Ανατολική Τουρκία: Ανακαλύφθηκαν αποθηκευτικά πιθάρια των Ουραρτιάνων- 800 π.Χ.





Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανατολική επαρχία της Τουρκίας, Βαν, ανακάλυψαν πιθάρια (μεγάλα κεραμικά δοχεία αποθήκευσης) που κάποτε περιείχαν σιτάρι, λάδι και οίνο, στα ερείπια του κάστρου που οι Τούρκοι ονομάζουν «Τσαβούς Τεπέ», που χτίστηκε από το βασιλιά των Ουραρτιάνων, τον Σαρντούρι τον Β΄.


Στον αποθηκευτικό χώρο αποκαλύφθηκαν 120 πίθοι που είχαν τη δυνατότητα αποθήκευσης έως και 36 τόνους τροφίμων, δημητριακών, σησαμέλαιο και οίνο.
Κάθε πιθάρι έχει χωρητικότητα 300 κιλών», δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας, Ρεφέτ Τσαβούσογλου στο πανεπιστήμιο Yüzüncü Yıl.
Τα πιθάρια ήταν θαμμένα μέχρι την κόχη του λαιμού τους και το στόμιο καλύπτονταν από κεραμικό σκέπαστρο που είχε χαραγμένες μονάδες μέτρησης σε σφηνοειδή γραφή.
Ο καθηγητής Τσαβούσογλου είναι ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Κάστρο ‘Τσαβούς Τεπέ’ που βρίσκεται στην περιοχή Γκιούρπιναρ, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Βαν.

Το κάστρο χτίστηκε από τον βασιλιά του κρατιδίου  Ουραρτού, τον Σαρντούρι Β , περί τα μέσα του 9ου αιώνα π.Χ.
Στα ερείπια, εντοπίστηκαν δεξαμενές νερού, αποχετευτικό σύστημα (που θεωρείται από τα πρώτα στον κόσμο), ναοί και άλλες δομές που έχουν συντηρηθεί.
Το χώρος δόθηκε εκ νέου, το 2014,  από το τούρκικο υπουργείο πολιτισμού για ανασκαφική έρευνα, μετά μια παύση των ανασκαφών που κράτησε 30 έτη.

Επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή που βρέθηκαν γύρω από το κάστρο, μιλούσαν για τη συλλογή σταφυλιών καθώς και πατητήρια  για την παραγωγή οίνου.
«Οι πληροφορίες αυτές βρέθηκαν σε κείμενα με σφηνοειδή γραφή γύρω από το κάστρο», είπε ο αρχαιολόγος και πρόσθεσε: «Το νερό διοχετεύονταν μέσα στο κάστρο από ένα σύστημα καναλιών, τα οποία πότιζαν συγχρόνων και τις καλλιέργειες αμπελιών».
«Πράγματι, εντοπίσαμε τα πατητήρια για τη σύνθλιψη των σταφυλιών, που ήταν κοντά στα πιθάρια, ώστε ο χυμός των σταφυλιών να διοχετεύεται αμέσως μέσα σε αυτά, όπου γίνονταν κρασί και αποθηκεύονταν», είπε ο καθηγητής.
--

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!