Επάνοδος συνδρόμων αυτοεπιβεβαίωσης: Η ακιντζιομανία βλάπτει το Κυπριακό

Επάνοδος συνδρόμων αυτοεπιβεβαίωσης: Η ακιντζιομανία βλάπτει το Κυπριακό
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) speaks with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (C) and his wife Meral ( R ) during a military parade in Turkish occupied Nicosia, Cyprus, 20 July 2015. The parade was part of the celebrations marking the 41st anniversary of the invasion and occupation of the northern part of the island. EPA/STRINGER

Του Κώστα Βενιζέλου
Η καλύτερη άμυνα είναι για κάποιους η επιστράτευση μιας  εξοργιστικής πρακτικής απόδοση χαρακτηρισμών. Η συγκάλυψη της αδυναμίας να παραχθεί αποτέλεσμα μιας πολιτικής που είναι παντός καιρού και συνθηκών η ίδια, οδηγεί στην πεπατημένη αδιέξοδη και ατελέσφορη προσέγγιση για το Κυπριακό. Αυτή η πεπατημένη που δεν έχει οδηγήσει σε λύση εδώ και 41 χρόνια.

Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε να επανέρχονται και να εξωτερικεύονται τα σύνδρομα της αυτοεπιβεβαίωσης. Να επανέρχονται λογικές ρεβανσισμού. Αυτή η συνταγή είναι η χειρότερη και η πλέον ζημιογόνα για το Κυπριακό και τις προσπάθειες λύσης. Όπως ζημιογόνο είναι να συζητούνται πρόνοιες και ρυθμίσεις, ως βασικός κορμός μιας συμφωνίας, που έχουν απορριφθεί συντριπτικά από τους πολίτες. Δεν έχει τόση σημασία το περιτύλιγμα του πακέτου, που θα παρουσιαστεί άλλα το αποτέλεσμα, το περιεχόμενο. Και οι πολίτες θα ενημερωθούν για να τοποθετηθούν, δεν είναι όπως κάποιους στη Βουλή που ψηφίζουν μονίμως αδιάβαστοι.
Διατυπώνονται απόψεις και προβάλλονται επιχειρήματα που έχουν χαρακτηριστικά μιας επιδερμικής αντίληψης της πολιτικής, που πολλές φορές προκαλούν ανησυχία και τρόμο. Ειδικά εάν εκφράζονται τέτοιες απόψεις από ανθρώπους που έχουν ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.
Το Κυπριακό, δυστυχώς, εγκλωβίζεται πολλές φορές γύρω από μύθους και επενδύονται ελπίδες σε ανύπαρκτους σωτήρες. Αυτό είναι αποτέλεσμα αδυναμίας να αναληφθούν ίδιες πρωτοβουλίες και να χαραχθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν βαθμηδόν σε λύση. Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα; Όποιος έχει απορίες, ενστάσεις, ζητά διευκρινίσεις, «δεν θέλει λύση». Όποιος αναφέρεται σε αρνητικές τοποθετήσεις, υπερβολικές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, αποκτά την ταμπέλα του ακραίου. Ανεξάρτητα, βέβαια, εάν αυτές οι ταμπέλες τοποθετούνται από τους οπαδούς της όποιας λύσης.
Υπάρχει τους τελευταίους μήνες μια ακιντζιομανία και διαμορφώνεται μια ομάδα φανατικών υποστηρικτών του.  Από αυτούς ακούγονται πολλά και διάφορα ενώ βρίσκονται συνεχώς σε επιθετική διάταξη. Εάν η αποδόμηση του Ακιντζί σημαίνει και αποδόμηση της διαδικασίας των συνομιλιών, όπως λέγεται, αυτό σημαίνει πως το άλφα και το ωμέγα για τη λύση είναι ο άνθρωπος αυτός. Κι αν ακόμη μπορεί να παίξει ρόλο, που δεν το έχει  αποδείξει μέχρι τώρα, θα τον «κάψουν» οι οπαδοί της όποιας λύσης, που ανάβουν κερί στο όνομά του. Εάν ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ο άνθρωπος της λύσης, τότε γιατί δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι σήμερα; Μήπως φταίει ο Αναστασιάδης;
Η μόνη διέξοδος είναι η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα αναδεικνύει τα πολιτικά κι άλλα πλεονεκτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν θέση στο περιεχόμενο της λύσης, πρέπει να αντανακλώνται σε μια συμφωία. Η στρατηγική υπεραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πολλοί ειρωνεύονται, μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για μια συμφωνία που δεν θα έχει ημερομηνία λήξης. Οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν περισσότερα οφέλη και θα αποκτήσουν όλες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα τους μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εξάρτηση από την Τουρκία τους εγκλωβίζει στη μιζέρια και την απομόνωση. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση.
www.philenews.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!