Η ύφεση τελειώνει, όχι όμως και η ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο

Ένα θετικό πρόσημο δεν φέρνει απασχόληση


Η ύφεση τελειώνει, όχι όμως και η ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο



Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το καλό νέο είναι ότι το τέλος της ύφεσης στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι πλέον ορατό. Το κάκιστο, και άκρως επικίνδυνο για την κοινωνική συνοχή, είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού οι ακολουθούμενες πολιτικές αυστηρής λιτότητας τής εξασφάλισαν δυναμική που πολύ δύσκολα θα ανακοπεί.
Τα συμπεράσματα αυτά έρχεται να επικυρώσει και να ενισχύσει νέα έρευνα του Reuters σε δείγμα 40 και πλέον οικονομολόγων, με αντικείμενο τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης που δόθηκε στην δημοσιότητα την Δευτέρα.

Οι -ήδη τεράστιες- ουρές των ανέργων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα συνεχίσουν να επιμηκύνονται, υποστηρίζουν, μιλώντας για ανεργία πάνω από 27% το 2015 σε Ελλάδα και Ισπανία όταν το νέο «κράτος- μέλος» της ΕΕ, αυτό των ανέργων, ήδη αριθμεί 19,3 εκατ. ανθρώπους, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.

Σύμφωνα με την έρευνα η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ.

Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, δίνεται στην δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών το Σάββατο, κατά την οποία διατυπώθηκε η υπόσχεση να προταχθεί η ανάπτυξη των πολιτικών λιτότητας προκειμένου να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομία.

Περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, που έχουν προκαλέσει πολύ βαρύτερο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από ό,τι προέβλεπαν οι υπέρμαχοί τους το 2010.

Οι οικονομολόγοι του δείγματος αναμένουν ότι η ανεργία στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει σε ένα επίπεδο ανώτερο του 27% και το 2015, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 12,2% τον Μάιο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,3 εκατ. ανθρώπους εκτός εργασίας – δηλαδή έναν πληθυσμό ίσο με τους πολίτες της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.

«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την ευρωζώνη», σχολίασε οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου.

«Ελλείψει μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, τα ποσοστά της ανεργίας στις χώρες της ‘περιφέρειας’ θα παραμείνουν αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα», πρόσθεσε.

Έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα είχε εντοπίσει την ανεργία των νέων ως την σοβαρότερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης, μαζί με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ.

Πάντως αυτή η έρευνα έδειξε ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση η οποία την πλήττει εδώ κι έξι χρόνια εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ.

Συνολικά, η οικονομική προοπτική δεν φάνηκε να έχει μεταβληθεί σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη έρευνα τον Απρίλιο.

Η Ιρλανδία, που συχνά εντάσσεται στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών του νότου λόγω της κατάρρευσης του τραπεζικού της συστήματος και των μεγάλων δημοσιονομικών της ελλειμμάτων, έχει καταφέρει να καταγράψει οικονομική ανάπτυξη για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας, αλλά ολίσθησε εκ νέου σε ύφεση στις αρχές της τρέχουσας χρονιάς.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της θα επιταχυνθεί το 2014 και ότι η ανεργία σταδιακά θα μειωθεί – αποφεύγοντας την τάση στις άλλες τρεις χώρες που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Οι εξαγωγές «δημιουργούν ελπίδες»
Οι εξαγωγές αποτελούν την μόνη αναπτυξιακή δύναμη για την οικονομία της Ισπανίας, που επιβραδύνεται από την απότομη μείωση της κατανάλωσης και την συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο συναρτά την ανάκαμψή της με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η αγορά που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία αυτή τη στιγμή.

«Θα αντιμετωπίσουμε άλλα δυο δύσκολα χρόνια», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας M&G Valores της Μαδρίτης.

Η Ισπανία «δεν πρόκειται να δει ταχεία ανάπτυξη σύντομα, λαμβανομένων υπόψη των ανισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα και πρέπει να διορθωθούν, κι έτσι προς το παρόν δεν μπορώ να δω ουσιώδη ανάπτυξη στην Ισπανία ως το 2016 το νωρίτερο», είπε ο ίδιος οικονομολόγος.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4-5% το 2013.

«Η συνολική εικόνα παραμένει ανάμεικτη. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα –του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού– που αντανακλούσε την [ασθένεια] της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια, είναι μια θετική ένδειξη», δήλωσε οικονομολόγος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά προβλήματα, καθώς η πλειοψηφία της κυβέρνησης έχει συρρικνωθεί και η αναστάτωση συνεχίζεται, ιδίως μετά την έγκριση την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου που προβλέπει τις απολύσεις 25.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα μέσα σε οκτώ μήνες, σημειώνει το Reuters.

Και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή του μνημονίου δανεισμού της.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!