Χωρίς capital controls οι νέες καταθέσεις


Χωρίς capital controls οι νέες καταθέσεις - Κεντρική Εικόνα/Video

Στον διαχωρισμό του «παλιού» και «νέου» χρήματος θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλλο της RealNews, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δρομολογώντας μια σειρά μέτρων θα αλλάξουν το κλίμα στην αγορά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα αρθούν τα capital controls, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι  αυτό  εξαρτάται από το κλίμα και την ψυχολογία στην αγορά και στους καταθέτες. «Νομίζω ότι μετά τις 24 Μαΐου το κλίμα θα αλλάξει ριζικά και γρήγορα. Βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των περιορισμών έχουν, όμως, ήδη γίνει και θα εξακολουθήσουν να γίνονται.
Όπως διευκρίνισε, ένα από τα βήματα αυτά είναι ο διαχωρισμός παλαιού και νέου χρήματος, καθώς το νέο χρήμα που θα κατατίθεται «δεν θα υπάγεται στους περιορισμούς».
Όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες των Βρυξελλών έχουν προτείνει στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει διαφοροποιήσεις στη «μεταχείριση» μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως είχαν αναφέρει οι ίδιες πηγές, «θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.
Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών εφαρμόστηκε στις 28.6.2015 αρχικά με τραπεζική αργία και επισήμως από 18.07.2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση, σε επιμέρους πτυχές τους.                                                                                                                    http://www.insider.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!