Ελβετικό χωριό προτίμησε να πληρώσει 260.000 ευρώ για να μην πάρει ούτε έναν πρόσφυγα

Το Oberwil-Lieli, ένα από τα πλουσιότερα χωριά της Ευρώπης αποφάσισε να πληρώσει για να μην πάρει ούτε έναν πρόσφυγα. Προτίμησε το πρόστιμο από το να φιλοξενήσει μόλις 10 πρόσφυγες
Την πόρτα σε δέκα μόλις πρόσφυγες έκλεισε το χωριό των εκατομμυριούχων, Oberwil-Lieli, που βρίσκεται στην Ελβετία, προτιμώντας μάλιστα να πληρώσει αντ' αυτού πρόστιμο ύψους 260.000 ευρώ.
Μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελβετία δεν είναι μέλος της, η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να δεχθεί 3.000 Σύρους πρόσφυγες και 50.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες, που συνήθως εισέρχονται μέσω Ιταλίας στην χώρα. Ο αριθμός των προσφύγων θα μοιραστεί σε μέρη σε όλη την Ελβετία και το μικρό χωριό των Άλπεων αποφασίστηκε να φιλοξενήσει δέκα πρόσφυγες.

Στο εν λόγω χωριό μένουν 2.200 κάτοικοι, ανάμεσά τους 300 εκατομμυριούχοι, ωστόσο στο πρόσφατο δημοψήφισμα είπαν "όχι" (με 52%) στο να δεχτούν μόλις 10 πρόσφυγες! Το υπόλοιπο 48%, που ψήφισε ναι, φέρεται να ντρέπεται για την απόφαση που πάρθηκε και η Daily Mail μεταδίδει πως το χωριό είναι διχασμένο.
Ένας κάτοικος του χωριού είπε στην MailOnline: "Δεν τους θέλουμε εδώ. Είναι τόσο απλό. Έχουμε εργαστεί σκληρά όλη μας τη ζωή και έχουμε φτιάξει ένα όμορφο χωριό που δεν θέλουμε να χαλάσει. Δεν είναι κατάλληλο για την υποδοχή προσφύγων. Δεν θα ταίριαζαν εδώ.".

  Την απόφαση των κατοίκων στήριξε και ο δήμαρχος, Andreas Glarner, ο οποίος είναι μέλος του δεξιού ξενοφοβικού κόμματος SVP.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε ότι η στάση τους είναι ρατσιστική και υπερασπίστηκε το χωριό λέγοντας πως ποτέ δεν τους είπαν αν θα πάρουν πρόσφυγες από τη Συρία που πραγματικά έχουν ανάγκη και έφυγαν από τον πόλεμο ή αν στο χωριό θα ερχόντουσαν οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες.

"Ναι, οι πρόσφυγες από τη Συρία πρέπει να βοηθηθούν και να εξυπηρετηθούν αλλά αυτό γίνεται καλύτερα στους καταυλισμούς πιο κοντά στο σπίτι τους. Θα μπορούσαμε να στείλουμε χρήματα για να τους βοηθήσουμε, αλλά το να τους πάρουμε εδώ θα έστελνε λάθος μήνυμα. Αυτό θα προσελκύσει και άλλους και θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τον ωκεανό και πληρώνοντας τους λαθρέμπορους για να τους φέρουν" αναφέρει.
 "Δεν θα είναι σε θέση να μιλήσουν τη γλώσσα και αν ορισμένοι από τους πρόσφυγες έχουν παιδιά θα πρέπει να πάνε στο τοπικό σχολείο, όπου θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή" πρόσθεσε και τόνισε πως το χωριό δεν έχει καν να τους προσφέρει δουλειές.
"Τι δουλειά θα κάνουν; Υπάρχουν μόνο μερικές επιχειρήσεις και φάρμες εδώ, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δουλειές. Δεν μιλούν την γλώσσα και αν έχουν παιδιά που θα πρέπει να φοιτήσουν στο τοπικό σχολείο θα χρειαστεί επιπλέον φροντίδα γι’ αυτά", είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.

http://news247.gr
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!