Η παθητικότητα του Δ. Αβραμόπουλου

Η παθητικότητα του Δ. Αβραμόπουλου

Τη στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ επικρίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι έχει γίνει "το πρόσωπο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης". Κριτική από όλες τις πλευρές δέχεται ο έλληνας πολιτικός, επισημαίνει ο αρθρογράφος και γράφει χαρακτηριστικά: "Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες μπορεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να ταξιδεύει πολύ και μακριά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά η στάση του είναι παθητική. Όλο τον Αύγουστο ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του αναφορικά με την παρούσα κρίση ενώ για μήνες αγνοούσε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε προορισμούς προσφύγων, όπως είναι η Κως".

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι εξ αρχής η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σχολιαστεί αρνητικά τόσο από συντηρητικούς κύκλους όσο και από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Εδώ και καιρό όμως ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος, επισημαίνει ο συντάκτης και σχολιάζει ότι η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε δυσανάλογα μεγάλη για τον Αβραμόπουλο.
Πλήθος σχολίων προκάλεσε και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιδοτήσει κρατίδια και κοινότητες με 6 δις ευρώ και να στηρίξει με αυτόν τον τρόπο το έργο της υποδοχής προσφύγων. Το πακέτο συνοδεύουν και μια σειρά από μέτρα, τα οποία η εφημερίδα Nürnberger Nachrichten σχολιάζει ως εξής: "Αυτά που κατέγραψε ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να είναι παρά μια πρώτη, προσωρινή λίστα προτεραιοτήτων. Πρέπει να ακολουθήσει όμως και ένα εκτενές σχέδιο ένταξης, για να αποφύγει η χώρα τα λάθη των προηγούμενων δεκαετιών. Πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν, θα πρέπει να εντάσσονται όσο πιο γρήγορα και καλύτερα γίνεται στην κοινωνία. Αυτό απαιτεί χρήματα, τα οποία θα επενδύονται με τον καλύτερο τρόπο στο μέλλον της Γερμανίας, η οποία για άλλη μια φορά βιώνει μια τεράστια αλλαγή".
Κριτική ασκεί και η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger γράφοντας ότι το εν λόγω πακέτο ήρθε πολύ αργά ενώ πρόκειται μόνο για μια δήλωση προθέσεων. Ωστόσο παραδέχεται ότι "Παρ' όλα αυτά είναι καλό που ο κυβερνητικός συνασπισμός μπαίνει επιτέλους σε δράση. Η ομοσπονδία έμεινε για αρκετό καιρό στο περιθώριο. Τώρα όμως πρέπει πραγματικά να δραστηριοποιηθεί".
Κανείς δεν θέλει εκλογές
Και τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας συνεχίζουν πάντως να απασχολούν τον γερμανικό τύπο. Αναλυτικό σχόλιο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα. "Πέντε εκλογές σε έξι χρόνια είναι πολλές ακόμη και για τους Έλληνες, που θεωρούνται οι εφευρέτες της δημοκρατίας" γράφει χαρακτηριστικά ο Γερμανός ανταποκριτής από την Ελλάδα και επισημαίνει ότι κανείς δεν επιθυμεί τις εκλογές εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει να κάνει ένα ξεκαθάρισμα στην παράταξη του.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τρομερή διάσπαση του πολιτικού τοπίου της Ελλάδας. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, τότε θα βρίσκονται εννιά κόμματα στο κοινοβούλιο. Επτά από αυτά συγκεντρώνουν ποσοστά μόλις της τάξης του 3-6%. Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην μπορεί να κυβερνηθεί". Στη συνέχεια ο συντάκτης αξιολογεί ότι η καλύτερη λύση θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός και καταλήγει "Εάν από αυτές τις εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση, ικανή για δράση και με διάθεση για μεταρρυθμίσεις, τότε το Grexit θα επανέλθει γρήγορα στην ημερήσια διάταξη".
Αλεξάνδρα Κοσμά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!