Reuters: Το σχέδιο της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος


 
Τη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών.
Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, η Κομισιόν καταρτίζει ένα σχέδιο απομείωσης του χρέους βάσει της πορείας της οικονομίας.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, όσο υψηλότερη είναι η ανάπτυξη τόσο μεγαλύτερο και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αντίθετα, εάν η οικονομία συρρικνώνεται, το κόστος αποπληρωμής του θα μειώνεται αναλόγως.  Στόχος, επισημαίνει, είναι το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ετήσιου ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο νέος τρόπος αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους θα βασίζεται σε μία σειρά παραμέτρων, όπως ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων, η περίοδος χάριτος και το ύψος των επιτοκίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ανέρχεται για το 2015 στο 11%. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να μειωθεί, ενώ από το 2023 θα καταγράψει νέα, σημαντική άνοδο.
Μέσω του σχεδίου που βρίσκεται υπό εξέταση, η Κομισιόν αποσκοπεί στη χαλάρωση των δημοσιονομικών πιέσεων της Ελλάδας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια.
«Χάρη στο νέο σχέδιο, αφενός η Ελλάδα θα βαδίζει σε δρόμο σιγουριάς και βεβαιότητας και αφετέρου, θα διασφαλιστεί η αποπληρωμή των χρεών προς τους Ευρωπαίους πιστωτές» σπεύδει να διαμηνύσει ο αξιωματούχος.
Πηγή: Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!