Α.Τσίπρας από ΔΕΘ: "Θα στηρίξουμε το τρίτο μνημόνιο" - Αντί να αλλάξει την Ευρώπη άλλαξε ο Αλέξης...


Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ υποστήριξε ότι «κάναμε πολλά από όσα υποσχεθήκαμε στο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα υλοποιήσει το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο ίδιος.
 
Διεκδικούμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη και να μην γίνει σύντομη παρένθεση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας την εμπειρία της 6μηνης διακυβέρνησης με σταθερό έδαφος και σίγουρα βήματα που εμείς δημιουργήσαμε. 
 
Ο λαός θα αποφασίσει με το κριτήριο ποιος θα κυβερνήσει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ με συνεργασίες που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κάνει όπως με τους ΑΝΕΛ; Άρα λοιπόν το δίλημμα θα είναι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ με τις αμαρτίες του παρελθόντος;» απάντησε ο πρωθυπουργός.
 
«Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε προσπαθώντας στα ανοιχτά θέματα που κρατήσαμε ανοιχτά να δώσουμε μάχη για να τα βελτιώσουμε με πρώτο το θέμα του χρέους» συμπλήρωσε  ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παρέθεσε άλλα δύο στοιχεία που κατά τον ίδιο δεν είναι στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις εργασιακές σχέσεις.
 
«Στόχος μας να βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα και να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας και αυτό θα γίνει με την ελάφρυνση στο χρέος και την επιστροφή στην ανάπτυξη που ελπίζω να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2016. Εγώ μόνο αυτό τον δρόμο βλέπω με την εμπειρία που έχω μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης. Ο δρόμος της Δραχμής δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι αν ο λαός επιλέξει την επιστροφή στο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όσα υπερασπίζεται σήμερα. «Εμείς τη φέραμε αυτή τη συμφωνία, εμείς» είπε με έμφαση ο πρώην πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: πείτε μου ποιος θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, ο Σαμαράς; Ο Θεοδωράκης που με πίεζε να υπογράψω ό,τι μου φέρουν;
 
Παραδέχθηκε, επίσης, ότι «αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας» αλλά υποστήριξε ότι «αν τα συγκρίνουμε με αυτά που περιμέναν ότι θα υλοποιήσουν Σαμαράς-Βενιζέλος είναι μέρα με τη νύχτα».
 
Επιτέθηκε στην Λαϊκή Ενότητα χωρίς να την κατονομάσει αποδίδοντας της την ευθύνη επειδή δεν προχώρησε το θέμα του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ λέγοντας ότι «είμαι περήφανος που η κυβέρνηση αυτή κατάφερε στα λόγια να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής αλλά αυτό δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές έριξαν την κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη στιγμή».
 
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με τη Ρωσία ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αν και η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει σχέσεις με παραδοσιακούς της εταίρους. «Γιατί να μπορεί η Γερμανία και όχι η Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός. Η λογική του να κάνουμε ό,τι μας λένε οι άλλοι είναι που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
 
Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτά, εμπορικές συνεργασίες προσπάθησα να κάνω και αυτές βρίσκονται σε καλό στάδιο είπε ο πρώην πρωθυπουργός ζητώντας ο αγωγός αν περάσει από την Τουρκία να περάσει και από την Ελλάδα. Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν κάποιες αυταπάτες ότι η Ρωσία ήταν συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης ας τα βρουν με τον ευατό τους είπε «καρφώνοντας» ξανά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
Αξίζω κάτι περισσότερα είπε χαριτολογώντας στην ερώτηση για το αν ισχύει αυτό που λέει η ΝΔ ότι οι διαπραγματεύσεις στοίχισαν 90 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι τώρα φέραμε μια συμφωνία που δίνει μια ανάσα χρηματοδοτική 83 δισ. ευρώ και που δεν επιβαρύνει το χρέος αλλά ξεπληρώνει τα παλαιά χρέη
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μια δύσκολη στιγμή για να κάνει ένα συμβιβασμό με κόστος εσωκομματικό έκανε τη δύσκολη επιλογή και ο λαός έχει να κάνει με μια πατριωτική δύναμη, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Εμφανίστηκε ειρωνικός απέναντι στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη λέγοντας ότι «δεν τα πάει άσχημα» προσθέτοντας ότι «ίσως δεν θέλει να αναλάβει αυτό το ρόλο αλλά καταλαβαίνει τα όριά του».
 
Σε ερώτηση για την κατάσταση των τραπεζών υποστήριξε ότι σώσαμε τις τράπεζες γιατί βρέθηκαν σε μια δύσκολη κατάσταση μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. «Μετά τις 17 ώρες των Βρυξελλών γνωρίζαμε ότι το σχέδιο προσωρινής εξόδου από το ευρώ προέβλεπε το κλείσιμο των τραπεζών. Πιστεύω ότι καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία που φέρνει προοπτική και για το ταμείο που ήθελαν να το πάμε στο Λουξεμβούργο και να εκποιηθούν 60 δισ. ευρώ περιουσίας».
 
«Έχω κάνει τόσο αυτοκριτική και με τόσο μεγάλη ειλικρίνεια που κανείς δεν μπορεί να με κρίνει γι' αυτό. Ο λαός πρέπει να κρίνει με βάση όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας και παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Είμαστε σοφότεροι και εμπειρότεροι από αυτά που περάσαμε, ξέρουμε πού θα βαδίσουμε».
 
Χαρακτήρισε συμπαθητικό το σποτ του Πάνου Καμμένου για το σπασμένο αριστερό χέρι του μικρού Αλέξη. «Καλοπροαίρετα βλέπω την προσπάθεια του Πάνου Καμμένου με τον οποίοα συνεργάστηκα καλύτερα από ό,τι με άλλους που είχαμε την ίδια ιδεολογική αφετηρία
και του εύχομαι καλή επιτυχία επισημαίνοντας ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά» συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όσοι μπαίνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Έκανε ειδική αναφορά στους τέσσερις-πέντε βουλευτές που ψήφισαν παρών στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο και είναι ξανά υποψήφιοι λέγοντας ότι οι σύντροφοι έχουν δεσμευθεί απολύτως ότι θα υλοποιήσουν στη Βουλή από θέση ευθύνης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο οποίο εμπεριέχεται ότι θα τηρήσουμε όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας. «Όποιος ήθελε το σχέδιο της Δραχμής θα αντιδρούσε σε κάθε συμφωνία» υποστήριξε για τη στάση των βουλευτών που αποχώρησαν.
 
«Είμαστε κόμμα δημοκρατικό που σεβόμαστε την άποψη του κάθε βουλευτή αλλά κάπου υπάρχουν και κάποια όρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον σοφότερος από όσα συνέβησαν θα συνεχίσει μπροστά έχοντας πιο συμπαγές πολιτικό στίγμα και πιο συμπαγή ΚΟ χωρίς κάποιοι να μας κολλάντε τη ρετσινιά ότι έχουμε κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ» είπε για το θέμα χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση στο τι θα συμβεί σε περίπτωση που και η νέα ΚΟ δεν στηρίξει την υλοποίηση του Μνημονίου.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!