Βούλιαξαν οι...'μακεδονικές' γαλέρες του Γκρούεφσκι

Βούλιαξαν οι...'μακεδονικές' γαλέρες του Γκρούεφσκι

Φιάσκο για τις περίφημες «μακεδονικές βασιλικές γαλέρες» που εφεύραν και έστησαν οι άνθρωποι του Νίκολα Γκρούεφσκι στον ποταμό Βαρδάρη(Vardar) στο κέντρο των Σκοπίων για να συμπληρώνουν το σκηνικό του κιτς με τα αρχαϊκά κτίρια-μπαρόκ και τα  αντίγραφα  των αγαλμάτων των αρχαίων Μακεδόνων, στο πλαίσιο  του επιχειρούμενου εξαρχαϊσμού με το σχέδιο «Σκόπια 2014».

Η γαλέρα «Royal Macedonia» μια απροσδιορίστου αισθητικής κακόγουστη κατασκευή, με ομοίωμα αρχαίων Μακεδόνων οπλιτών κλπ, που παραπέμπει περισσότερο κάτι σε...Πειρατές της Καραϊβικής, πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο από τα νερά του ποταμού Βαρδάρη, δημιουργώντας κωμικοτραγικές εικόνες.
Το προσωπικό τοποθετώντας σακιά με άμμο στα χαμηλά σημεία του σκάφους επιχειρούσε να αποτρέψει την είσοδο των νερών ενώ άλλοι με κουβάδες και άλλα σκεύη επιχειρούσαν να βγάλουν τα νερά χωρίς να τα καταφέρουν. Έτσι το «Rοyal Macedonia» αν και...βασιλικό, γέμισε με νερά στα κατώτερα μέρη του και τα μαγειρεία του πλημμύρισαν.
Το όλο συμβάν αντιμετωπίσθηκε από πολλούς και ιδιαίτερα από τους χιλιάδες διαδηλωτές-κυρίως νέοι- που βρίσκονται στους δρόμους συμμετέχοντας στην «επανάσταση των χρωμάτων» ως ένα ακόμη κάζο των ανθρώπων του Νίκολα Γκρούεφσκι  και του περίφημου σχεδίου «Σκόπια 2014».

Οι ακτιβιστές εκτός από τα αντίγραφα των αγαλμάτων και τις μπαρόκ κατασκευές είχαν βάσει στο στόχαστρο και τις κιτς....μακεδονικές βασιλικές γαλέρες. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν αφίσες με τις οποίες προσφέρονταν σκωπτικά κρουαζιέρες με τις γαλέρες, μέχρι τη ....Θεσσαλονίκη, το Πόγραδετς  κλπ. Επίσης κάποιοι άλλοι έριξαν γύρω από τις γαλέρες...καρχαρίες. Στην πραγματικότητα ήταν φελιζόλ σε σχήμα των πτερυγίων ενός καρχαρία να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού.

Στις κιτς γαλέρες με τον....αρχαίο μακεδονικό διάκοσμο  όπως γράφουν ΜΜΕ των Σκοπίων προσφέρονται ορεκτικά με την ονομασία «Αλέξανδρος ο Μακεδών», βόειο κρέας  με την ονομασία «Βουκεφάλας» , μπούτι χοιρινό με την ονομασία «Φίλιππος ο Β’» στις αίθουσες «Ολυμπιάδα» η «Χαιρώνεια» κλπ.

Αυτό όμως που επισημαίνεται ιδιαίτερα για το κάζο της πλημμύρας είναι ότι οι υπεύθυνοι αγνόησαν τις υποδείξεις των ειδικών που επικαλούμενοι τους υδρολογικούς κανόνες προειδοποιούσαν ότι οι «γαλέρες» θα αντιμετώπιζαν κάποια στιγμή πρόβλημα με τα νερά του Βαρδάρη, λόγω χαμηλής βυθοκόρησης. - Γραφείο Εθνους, Θεσσαλονίκη,http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!