Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου


Ελισάβετ Β', η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου
H Ελισάβετ Β' ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 26 ετών   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ιστορική μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Ελισάβετ Β' έσπασε ένα ακόμα ρεκόρ: είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας, ρεκόρ που κατείχε η βασίλισσα Βικτωρία με 63 χρόνια και 216 μέρες (20 Ιουνίου 1837- 22 Ιανουαρίου 1901).
Τρίτος μακροβιότερος, ο Γεώργιος Γ', ο οποίος βασίλεψε από το 1760 έως το 1820, δηλαδή 59 χρόνια και 96 μέρες. Ήταν ο βασιλιάς που είδε να χάνονται οι βρετανικές αποικίες στην αμερικανική ήπειρο.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν ο ξαφνικός θάνατος του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ', έφερε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ στο θρόνο μιας Αυτοκρατορίας. Ήταν μόλις 26 ετών.

Η ίδια έμαθε το δυσάρεστο γεγονός ενώ περιόδευε στην Κένυα και επέστρεψε άμεσα στο Λονδίνο. Η στέψη της έγινε έναν χρόνο αργότερα και καλύφθηκε για πρώτη φορά τηλεοπτικά. Εκατομμύρια βρετανοί την παρακολούθησαν στις μικροσκοπικές οθόνες της εποχής.



Στις έξι δεκαετίες που βασιλεύει, η Βρετανία μεταμορφώθηκε ριζικά: έπαψε να είναι Αυτοκρατορία, γνώρισε περιόδους οικονομικής άνθησης, αλλά και σοβαρών κοινωνικών εντάσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις δοκιμάστηκε η αντοχή του θεσμού.

Η Ελισάβετ Β' δέχθηκε ένα προσωπικό πλήγμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν ο IRA δολοφόνησε το λόρδο Μάουντμπάντεν, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας, αλλά και θείο του συζύγου της.

Δύσκολη χρονιά ήταν και το 1992. Η ίδια το είχε χαρακτηρίσει «Αnnus Horribilis»: τρία παιδιά της πήραν διαζύγιο, ενώ πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του Κάστρου του Ουίνσδορ. Ήταν η χρονιά που άνοιξε στη χώρα η συζήτηση για το θέμα της φορολόγησης της βασιλικής οικογένειας.



Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα ούτε τα επόμενα χρόνια με τις αποκαλύψεις για τη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα να γίνονται πρωτοσέλιδο στα φιλόξενα βρετανικά ταμπλόιντς.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, το τραγικό δυστύχημα του 1997 και ο θάνατος της Νταϊάνα. Τότε σύσσωμη η κοινή γνώμη, ακόμα και έγκριτες εφημερίδες, επέκριναν την «παγερή» αντιμετώπιση του δυστυχήματος από τη βασίλισσα. Το Λονδίνο θρηνούσε και εκείνη παρέμενε στο Κάστρο της στη Σκωτία.

Τελικά η Ελισάβετ επέστρεψε στο Λονδίνο και εμφανίστηκε ζωντανά στα ΜΜΕ για να αποτίσει φόρο τιμής στην πρώην νύφη της. Κατάφερε με τον τρόπο αυτό να γλιτώσει τα χειρότερα.



Δύσκολο έτος για την ίδια και το 2002, όταν έχασε την αδελφή της Μαργαρίτα σε ηλικία 72 ετών και τη μητέρα της σε ηλικία 102 ετών.

Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τους εορτασμούς για το Χρυσό Ιωβηλαίο -τα 50 χρόνια στο Θρόνο- με πρωτοφανείς εκδηλώσεις αγάπης και θαυμασμού από τους πολίτες.

Εξίσου εντυπωσιακοί ήταν και οι εορτασμοί για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο -τα 60 χρόνια στο Θρόνο- το 2012, την ολυμπιακή χρονιά για το Λονδίνο.



Η Ελισάβετ Β' παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής με τους περισσότερους πολίτες να θαυμάζουν την αίσθηση του καθήκοντος που διαθέτει, αλλά και την αντοχή της.

Έγινε τραγούδι από τους Sex Pistols, πόζαρε για διάσημους φωτογράφους, γλύπτες και ζωγράφους, ενώ γράφτηκαν δεκάδες βιβλία από επίσημους βιογράφους και μη.

Έγινε επίσης ταινία από τον σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς (The Queen) με πρωταγωνίστρια την Έλεν Μίρεν, η οποία κέρδισε Όσκαρ.

Έγινε επίσης θεατρικό από την ίδια ηθοποιό (The Audience) με μεγάλη επιτυχία, τόσο στη Βρετανία όσο και στο Μπρόντγουέι.

Ωστόσο, παραμένει μια αινιγματική προσωπικότητα. Και ας δικτυώθηκε κοινωνικά μέσω Facebook, twitter και youtube...

Αρκετοί λένε ότι η ίδια είναι ο λόγος που μένει στη θέση του ένας ξεπερασμένος, ίσως και «παλιομοδίτικος» θεσμός. Ακόμα και αν αυτός φέρνει στη χώρα πολύ περισσότερο τουριστικό χρήμα από αυτό που οι Βρετανοί φορολογούμενοι δαπανούν για τη διατήρησή του.

Οι περισσότεροι όμως υποστηρίζουν ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βρετανικής παράδοσης. «Και αν ακόμα καταργήσουμε τη Μοναρχία, θα πρέπει μετά να ψάξουμε να βρούμε ένα νέο είδος πατριωτισμού» γράφτηκε πρόσφατα...

Με τη γλώσσα των αριθμών
Στα 63 χρόνια της βασιλείας της, η Ελισάβετ έχει δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε 12 πρωθυπουργούς με πρώτο τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (1952-55).

Έχει επίσης δει να σχηματίζονται κυβερνήσεις στο όνομά της από 11 πρωθυπουργούς στον Καναδά, 13 στην Αυστραλία και 14 στη Νέα Ζηλανδία.

Έχει επίσης συναντηθεί με 12 προέδρους των ΗΠΑ: από τον Χάρι Τρούμαν μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ βρέθηκε στο Βατικανό για να συναντηθεί με επτά ποντίφικες: από τον Πίο ΙΒ' μέχρι και τον αργεντινό Φραγκίσκο.

Στις 6 Μαΐου 1994 εγκαινίασε -μαζί με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν- το τούνελ που ένωσε οριστικά τη Βρετανία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Εξακολουθεί να είναι αρχηγός 12 κρατών, μεταξύ αυτών ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Είναι επίσης η πρώτη Βρετανή μονάρχης που επισκέφθηκε την Ιρλανδία από τότε που κέρδισε –με πολύ αίμα- την ανεξαρτησία της.

Η ίδια δεν χρειάστηκε ποτέ να βγάλει δίπλωμα οδήγησης, αφού αυτά εκδίδονται στο όνομά της. Είναι και ο μοναδικός άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει.

Και έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί αισθητά το πρόγραμμά της, το Νοέμβριο σκοπεύει να ταξιδέψει στη Μάλτα.

Υπάρχει άραγε περίπτωση παραίτησης, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο; Εξαιρετικά απίθανο...

Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!