ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΟΤΖΙΑ- H ¨βόμβα¨ της χρονιάς ήρθε από τον Κοτζιά : ¨Η μειονότητα στην δυτική Θράκη είναι ελληνική¨


koc
tourkikanea.gr

Μια ακόμη δήλωση ήρθε να προστεθεί στις δηλώσεις των κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων σχετικά με την ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως η μειονότητα δεν είναι τουρκική. Αλλά η δήλωση Κοτζιά είχε την μορφή βόμβας, καθώς για πρώτη φορά λέγεται επίσημα από έναν διπλωμάτη. Μάλιστα ο Κοτζιάς δεν αρκέστηκε στο να πει πως η μειονότητα στην δυτική Θράκη δεν είναι τουρκική, αλλά είπε πως ¨είναι ελληνική¨.
Ο Κοτζιάς παίρνοντας τον λόγο κατά την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην βουλευτή και υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη ¨Δυτική Θράκη : Το επόμενο βήμα¨, προέβης σε εντυπωσιακές δηλώσεις σχετικά με την μειονότητα δυτικής Θράκης. Ο Κοτζιάς είπε με διαφορετικό τρόπο ότι η μειονότητα στην δυτική Θράκη δεν είναι τουρκική : Ισχυρίστηκε πως η μειονότητα ¨είναι ελληνική μειονότητα¨.

Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως ελληνικής από τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά, αποτελεί μια πρώτη στην ιστορία και προκαλεί εντύπωση καθώς συνιστά μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την μειονοτική πολιτική. Οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν ως προοίμια της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης. Άλλωστε ο υπουργός στην ομιλία του ανέφερε πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέα μέτρα σχετικά με την Δυτική Θράκη.
Ο ελληνικός τύπος μετέφερε τις δηλώσεις του Κοτζιά στην κοινή γνώμη.

Η είδηση από Το ΒΗΜΑ είναι ως εξής :

