Συλλήψεις και καταστολή: Η Ουγγαρία έκλεισε τις πύλες της ΕΕ στους πρόσφυγες

Ουγγαρία - σύνορα - μεταναστευτικό - στρατός - αστυνομία - φράχτης - πρόσφυγες
Ουγγαρία: Επεκτείνει το φράχτη της και στη Ρουμανία 

Συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στα ουγγρικά σύνορα   (Φωτογραφία:  Reuters
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Παραβιάζοντας τους κανόνες του ΟΗΕ και της ΕΕ για το άσυλο, η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν σφραγίζει την βασική χερσαία δίοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη για να «σώσει τις χριστιανικές αξίες» της ΕΕ και η προσφυγική κρίση κινδυνεύει να «εκραγεί» σε συνδυασμό με την αποτυχία συμφωνίας επί της μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων.


Χαοτικές σκηνές στα σύνορα με την Σερβία όπου παγιδεύονται οι πρόσφυγες. Συλλαμβάνει μαζικά και διώκει ποινικά πρόσφυγες η Ουγγαρία ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα επεκτείνει προς την Ρουμανία τον φράκτη που έχει υψώσει κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

Πλήθη προσφύγων και μεταναστών συρρέουν διαρκώς στα βόρεια σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία. Σε εικόνες που απηχούν Ψυχρό Πόλεμο, οικογένειες με μικρά παιδιά κάθονται σε χωράφια κάτω από τον φράχτη από συρματόπλεγμα της πρώην κομμουνιστικής δημοκρατίας που εκτείνεται σχεδόν όσο το μήκος της μεθορίου.

Λίγες ώρες αφότου έθεσε σε ισχύ τον σκληρό αντιμεταναστευτικό νόμο, κηρύσσοντας παράλληλα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε δύο νότιες επαρχίες ώστε να κινητοποιήσει και τον στρατό στα σύνορα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 60 άτομα για «απόπειρα παράνομης εισόδου» στη χώρα και θα ασκηθούν εις βάρος τους ποινική δίωξη για «ζημιές» που προκάλεσαν στον φράχτη.

Βάσει του νέου νομικού πλαισίου, αποτελεί ποινικό αδίκημα η παράνομη διέλευση και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση η πρόκληση ζημιών στον φράχτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων ουγγρικών συνόρων με τη Σερβία. Σαράντα πέντε πρόσφυγες συνελήφθησαν επιχειρώντας να περάσουν τον φράχτη και άλλοι 15 βαθύτερα εντός της χώρας. Όλοι τελούν υπό κράτηση.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έσπρωχναν την ίδια στιγμή μεταλλικό οδόφραγμα που έστησε η αστυνομία κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που συνδέει την Σερβία με την Ουγγαρία. «Ανοίξτε τα σύνορα, ανοίξτε τα σύνορα» φώναζαν πιέζοντας το οδόφραγμα σε σκηνές-όνειδος για την Ευρώπη του σήμερα.

Όμως, η κυβέρνηση Ορμπάν όχι μόνο εντείνει την καταστολή, αλλά ανακοινώνει ότι έλαβε απόφαση να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράχτη που ολοκληρώνεται κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Η Σερβία από την πλευρά της διαμηνύει ότι «δεν μπορεί να γίνει το θύμα» της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, λέγοντας ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ουγγρική κυβέρνηση καθώς ώρες με την ώρα συρρέουν όλο και μεγαλύτερα πλήθη προσφύγων στα σύνορά της. Η Βουδαπέστη «θα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα» δήλωσε ο αρμόδιος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης υπουργός της σερβικής κυβέρνησης.

Η καταστολή εκ μέρους της Ουγγαρίας των προσφύγων μεταναστών που διασχίζουν τα νότια σύνορά της «μοιάζει» με παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει των κανόνων του ΟΗΕ και της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Η Ουγγαρία «έχει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει. Τόσο τις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ αναφορικά με το άσυλο και επίσης αναφορικά με τις ποινικές διαδικασίες» δήλωσε η Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν, επικεφαλής του γραφείου του ΙΟΜ για την Ουγγαρία.

Η Μαϊκόφσκα-Τόμκιν ανέφερε πως ο ΙΟΜ θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο για νομική αμφισβήτηση των νέων κανονισμών. «Θεωρώ ότι η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάλληλες για τις συνθήκες τους» επισήμανε.

Ταυτόχρονα στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ δήλωσε ότι καθώς η Ουγγαρία περιορίζει την είσοδο στο έδαφός της, στρέφοντας καθημερινά χιλιάδες μετανάστες προς άλλες χώρες, είναι πιθανόν να ανοίξει ένας νέος δρόμος για τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην ΕΕ.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με διάφορες χώρες αναφορικά με την κατάσταση και η Αρμοστεία είναι έτοιμη να κινηθεί και να συνδράμει διάφορες χώρες όσο καλύτερα μπορούμε» δήλωσε η Μελίσα Φλέμινγκ. «Θα είναι ένας αγώνας, όπως ήταν για την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα» επισήμανε.

Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε την Τρίτη η ουγγρική κυβέρνηση. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο τη Δευτέρα στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσει η νέα νομοθεσία.

Ο Γκιόρντι Μπακόντι επικεφαλής της ουγγρικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων.

«[Αυτές οι ζώνες] θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση προσώπων που ζητούν να λάβουν άσυλο, καθώς και για να γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου και οι διαδικασίες καταγραφής των αλλοδαπών» ανέφερε.

Ο ίδιος είπε ότι η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στις δύο ζώνες τράνζιτ στα ουγγροσερβικά σύνορα θα μπορεί να γίνεται σε διάστημα μίας ή πολλών ωρών, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσαν ότι θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου στη Σερβία ή τα Σκόπια, χώρες τις οποίες η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλείς.

Τα αιτήματα των υπολοίπων θα εξετάζονται και, αν αυτό δεν συμβεί σε διάστημα 24 ωρών, τότε θα τους προσφέρεται κατάλυμα, ενώ το ανώτατο όριο για την επεξεργασία των αιτημάτων θα είναι οκτώ ημέρες.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!