Σκοπιανό Θέατρο: Τι σημαίνει να είσαι «Μακεδόνας»;



Σεπτέμβριος 23, 2015.
Σκόπια.
Το Δραματικό Θέατρο των Σκοπίων ξεκινά τη νέα σεζόν με το έργο ‘Εριγών’ σε κείμενα του  Γιορντάν Πλενέτς και σκηνοθεσία του Γιάνι Μπογιάτσι. Η πρεμιέρα έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη.

Πρόκειται για μια νέα  απόδοση του ίδιου κειμένου στο Δραματικό Θέατρο μετά την πρεμιέρα του, πριν από 33 χρόνια, σε σκηνοθεσία του Λιούμπιτσα Γκεοργκιέφσκι.
Το κεντρικό θέμα του έργου είναι η μη αναγνώριση της «Μακεδονίας» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μια κατάσταση που δυστυχώς από τότε παραμένει η ίδια, σύμφωνα με τη θεατρική ομάδα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
Η μη αναγνώριση των απογόνων των προσφύγων από την «Μακεδονία του Αιγαίου» (ελληνική Μακεδονία) και η γενική άγνοια της Ευρώπης στην «μακεδονική» (διάβαζε σλαβική) ταυτότητα είναι τα βασικά ζητήματα που θίγονται στο θεατρικό έργο «Εριγών».
 Για τον σκηνοθέτη  Γιάνι Μπογιάτσι, του οποίου η οικογένεια καταγόταν  από το Αιγαίο (από την Ελλάδα,  εννοεί) είναι ο λόγος που έρχεται πάλι στο προσκήνιο αυτό το έργο, επειδή, όπως είπε, «ζει τη ζωή και τον πόνο του παππού του».
Ο ίδιος θα τονίσει ότι «προσπαθήσαμε με το έργο να γίνουμε ακριβείς και σαφείς στα προβλήματα  που απασχολούν το λαό της χώρας μας. Όχι με αξιώσεις που δίνουν λύση, αλλά με την ιδέα ότι 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα φέρνουμε πάλι στην επιφάνεια το ίδιο πρόβλημα, της μη αναγνώρισής μας ως «Μακεδόνες».
Το έργο παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ισιντόρ Σολούνσκι (Ισίδωρου Θεσσαλονικιού) ενός Σλάβου μετανάστη από τη ‘Μακεδονία του Αιγαίου’ (στο κείμενο δεν αναφέρεται ποτέ ‘ελληνική Μακεδονία’ ή ‘Ελλάδα’) που πήγε στο Παρίσι για να εντάξει τους (Σλάβους) κατοίκους της ‘Μακεδονίας του Αιγαίου’ στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, την αναγνώρισή τους ως ‘μακεδόνες’ και ο ‘Εριγών’ συμβολίζει την οδυνηρή μοίρα του ‘μακεδονικού’ (σλαβικού) λαού των Σκοπίων.
Στην ουσία πρόκειται για ένα θεατρικό έργο  που προωθείται από την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος για εμπέδωση στο σλαβικό λαό των Σκοπίων, ότι είναι «Μακεδόνες» και δεν αναγνωρίζονται, ακόμη,  με αυτήν την ταυτότητα,  από τις ευρωπαϊκές χώρες.
--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!