Γερμανία: Πρέπει να μιλήσουμε και με τον Άσαντ

Γερμανία: Πρέπει να μιλήσουμε και με τον Άσαντ
H μοίρα του Άσαντ είναι δεμένη με την όποια λύση βρεθεί για τη Συρία   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βερολίνο
Με τις εξελίξεις στη συριακή κρίση να καθιστούν επιτακτικότερη παρά ποτέ την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής διεξόδου, η Γερμανία θεωρεί πως πρέπει να γίνουν συνομιλίες «με αρκετούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους και τον Άσαντ».
Χώρες της Δύσης έχουν εκφράσει την εντεινόμενη δυσφορία τους για την ρωσική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς, στην οποία η ταχύτητα έχει ανέβει εσχάτωςε με αποστολή (τουλάχιστον) στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μιλώντας τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά τη Σύνοδο της ΕΕ για το προσφυγικό, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως για την πλήρη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται η καταπολέμηση των αιτίων της -και τα βασικότερα είναι ο συριακός εμφύλιος αλλά και η κρίση στη Λιβύη.

Όσον αφορά τη Συρία, η ΕΕ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει επανεκκίνηση των διεθνών προσπαθειών, υπό τον ΟΗΕ, για εξεύρεση διεξόδου.

«Απαιτούνται συνομιλίες με πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους και τον Άσαντ» είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

«Χρειάζονται συνομιλίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ιράν αλλά και σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία» συνέχισε η Μέρκελ.

Το ζήτημα της τύχης του Άσαντ είναι το καθοριστικότερο στις (όποιες) συνομιλίες υπάρξουν για το συριακό. Η Μόσχα φαίνεται να επιμένει στην παραμονή του, αλλά φωνές στη Δύση επιμένουν πως ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να έχει θέση στην επόμενη ημέρα στη Συρία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε εμφανιστεί να μένει ανοικτός μόνο στο πότε θα έφευγε ο Άσαντ, ενώ το Παρίσι (διά του γάλλου ΥΠΕΞ) είχε επαναλάβει πως ο σύρος πρόεδρος δεν μπορεί να είναι τμήμα της λύσης, ως υπεύθυνος της αιματοχυσίας.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!