Τα ελληνικά ομόλογα «τιμολογούν» λύση για το χρέος


 Τα ελληνικά ομόλογα «τιμολογούν» λύση για το χρέος
 Συνεχής η πτώση των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βλέπουν να έρχεται ρύθμιση στο θέμα του χρέους. Η πρόταση του ΔΝΤ και γιατί δεν φαίνεται να «περπατά» στους κόλπους της ευρωζώνης. Ο κίνδυνος δημοσιονομικών μεταβιβάσεων και η Γερμανία.

Οι επενδυτές στα καταπονημένα κυβερνητικά ομόλογα της Ελλάδας αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μιας συμφωνίας με τους πιστωτές, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει στη χώρα ελάφρυνση χρέους για δεκαετίες.

Οι τιμές των χρεογράφων που πουλά η Αθήνα αυξήθηκαν, πιέζοντας το επιτόκιο 10ετούς δανεισμού της χώρας στα χαμηλότερα επίπεδά του μέχρι στιγμής φέτος στο 7,34% την Τρίτη, στηρίζοντας ένα ράλι που οικοδομείται στα ελληνικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες.
Οι αποδόσεις του ομολόγου λήξης 2019 της χώρας, οι οποίες άγγιξαν σχεδόν το 20% κατά τη διάρκεια των έντονων διαπραγματεύσεων πέρυσι, έχουν επιστρέψει στο 7,6%. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, περιλαμβανομένων των κεφαλαίων διάσωσης από την ευρωζώνη, τα επιτόκια εξακολουθούν να συνιστούν δείγμα της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Η ανάκαμψη στις τιμές ήρθε έπειτα από ένα ρεπορτάζ που ανέφερε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ να επιτραπεί στην Ελλάδα να καθυστερήσει τις πληρωμές από τα δάνεια διάσωσης μέχρι και μετά το 2040.
Ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά στη Wall Street Journal. Επεσήμανε ότι η πρόταση θα συζητηθεί σε μια κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 24 Μαΐου, κατά την οποία οι πιστωτές πιθανώς θα συμφωνήσουν μια νέα εκταμίευση κεφαλαίων διάσωσης χωρίς να έχει επιλυθεί πλήρως το θέμα της ελάφρυνσης χρέους.
Ο αξιωματούχος προειδοποίησε: «Είναι ακόμη πολύ νωρίς στη διαδικασία και αναμένεται να υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις στη συνάντηση του Eurogroup, ιδιαίτερα από τη Γερμανία».
Τράπεζες περιλαμβανομένων των Morgan Stanley και UBS προτείνουν «αγορά» για τις τράπεζες της χώρας, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι μια συμφωνία με τους πιστωτές θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση σε νέες γραμμές πίστωσης.
«Μέχρι να επιλυθούν πλήρως τα προβλήματα από το χρέος της χώρας, θα παραμείνει αποκλεισμένη από το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επεσήμανε ο Ντέιβιντ Όουεν, ανώτατος οικονομολόγος στην Jefferies.
Μια διαμάχη γύρω από την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα -πριν αποπληρώσει τόκους και κύριες πληρωμές χρέους –έχει ήδη εγείρει νέες αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επισκιάσει την ολοκλήρωση μιας ζωτικής σημασίας πρώτης αξιολόγησης της διάσωσης.
Το ΔΝΤ προωθεί ένα τόσο φιλόδοξο μέτρο ελάφρυνσης χρέους, εν μέρει εξαιτίας της σχετικά απαισιόδοξης πρόβλεψής του για την οικονομία. Η παρουσίαση κάνει μια υπόθεση για ελληνικό πλεόνασμα μόλις 1,5% της εθνικής παραγωγής το 2018, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3,5%.
Η Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει τις αποπληρωμές το 2022, σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία διάσωσης. Στο πλαίσιο της πρότασης του ΔΝΤ, τα επιτόκια θα πρέπει να είναι 1,5% το πολύ για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια μετά το 2040.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να χρηματοδοτηθεί στην αγορά ή μέσω futures, αφήνοντας μόνο την επιλογή της στήριξης μέσω δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ κρατών-μελών, το οποίο αντιβαίνει σε σημεία των ευρωπαϊκών συνθηκών και μοιάζει με τα κουρέματα χρέους που η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να αποφύγει.
«Αν θέλετε να επαναχρηματοδοτήσετε ομόλογα του ESM 200 εκατ. ευρώ (με σταθερά επιτόκια για 40 χρόνια), έχετε σοβαρό πρόβλημα διότι κανείς δεν υπάρχει για να αγοράσει», τόνισε ο αξιωματούχος.
Σημείωσε επίσης πως τόσο μεγάλα κενά στις πληρωμές χρέους θα αφήσουν την Ελλάδα για πολλά χρόνια με μια αναλογία χρέους /ΑΕΠ της τάξης του 130 με 150%.
Μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα έπρεπε να εγκριθεί από τη γερμανική Bundestag, εγείρει επιπλέον και πολιτικά ζητήματα. Θα αύξανε την πίεση στην Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των γενικών εκλογών του 2018 από συντηρητικούς βουλευτές και η καγκελάριος θα αντιμετώπιζε ισχυρή αντίδραση από το δεξιό λαϊκίστικο AfD.
«Παρότι η άμεση πίεση στη Μέρκελ έχει κάπως υποχωρήσει μετά την έντονη μείωση των αφίξεων μεταναστών στη Γερμανία, η προεκλογική εκστρατεία που πλησιάζει -σε συνδυασμό με την ισχύ του AfD- πιθανότατα θα περιορίσει την προθυμία της να συμβιβαστεί με μια ελάφρυνση χρέους βραχυπρόθεσμα», παρατήρησε ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence, σε υπόμνημα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.                                                                                                               http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!