρα» σχολίασε στο Nature
Πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα αρχικά στάδια της ζωής του ο Άρης πρέπει να ήταν ένας φιλόξενος υγρός κόσμος με λίμνες και θάλασσες.
Πιο αμφιλεγόμενη παραμένει ωστόσο η θεωρία ότι το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη καλυπτόταν από έναν ωκεανό. Ορισμένοι πλανητολόγοι διακρίνουν ίχνη μιας αρχαίας ακτής, η οποία όμως δεν είναι συνεχής όπως θα περίμενε κανείς.
Η τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports έρχεται να ενισχύσει τη θεωρία ότι μεγάλα τμήματα της ωκεάνιας ακτής διαβρώθηκαν από τσουνάμι, τα οποία προκλήθηκαν από την πρόσκρουση αστεροειδών μέσα στο νερό.
Τα χτυπήματα αστεροειδών πρέπει να ήταν συχνά πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια, την εποχή κατά την οποία χρονολογούνται τα νέα ευρήματα.
Η ομάδα του δρ Ροντρίγκεζ εστιάζει στα υψίπεδα του Arabia Terra, των οποίων οι πρόποδες δεν αποκλείονταν να βρέχονταν κάποτε από τον ωκεανό. Σε δορυφορικές εικόνες διακρίνεται ένας σχηματισμός αποτελούμενους από σκοτεινούς λοβούς που θα έφταναν κάποτε πιο βαθιά στην ενδοχώρα από ό,τι η αρχική ακτή.
Το σενάριο που προτείνουν οι ερευνητές είναι ότι ο σχηματισμός δημιουργήθηκε από δύο διαδοχικά τσουνάμι. Στο πρώτο επεισόδιο, το νερό έσπρωξε βράχους των δέκα μέτρων βαθιά μέσα στην ακτή, και στη συνέχεια υποχώρησε πίσω στον ωκεανό.
Η κατάσταση παρέμεινε ήσυχη για εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που το κλίμα έγινε σημαντικά πιο ψυχρό. Όταν χτύπησε ο δεύτερος αστεροειδής, η επιφάνεια του ωκεανού είχε πια παγώσει, και το τσουνάμι ήταν ουσιαστικά ένα γιγάντιο κύμα από κομμάτια πάγου. Το κύμα στερεοποιήθηκε πριν προλάβει να υποχωρήσει στον ωκεανό και μετατράπηκε σε παγωμένα συντρίμμια που παραμένουν στην ίδια θέση μέχρι σήμερα.
Μένει να φανεί αν το σενάριο που προτείνει η μελέτη θα πείσει τους πλανητολόγους για τον χαμένο βόρειο ωκεανό του Άρη.
Στο μεταξύ, ο Ροντρίγκεζ θα αναζητήσει ενδείξεις τσουνάμι και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, και θα αναζητήσει κρατήρες που μπορεί να παγίδευσαν το νερό στις ακτές και ενδεχομένως να προσέφεραν ένα φιλόξενο περιβάλλον για την εξέλιξη μικροβιακής ζωής.
Θα μπορούσε, δραματικά παρόμοια γεγονότα να έχουν συμβεί και αλλού στον Άρη, λένε οι συγγραφείς.
"Παρά το γεγονός ότι έχουμε προσδιορίσει αποδείξεις από δύο τσουνάμι στην περιοχή της μελέτης μας, άλλες περιοχές στα βόρεια πεδινά πιθανόν να έχουν βιώσει άλλες προσκρούσεις που συνδέονται με άλλες, τεράστιες κατολισθήσεις και σεισμούς στον Άρη".thecuriosityofcat.blogspot.gr
Σχόλια