NASA: Τρεχούμενο νερό στον Άρη





Ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα πως βρήκαν τις «πιο ισχυρές ενδείξεις έως σήμερα» για την ύπαρξη αλμυρού νερού στον Άρη, το οποίο κυλά στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η ανακοίνωση, που έγινε στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης Τύπου από τη NASA, αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο αρειανό περιβάλλον.

«Πλέον έχουμε πειστικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που εικάζαμε εδώ και χρόνια», ανάφερε στη συνέντευξη ο Τζον Γκράνσφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής των επιστημονικών αποστολών της διαστημικής υπηρεσίας.
«Πρόκειται για εντυπωσιακή εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως στην επιφάνεια του Άρη κυλά ακόμη και σήμερα νερό, αν και αλμυρό. Κάτι που υποδεικνύει πως πιθανόν ενδέχεται να υπάρχει ζωή στον πλανήτη», πρόσθετε.
REUTERS/NASA/JPL/UNIVERSITY OF ARIZONA
Σκοτεινά στενά αυλάκια που διασχίζουν τις πλαγιές του κρατήρα Γκάρνι φαίνονται στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Με επικεφαλής τον Λουχέντρα Όχα, υποψήφιο διδάκτορα στο Gorgia Tech, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όργανα του διαστημοπλοίου Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Άρη από το 2006, για να εξετάσουν μοτίβα με ραβδωτή μορφή που εμφανίζονται κατά τις θερμές περιόδους. Από την εξέτασή τους, προέκυψε πως τα μοτίβα αυτά σχηματίζονται από αλμυρό νερό. «Το γεγονός ότι το νερό δεν είναι γλυκό αλλά αλμυρό έχει λογική εξήγηση,  αφού η παρουσία αλάτων μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία θα παγώσει. Έτσι, ακόμη και αν αυτές οι ροές νερού προέρχονται από το υπέδαφος, όπου η θερμοκρασία είναι μικρότερη απ’ ό,τι στην ατμόσφαιρα, το νερό παραμένει σε υγρή μορφή και μπορεί να αναβλύσει στην επιφάνεια», ανέφερε ο Όχα.

NASA/JPL/UNIVERSITY OF ARIZONA
Τα σκοτεινά, στενά αυλάκια που διακρίνονται στη φωτογραφία έχουν 100 μέτρα μήκος και σχηματίζονται σε πλαγιές της επιφάνειας του Άρη.
Για τους επιστήμονες, παραμένει ανοικτό ερώτημα από πού προέρχεται το νερό. «Δεν κατανοούμε την προέλευση του νερού», γράφουν σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Geoscience. «Μπορεί να σχηματίζεται από το λιώσιμο πάγου, είτε στην επιφάνεια είτε στο υπέδαφος, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει πάγος σε μικρό βάθος στις συγκεκριμένες περιοχές». Η ανακάλυψη έρχεται μετά από χρόνια ερευνών με το Mars Reconnaissance Orbiter και άλλους δορυφόρους, τα δεδομένα των οποίων έχουν μελετήσει δεκάδες επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.
Όπως είναι φυσικό, στις περιοχές που εντοπίσθηκαν τα ίχνη νερού, ενισχύονται οι πιθανότητες να βρεθεί ζωή και επομένως είναι τα καλύτερα υποψήφια σημεία για μελλοντικές αποστολές. «Είναι τα ιδανικότερα σημεία για να ψάξουμε για μορφές ζωής, στην επιφάνεια του Πλανήτη», σημείωσε ο Άλφρεντ Μακ Όυεν, ειδικός στις πλανητικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος της ομάδας.
«Αν και θα ήταν πολύ σημαντικό να βρούμε ενδείξεις μορφών ζωής που υπήρξαν στο απώτερο παρελθόν στον πλανήτη, θα είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη βιολογίας τους». Αντίθετα, συμπλήρωσε, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες αν ανακάλυπταν μορφές ζωής που συνεχίζουν να «φιλοξενούνται» στον Άρη.http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!