Οι 15 χώρες με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα!

Guinea

Έχοντας ήδη αναφερθεί στις 10 χώρες με τους πιο υψηλούς μισθούς σειρά έχουν τώρα 15 ακόμη χώρες, οι οποίες έχουν τον χαμηλότερο μισθό ανά έτος. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρησιμοποιώντας το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το οποίο έχει μετατραπεί μέσω της Ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP). Αυτή η ισοτιμία μετατρέπει τους μισθούς διαφόρων χωρών σε αμερικάνικα δολάρια ανεξάρτητα από τη διαφορά στον πληθωρισμό και την ισοτιμία του συναλλάγματος.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότερες χώρες στη λίστα προέρχονται από την Αφρική και πρόκειται για αναπτυσσόμενες χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες για εκπαίδευση αλλά και ελάχιστη κοινωνική κινητικότητα. Επίσης, η οικονομική και πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικά ζητήματα που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παροχές του κράτους για βασικές υπηρεσίες, όπως είναι ο τομέας της υγείας.



15. Αιθιοπία ($1.259)

Ethiopia
Η Αιθιοπία βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής και εκεί ζουν 90 εκατομμύρια κάτοικοι, με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Η πρωτεύουσα είναι η Αντίς Αμπάμπα. Η οικονομία της Αιθιοπίας πήγαινε καλά και ανθούσε μέχρι που παρουσιάστηκε πρόβλημα λόγω υψηλού πληθωρισμού.
Η χώρα δε μπορεί να στηριχθεί στη γεωργία για να αναπτυχθεί εξαιτίας της ξηρασίας. Με 14 μεγάλους ποταμούς (ανάμεσα τους και ο Νείλος) να διασχίζουν την Αιθιοπία και με τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού στην Αφρική, αποτελεί ειρωνεία που η χώρα αυτή δεν έχει αρδευτικό σύστημα για να εκμεταλλευτεί αυτό το νερό.

14. Γουινέα ($1.162)

Guinea
Η Γουινέα έχει 10,5 εκατομμύρια κατοίκους και η πρωτεύουσα της, Κονακρί, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Η γεωργία είναι υπεύθυνη για το 80% των εργαζομένων και η οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης μέσω του τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Επιπλέον, η Γουινέα έχει μεγάλα αποθέματα φυσικών πηγών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα διαμάντια και ο χρυσός, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο ανεκμετάλλευτες. Παράλληλα, η Γουινέα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο που παράγει βωξίτη. Σήμερα η ανεργία των νέων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Οι συνέπειες του ιού Έμπολα το 2014 αποτελεί επίσης ένα σκοτεινό παρελθόν της περιοχής.

13. Τόγκο ($1.146)

Togo
Η μικρή Αφρικάνικη χώρα έχει πληθυσμό 6,7 εκατομμύρια, και η πρωτεύουσα της είναι η Λομέ. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στη γεωργία λόγω του ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί εκεί. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν για να αναπτυχθεί η οικονομία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις παρεμποδίστηκαν λόγω πολιτικής αστάθειας.
Το 1994 το νόμισμα του Τόγκο υποτιμήθηκε κατά 50% κι έτσι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στην οικονομία. Σήμερα το Τόγκο μπορεί να θεωρηθεί ένα τοπικό κέντρο εμπορίου με τους κόκκους καφέ να είναι το βασικό προϊόν εξαγωγής. Ίσως με την αύξηση στην τιμή του καφέ να ανθίσει και η οικονομία του Τόγκο.

12. Μάλι ($1.137)

Mali
Έχει 14,5 εκατομμύρια κατοίκους και υπολογίζεται ότι ο μισός πληθυσμός στο Μάλι ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η πρωτεύουσα είναι το Μπαμακό. Η οικονομία του Μάλι στηρίζεται στην γεωργία και την αλιεία, αλλά και στις φυσικές του πηγές, ιδίως σε χρυσό και αλάτι. Η χώρα έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει τον υδροηλεκτρισμό, ο οποίος καλύπτει τη μισή κατανάλωση ενέργειας της χώρας.

11. Αφγανιστάν ($1.072)

Afghanistan
Όπως είναι αναμενόμενο, η φτώχεια του Αφγανιστάν οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο και την έλλειψη ξένων επενδύσεων. Με 32 εκατομμύρια κατοίκους, η γεωργία παραμένει ο βασικός τομέας της οικονομίας της. Πρόσφατα έχουν γίνει βελτιώσεις στις υποδομές των μέσων μεταφοράς, τα οποία έχουν βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και την οικονομία της χώρας, ειδικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Σήμερα, πάνω από 5 εκατομμύρια απόδημοι έχουν επιστρέψει στο Αφγανιστάν φέρνοντας νέο αίμα, ιδέες και επενδύσεις για να βοηθήσουν την οικονομία.

10. Μαδαγασκάρη ($972)

Madagascar
Αυτή η Νοτιοανατολική χώρα της Αφρικής είναι το 4ο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο με πληθυσμό 22 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Ανταναρίβο είναι η πρωτεύουσα της. Οι εξεγέρσεις του 2009 επηρέασαν αρνητικά την οικονομία, η οποία προσπαθεί μέχρι τώρα να επανέλθει.
Σχεδόν το 69% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η οικονομία επικεντρώνεται στη γεωργία και την βιομηχανία. Ο τουρισμός (κυρίως ο οικοτουρισμός) θεωρούνταν ένας τομέας μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία. Ωστόσο, αυτό παρεμποδίστηκε από την αστάθεια και την πολιτική κρίση του έθνους.