Κοτζιάς: Σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη
Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη ώστε να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική για την περιοχή, αποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας μια στρατηγικής σημασίας κίνηση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα δεν υπήρχε θετική ανταπόκριση.
Η διακομματική επιτροπή ήταν και ένα πάγιο αίτημα του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Θράκη: το επόμενο βήμα…» στην κατάμεστη Μεγάλη Αίθουσα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, άκουσε τον κ. Κοτζιά να ανακοινώνει τη σύστασή της.
Υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πλήθος βουλευτών και στελεχών από όλα τα κόμματα, άνοιξε, όσο αυτό είναι επιτρεπτό για δημόσιο διάλογο, ο φάκελος Θράκη και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες επισημάνσεις.
«Οι τέσσερις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, η κυβέρνηση Παπαδήμου, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, απορροφημένες από την οικονομική κρίση, δεν εστίασαν στη Θράκη. Δεν υπήρξε συντονισμός δράσης των υπουργείων, ούτε φυσικά ένας ολοκληρωμένος και διακομματικά συμφωνημένος Εθνικός Σχεδιασμός, με συνέπεια να παγώσουν ή να εγκαταλειφθούν σωστές πολιτικές που είχαν ξεκινήσει, να μην προστατευτεί η περιοχή απ’ τις επιπτώσεις της κρίσης που εδώ αποκτούσαν πρόσθετη βαρύτητα γιατί είχαν άμεσες δημογραφικές και εθνικές συνέπειες. Συχνά τα υπουργεία, από έλλειψη συντονισμού από άγνοια ή από αμέλεια, προέβησαν σε ενέργειες επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση» γράφει μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης στο βιβλίο του, στο κεφάλαιο περί των αστοχιών των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές του κ. Στυλιανίδη, επί σειρά ετών βουλευτή Ροδόπης, για την παρεμβατική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και κατά πόσο επηρέασε κυρίως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2015, αφού η τουρκική διπλωματία, κατά τον πρώην υπουργό, δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να επιδιωχθεί το maximum της παρεμβατικότητας στη μειονότητα της Θράκης.
Ο πρώην υπουργός επισημαίνει, την απόλυτη κυριαρχία σε κάποιους μειονοτικούς δήμους στις τελευταίες εκλογές, την κατοχύρωση του ρυθμιστικού ρόλου της μειονότητας στους δήμους όπου πληθυσμιακά κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο, την συντριπτική πλειοψηφία στην εκλογή μουσουλμάνων περιφερειακών συμβούλων στην Ροδόπη και την Ξάνθη, μετά από οργανωμένη ψηφοδοσία στις περιφερειακές εκλογές και το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών που άνοιξε τη συζήτηση για κυριαρχία και στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Θράκης.
«Η Τουρκία χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά τη μειονότητα. Εκμεταλλεύτηκε τα λάθη και τις επιπολαιότητες της ελληνικής πολιτείας και επεδίωξε να μετατοπίσει το θέμα από την κλασσική παρέμβαση για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων σε μια νέα βάση για τη διεκδίκηση της ‘‘Συνδιοίκησης στη Θράκη με τη συμμαχία ή έστω την ανοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων ακόμα κι αν αυτές προέρχονται από αντίστοιχα μειονοτικά κόμματα».
Σε ένα σημείο ο κ. Στυλιανίδης θυμίζει ένα απόσπασμα του βιβλίου του πρώην Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν καθηγητής Πανεπιστημίου το περίφημο «Το στρατηγικό βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας», πάνω στο οποίο βασίζεται και η τουρκική εξωτερική πολιτική στην περιοχή. «…Για να μην αντιμετωπίσει μία νέα βαλκανική καταστροφή, όπως εκείνη που εκτυλίχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, η Τουρκία, αφενός, είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει μια δυναμική πολιτική στα θέματα που αφορούν το μέλλον των μουσουλμανικών κοινοτήτων οι οποίες αποτελούν τα οθωμανικά κατάλοιπα και, αφετέρου, να μεριμνήσει, ώστε αξιοποιώντας με κατάλληλο τρόπο τις ενδοπεριφερειακές ισορροπίες και τους εξωπεριφερειακούς παράγοντες να μην αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μόνη έναν ενδεχόμενο Βαλκανικό συνασπισμό».
Στην ενδιαφέρουσα μελέτη του (εκδόσεις Μίνωας) ο κ. Στυλιανίδης αναφέρεται στις εθνικές εκλογές που δημιούργησαν κατά τον ίδιο ένα άλλο τοπίο στη Θράκη, το οποίο αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια την αδυναμία του ελληνικού κράτους να διαφυλάξει τη δημογραφική ισορροπία στην περιοχή.
«Την ίδια στιγμή όμως αποδεικνύει και τη μετεξέλιξη της τουρκικής παρεμβατικότητας, η οποία πλέον στοχεύει ξεκάθαρα όχι μόνο στην πληθυσμιακή υπεροχή, αλλά και στην εκλογική και πολιτική κυριαρχία, που θα οδηγήσει στην επιδίωξη της ‘‘Συνδιοίκησης με ευρωπαϊκούς όρους’’» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και όπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του: «Η Θράκη, λόγω της γεωπολιτικής της σημασίας και της πληθυσμιακής της σύνθεσης, ή θα σηκώσει στην πλάτη της την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στο ρόλο του περιφερειακού πρωταγωνιστή ή, λόγω αδιαφορίας και λαθών του αθηναϊκού κέντρου, θα αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα της χώρας τα επόμενα χρόνια».
Στην εκδήλωση, όπου προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, εκτός από τους κκ. Κοτζιά και Στυλιανίδη, μίλησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλάμανης και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

http://milletgazetesi.gr/view.php?id=4831
26/5/2016

Σχ : Εννοείται πως ο αρθρογράφος της Μιλλέτ, εσκεμμένα χρησιμοποιεί παντού τον όρο ¨Δυτική Θράκη¨ θέλοντας να τον καθιερώσει τον αλυτρωτικό αυτό όρο αντί του ¨Θράκη¨. Μάλιστα φτάνει στο κωμικό σημείο να αλλάζει και τον τίτλο του βιβλίου του Στυλιανίδη χρησιμοποιώντας και εκεί τον όρο ¨Δυτική Θράκη¨  αντί του ¨Θράκη¨  που έχει βάλει ο συγγραφέας…
Επί της ουσίας μακάρι να προχωρήσει αυτή η διακομματική επιτροπή και να δούμε και έργα όχι μόνο πορίσματα…

http://tourkikanea.gr/2016/05/kocias/#more-62000,http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!