9. Μαλάουι ($893)

Malawi
Αυτό το Νοτιοανατολικό κράτος της Αφρικής έχει πληθυσμό 16,7 εκατομμύρια κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (γύρω στο 85%) παραμένει αγροτικό, επομένως η οικονομία του κράτους βασίζεται στη γεωργία. Πάνω από το 1/3 του ΑΕΠ και το 90% των εσόδων από εξαγωγές προέρχεται από αυτή τη βιομηχανία. Η χώρα έχει φτωχές υπηρεσίες υγείας με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλό προσδόκιμο ζωής, εξαιτίας του ιού HIV και του AIDS. Η πρωτεύουσα του είναι η Λιλόνγκουε.

8. Νίγηρας ($853)

Niger
Η πρωτεύουσα αυτής της Δυτικής χώρας της Αφρικής είναι η Νιαμέυ και έχει πληθυσμό 17,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Το εχθρικό, ξηρό και άγονο τοπίο συμβάλλει στη δύσκολη κατάσταση της χώρας, η οποία δε μπορεί να επωφεληθεί από μια αγροτική βιομηχανία.
Οι φτωχές υπηρεσίες υγείας στη χώρα κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη για τους ντόπιους. Ένας ακόμη λόγος για την έλλειψη προόδου μπορεί να είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ποιοτική εκπαίδευση για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

7. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ($828)

Central African Republic
Η πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας είναι το Μπανγκί. Ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια. Οι φυσικές πηγές ορυκτών της χώρας δε μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας της αναρχίας που υπάρχει στη χώρα, αναρχία που έχει καταλήξει να υπάρχει και εκτός κράτους. Ενώ τα διαμάντια αποτελούν το πιο μεγάλο και σημαντικό προϊόν εξαγωγής για τη χώρα, υπολογίζεται ότι το 40% των διαμαντιών πωλείται στη μαύρη αγορά.

6. Ερυθραία ($792)

Eritrea
Η πρωτεύουσα της Ερυθραίας είναι η Ασμάρα. Η χώρα έχει 6 εκατομμύρια κατοίκους και κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία το 1991. Με σκληρή δουλειά και καλό σχεδιασμό, η Ερυθραία έχει κατορθώσει να γίνει μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της δεκαετίας. Η ανάπτυξη οφείλεται στο άνοιγμα των ορυχείων χρυσού και ασημιού αλλά και στο άνοιγμα ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου. Η χώρα έχει άφθονες φυσικές πηγές να εκμεταλλευτεί.

5. Λιβερία ($716)

Liberia
Πρωτεύουσα είναι η Μονρόβια και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των 3,7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει παρεμποδιστεί από σοβαρή πολιτική και οικονομική αστάθεια, ιδίως εξαιτίας εσωτερικών διαμαχών που ταλαιπωρούν τη χώρα. Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ το ποσοστό εργαζομένων είναι μόνο 15%.

4. Μπουρούντι ($649)

Burundi
Αυτή η ανατολική χώρα της Αφρικής έχει 8,7 εκατομμύρια κατοίκους. Ο εσωτερικός πόλεμος και η διαφθορά των θεσμών έχουν εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη και απέτρεψαν τις διεθνείς επενδύσεις. Η φτώχεια της χώρας επιδεινώθηκε από την εξάπλωση του HIV και του AIDS αλλά και λόγω των φτωχών υπηρεσιών υγείας. Ενώ η χώρα δεν έχει καθόλου πόρους να εκμεταλλευτεί, η οικονομία της βασίζεται κυρίως στην αγροτική βιομηχανία, η οποία απασχολεί το 90% του πληθυσμού.

3. Ζιμπάμπουε ($590)

Zimbabwe
Με 13 εκατομμύρια κατοίκους, η οικονομία της Ζιμπάμπουε βασίζεται στην εξαγωγή μετάλλων, στη γεωργία και στον τουρισμό. Αν και η γη της Ζιμπάμπουε είναι πλούσια σε χρυσό, λευκόχρυσο και έχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις με διαμάντια στον κόσμο, η διαφθορά δεν αφήνει τη χώρα να αναπτυχθεί.
Ένας ακόμη λόγος που δε μπορείς να κερδίσεις πολλά στη Ζιμπάμπουε είναι ότι οι φόροι και οι τιμές είναι πολύ υψηλές για εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ενώ ο τουρισμός είναι ένας τομέας που φθίνει λόγω της λαθροθηρίας και της αποψίλωσης, η γεωργία αποτελεί μια ανακούφιση για το μέλλον της χώρας.

2. Κονγκό – Κινσάσα ($395)

Congo
Η χώρα της Κεντρικής Αφρικής του Κονγκό έχει 75 εκατομμύρια κατοίκους. Η οικονομία της έχει υποφέρει από τον Δεύτερο Πόλεμο του Κονγκό το 1998, ο οποίος οδήγησε στη μετακίνηση πολλών ανθρώπων από τη χώρα, οι οποίοι έφυγαν για να αποφύγουν τις κτηνωδίες του πολέμου. Οι φυσικές της πηγές θεωρούνται οι πιο πλούσιες του κόσμου με πολλά ορυχεία, η αξία των οποίων ανέρχεται πάνω από $24 εκατομμύρια, να παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

1. Βόρεια Κορέα

North Korea
Η Βόρεια Κορέα έχει 25 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι ζουν σε μια από τις πιο κλειστές οικονομίες του κόσμου. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης – ένας σημαντικός εμπορικός συνέταιρος της Βόρειας Κορέας – μαζί με αρκετές φυσικές καταστροφές έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση τότε εφάρμοσε ένα οικονομικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ωστόσο, καθώς ελάχιστα οικονομικά δεδομένα είναι διαθέσιμα και λόγω της μαύρης αγοράς στη χώρα, οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει άσχημη φήμη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι΄αυτό και δίνει χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα δικαιώματα στους εργαζομένους.                                            http://www.aggouria.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!